Archiv: Září 2024

Příběh z Krušnohoří

cejch-cd

O dějinách jedné pohraniční vsi vypráví v knize Cejch Zdeněk Šmíd. Na co se můžete těšit? Láska, pomsta, drsná příroda a hlavně komplikované česko-německé vztahy. A dobrou zprávu máme pro fanoušky audioknih: příběh z Krušnohoří si můžete poslechnout v audio podobě.

Do lesa za poznáním a dávkou přírody

Tipy_Posledni dite v lesich_Les do kapsy

Žijeme ve světě, kde je kontakt s přírodou čím dál víc omezován, zejména u našich dětí. Ty raději sedí doma u tabletu nebo počítače, místo aby se podívaly do lesa a poznávaly jeho krásy. Pomozte jim to změnit.

„Ticho je posvátný prostor, který potřebujeme v naší hlučné společnosti“ říká Martina Viktorie Kopecká.

M. Kopecka uvod rozhovor (1)

Na dnešní den pro vás máme velmi zajímavý rozhovor, ve kterém nebude chybět humor, ale ani životní nadhled a moudrost, stejně jako v knihách Martiny Viktorie Kopecké. Pokud jste o ní už slyšeli, snad vás to ani nepřekvapí, a pokud ne, možná je pravý čas k seznámení.

Krátké čtení pro dlouhé chvíle

tipy pondeli uvodni

Deštivé dny přímo vybízejí ke čtení. Těm, kteří nechtějí číst rozsáhlé romány, nabízíme čtyři knihy, v nichž dominují především povídky a krátké formáty. Stačí si z nich vybrat takovou, která se vám na čtení bude zdát nejvhodnější. Tak do toho!

Zahrajte si o putování po zaniklých obcích a osadách

zmizela-mista-perex

V Čechách a na Moravě existuje řada míst, která kdysi kypěla životem, ale dnes tu zbyly jen pozůstatky staveb, případně kopřivy a lebeda. Vydejte se na putování za historií některých z nich.

Projekt pochopení přátelství

Kamaradstvi_nekonci-nahled

Jak dlouho vám vydrželo vaše nejdelší přátelství? Rok, deset let, nebo snad celý život? A víte, na jakých základech by měl takový vztah stát?

Ukázka z knihy Špína (Barbora Bernátová)

spina-perex

Dnes vám přinášíme ukázku z mrazivé detektivní knihy od slovenské autorky. Čeká na vás pořádná dávka napětí, temnoty, rodinných vztahů a tajemství. Do sychravého začínajícího podzimu se jedná o ideální čtení!

Nenechte si ujít v týdnu od 16. do 22. září 2024

nenechte_si_ujit

I příští týden se v různých koutech naší země konají literární akce. A na co se můžete těšit? Třeba na besedu s Evou Neuschlovou či autorské čtení Bogdana Trojaka. Připraveno je také mnoho akcí pro děti – mimo jiné bude zahájen festival Děti, čtete?

Ukázka z knihy Jelita a jitrnice (Michaela Janečková)

jelita-jitrnice-perex

Dnes vám přinášíme ukázku z knihy od české autorky, která humorem rozhodně nešetří. Kniha je protnuta českým folklorem a zároveň je tak trochu pamfletem a tak trochu povzdechnutím nad věcmi, které nás všechny občas štvou. Nudit se rozhodně se nebudete!

Získejte historickou detektivku z počátku 14. století

zpoved-posledniho-mnicha-perex

Původně v zapadlém benediktinském klášteře hledal Berenger útočiště pro sebe a svého bratra, ale nakonec zde našel skutečný domov. Nyní je však jeden z bývalých mnichů nalezen mrtvý a jeho vrah se nebezpečně přibližuje ke klášterním zdem.