Země česká, domov můj

bestie
Každý má na zemi, kde žije, svůj specifický názor. Někdo se stydí za poměry, které v České republice panují, jiný je hrdý na to, že máme bohatou historii a nespočet kulturních i přírodních památek.

Jak se na svou vlast dívá Petr Holec, můžete zjistit, když si přečtete jeho nejnovější publikaci, jež se jmenuje Best(ie) of Česko – to nejlepší z nás. Knihu vydalo nakladatelství XYZ v roce 2012.

Autor Petr Holec se narodil roku 1969. Od roku 1993 pracoval v ČTK a psal pro časopisy jako jsou Koktejl, Xantypa, Playboy a Esquire. Od roku 2001 působí jako reportér v týdeníku Reflex.

Kniha je víceméně složena hlavně z článků, které postupně vycházeli od roku 2001 až dodnes v již zmíněním Reflexu. Ty pak doplňují další úvahy, rozhovory a komentáře autora.

Dílo je rozděleno na čtyři hlavní části, jež jsou pojmenovány dle jejich tématu. Najdeme zde Politiku, Společnost, Porno a Krimi.

V každém oddělení se tak seznámíte s nejdůležitějšími událostmi, které jej provázeli a samozřejmě s vnitřním pohledem na věc samotného autora.

V Politice nás Holec postupně seznámí s politickými stranami, jejich vzestupy a pády a také vtipnými historkami, které zažil při volebních sjezdech a kampaních. Není to však téma jen optimistické a veselé. Nalezneme zde bohužel i pohled na temnou stranu tohoto světa. Přečteme si o pádech stran i samotných politiků.

Ve Společnosti se čtenář podívá na to, jak funguje dnešní gastronomie či kultura obecně. Hlavním lákadlem tohoto oddělení je určitě všem známý kuchař Zdeněk Pohlreich. Ten strávil mnoho svého času v kuchyních českých restaurací, a tak může čtenáře prostřednictvím autorových článků seznámit se stavem našeho pohostinství.

Kromě kuchyně zde ale naleznete i skutečné pikantnosti naší společnostiPřečtete si o různých náboženských sektách nebo nahlédnete do drogového podsvětí. To všechno do naší společnosti bohužel/bohudík patří.

Jak už název napovídá, třetí díl se bude zabývat pornem. Holec vám zde představuje tento dobře vydělávající průmysl. Mnoho článků je věnováno největší hvězdě tohoto odvětí – Robertu Rosenbergovi. Čtenář se ale dozví i o dalších zajímavostech, kterých se v této branži nachází více než dost.

Posledním tématem je Krimi. Jak autor přiznává, je to pro něj oblast nejbližší, bohužel však o ní nemůže moc psát s ohledem na zaměření týdeníku, kde pracuje. Zde nalezneme články věnované lidem, kteří spáchali hrůzné trestné činy a jejich konání prosáklo do médií. Mně osobně z některých vyprávění běhal mráz po zádech. Ale bohužel i to patří k našemu životu.

Knihu doporučuji hlavně přemýšlivým čtenářům. Texty jsou velice dobře vystavěné a autor se nebojí vyjádřit svůj názor na věc a to se mi líbí. Vše má velice dobře vyargumentované a samozřejmě podložené. Nedochází v nich k žádným spekulacím, a čtenář se tak může soustředit jen a jen na jejich čtení.

Děkuji tímto autorovi, že toto dílo napsal. Bohužel je smutným obrazem naší dnešní uspěchané a zkorumpované doby. Doufám, že mnohým čtenářům otevře oči. Všem přeji pevné nervy při čtení o politice a pěknou zábavu při konzumaci celého díla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBest(ie) of Česko aneb To nejlepší o nás

Holec, Petr

XYZ, 2012

Napsat komentář