Ukázka z knihy Štěstí jiskří jako sníh (Pauline Mai)

stesti-jiskri-jako-snih-perex
Dnešní článek vás trochu naladí na zimu, neboť vám přinášíme ukázku z knihy, kde je vše magicky zasněženo. Hlavní hrdinkou je Madita, pro kterou zimní období není snadné, a tak sepíše dopis svých přání. Kdy jindy by se totiž měla splnit než v kouzelném předvánočním čase?

Knihu Štěstí jiskří jako sníh vydalo nakladatelství Cosmopolis.

„Jen už klidně jdi. Já tu ještě chvíli zůstanu,“ řekla Madita večer, když Thea zhasla světlo v obchodě a chystala se odejít. Teď se k ní sestra znovu obrátila. Madita si začala dělat místo na dubovém pultu, jehož nesčetné drobné škrábance prozrazovaly úctyhodné stáří. „V hlavě mi už pár dní straší takový nápad a musím se podívat…“ Sehnula se, vytáhla ze spodních polic několik sklenic s čajovými přísadami a pozorně si prohlížela jejich etikety.

„Chceš připravit nějaký čaj?“ zeptala se Thea a přistoupila o krok blíž. Přestože Madita v duchu už vyvažovala harmonii různých vůní, neuniklo jí sestřino překvapení, když Thea dodala: „Že by ještě další vánoční čaj?“

Už když předtím Thee představila nový čaj s motivem andělíčka strážníčka, byla sestra nevýslovně nadšená. Není divu, když se Madita tak dlouho bránila tomu, aby vzala do ruky byť jen jedinou vánoční ingredienci, zatímco ostatní roční období v čajových směsích zachycovala velmi ráda. Ale teď měla v hlavě něco, co bylo obtížnější než obyčejná směs s andělem strážným.

Madita odložila na pult dvě sklenice, vstala a proběhla kolem They do zadní místnosti, kde nad kuchyňskou linkou a podél zdi byly další police s nesčetnými sklenicemi a plechovkami. Když je zkoumavě procházela a co chvíli nějakou vytáhla, zamumlala: „Ano… Ráda bych zkusila… ale ještě nevím.“

Thea si zřejmě uvědomila, že s Maditou už nebude řeč. S jiskrou v očích a úsměvem na rtech pospíchala ke dveřím obchodu, zamkla je a pak prošla kolem Madity po schodech a zamávala jí od bytu nahoře.

Madita teď osaměla. Vypnula hlasitou vánoční hudbu a na chvíli si vychutnala ticho, které se rozhostilo v obchodě i v ní. Hlavní světlo bylo zhasnuté, jen ze zadní místnosti dopadalo světlo na pult, na němž teď stály vyrovnané sklenice a plechovky, a v oknech zářila vánoční světýlka. Madita byla tak soustředěná, že ji ani nenapadlo rozsvítit další světlo. Místo toho postavila před sklenice několik misek a pak se znovu ponořila do svého nitra.

————————————-

Stáhněte si celou ukázku.

O knihu si můžete do 28. 10. na našem webu také zasoutěžit.

————————————-

O autorce

Pauline Mai, narozená v roce 1987, vyrostla u Tegeler See v Berlíně. Studovala literaturu a na cestách po jižní Francii a Itálii poznala srdečný způsob života lidí, kteří milují malebnou krajinu a lahodnou středomořskou kuchyni. Dnes žije autorka opět v Berlíně, ale stále má v sobě touhu po dálkách – stejně jako touhu podělit se se svými čtenáři a čtenářkami o jedinečnou atmosféru jejích vytoužených míst.

Zdroj informací: autorčiny stránky


logo_Cosmopolis_120x60Nakladatelství Cosmopolis bylo založeno v roce 2015 jako značka nakladatelského domu Grada. Specializuje se na široký výběr kvalitní světové i české krásné literatury různých žánrů. Logo nové značky v sobě nese více významů: hřbety stojících knih, živoucí město i rytmus.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠtěstí jiskří jako sníh

Mai, Pauline

Cosmopolis, 2024

Napsat komentář