Pro malé čtenáře

DetiCtou
Středeční knižní tipy opět potěší malé čtenáře. Představíme vám pět knih, které stojí za přečtení: autobiografický příběh, komiks a pohádková vyprávění o strašidlech, drobečcích a jedné neohrožené psí slečně.

Tomas Dirgela napsal autobiografický příběh poučný pro děti i rodiče. Děti mají velkou fantazii a hlavu plnou zajímavých nápadů. Dospělí jim mohou jen závidět! Třeba jako tatínek malého Floriána…

Ráno děti uhánějí do školy, rodiče spěchají do práce. Ale co když je táta spisovatel a pracuje doma? Zatímco malý Florián srší fantazií a jeho pokojíkem se prohání vesmírná loď, policejní vrtulník nebo hasičské auto, táta se vedle v pracovně moří s námětem na novou knihu. Když však Florián nakoukne dovnitř, zdá se, že táta nic nedělá. Nepíše, i když by měl. Nápadů je přece všude spousta, tak proč to tátovi tak trvá?

Autobiografický příběh litevského autora Tomase Dirgely ukazuje, že inspirace se schovává všude a že se dospělým občas vyplatí naslouchat těm nejmenším. Rodinnou atmosféru dotvářejí zábavné, nápadité a trefné ilustrace Ingy Dagile. Hravá knížka získala několik ocenění a byla přeložena do jedenácti jazyků.

Můj táta píše knihu

Autor: Tomas Dirgela
Ilustrátorka: Inga Dagile
Přeložila: Anna Sedláčková

Počet stran: 54
Vazba: vázaná
Formát: 215×288 mm
ISBN: 978-80-7637-486-7
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Můj táta píše knihu vydalo nakladatelství Paseka.

Ukázka z knihy

 muj_tata_pise_knihu_ukazka

Prohlédněte si i další ukázky.

O autorovi

Tomas Dirgela je nejoblíbenější litevský autor dětských knížek. Ve svém portfoliu má přes čtyři desítky knih a jeho práci oceňují kritici, široká veřejnost, a hlavně ti nejmenší.

Zdroj informací: nakladatelství Paseka

O ilustrátorce

Inga Dagile za své ilustrace a grafická zpracování knih posbírala řadu cen v domovské Litvě i v zahraničí. Její umělecký rukopis zdobí na dvanáct knih.

Zdroj informací: nakladatelství Paseka

————————————————

Bohatou fantazii má i malý František – hlavní hrdina knihy Strašilové z krabičky. Hádejte, jaké bytosti ukrývá krabička, kterou má František schovanou pod postelí?

František je malý kluk. Většinou nemůže najít jednu ponožku, ale zato pastelky má vždycky aspoň tři. Někdy se František vzbudí uprostřed noci. Leží a nemůže spát. Co teď?
František může vylézt zpod peřiny. Přeběhnout pokojíček. Proběhnout obývákem. Vrznout dveřmi ložnice. Zavrtat se do maminčina tepla. Může.
To by ale nesměl mít doma rovnou pod postelí schovanou krabičku se strašidly.
Kniha pro děti od 4 let o tom, že i strašidla mají duši a kamaráda je potřeba hledat srdcem.

Strašilové z krabičky

Autorka: Noemi Cupalová
Ilustrátorka: Tereza Cerhová

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 198×228 mm
ISBN: 978-80-262-2204-0
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Strašilové z krabičky vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

 Strasilove_z_krabicky_ukazka

Nezapomeňte se podívat i na další ukázky.

O autorce

Noemi Cupalová vystřídala řadu škol i povolání, téměř všechny orientované buď na literaturu nebo na děti. Nejlepší nakonec bylo všechno to spojit. Psaní dětsky přímočarých příběhů pro malé i nejmenší kombinuje s výchovou vlastních malých i nejmenších čtenářů. Vyšlo jí několik knih, na jaře roku 2024 byla nominována na cenu Magnesia Litera.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

O ilustrátorce

Tereza Cerhová vystudovala grafický design. Svoji tvorbu přirovnává k anglickému parku: místy divoká, neudržovaná, ale díky tomu také originální a nečekaná.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Fanoušci komiksů a milovníci psů si určitě nenechají ujít pokračování série T.L.A.P. Opět se setkáte se třemi kamarádkami Mindy, Gabby a Priyou. Ale pozor: jejich přátelství bude čelit další zkoušce!

Mindy, Gabby a Priya už zase venčí pejsky!
Trio kamarádek z party TLAP! neboli Týmu Láskyplné Asistence Pejskům vyřešilo počáteční zádrhele a po jejich venčicí službě je sháňka; Mindy, Gabby a Priya jsou si teď blíž než kdy dřív. Splnil se jim sen!
Skřípat to ovšem začíná u Mindy. Její máma si našla novou známost, a Mindy má pocit, že doma překáží. Vždycky žily s mámou samy a Mindy na tom nechce nic měnit. (A co má být, že mámin přítel chová rozkošnou číču a že Mindyiným kamarádkám připadá Michael super?)
A co hůř, do třídy nastoupí nová žačka Hazel a nejradši by se hned k holkám přidala. Jenže dost na tom, že se Mindy musí dělit o mámu, o nejlepší kamarádky a partu TLAP! se už s nikým dělit nehodlá! Svou zatvrzelostí ovšem nadělá pořádnou paseku, protože tím začíná ubližovat všem kolem sebe. Dokáže si Mindy uvědomit, jak to vymňoukla, překonat strach ze změn a pochopit, že mohou přinést i mnoho dobrého?

TLAP: Mindy otevírá náruč

T.L.A.P. 2
Autor: Nathan Fairbairn
Ilustrátorka: Michele Assarasakorn
Přeložila: Petra Štádler

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-276-0998-7
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu TLAP: Mindy otevírá náruč vydalo nakladatelství Slovart.

Doporučujeme

Přečtěte si také první díl série T.L.A.P.

Ukázka z knihy

TLAP_2_ukazka-2

Prolistujte si celou ukázku.

O autorovi

Nathan Fairbairn je kanadský tvůrce komiksů. Série T.L.A.P vychází v současnosti v deseti jazycích.

Zdroj informací: nathanfairbairn.com

————————————————

Snad každé malé dítě při jídle drobí. A drobečky padají až na zem. Přemýšleli jste někdy o tom, co tam dělají? Monika Hulíková vám to ve své pohádce Pod stolem prozradí.

Copak asi dělají drobečky pod vaším stolem, když je nevysajete? Jen se tam povalují? Opravdu? Pod stolem, kam si ráda chodí hrát malá Violka, nemají drobci Vdoleček, Piškot a Zázvorek na zahálku čas. Pod taktovkou rybenky Inky tady v potu těsta uklízejí prach kvůli Violčině alergii. Jenže jednoho dne je Inka vyhozena do odpadu! Zázvorek se rozhodne kamarádku zachránit, ale dokáže to? 

Vydejte se spolu s ním na záchrannou misi, na níž vás čeká spousta dobrodružství a překvapivých setkání. A cestou možná také zjistíte, proč je dobré neplýtvat jídlem a dvakrát se rozmyslet, než něco vyhodíte.

Pod stolem

aneb Neobyčejná cesta malého drobka
Autorka: Monika Hulíková
Ilustrátorka: Zuzana Holá

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 218×220 mm
ISBN: 978-80-271-5437-1
Doporučená cena: 359 Kč

Knihu Pod stolem vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

pod_stolem_ukazka

Nezapomeňte si prohlédnout celou ukázku.

O autorce

Monika Hulíková se narodila roku 1987 v Českých Budějovicích. Vystudovala právnickou fakultu, ale před Sbírkou zákonů začala postupně dávat přednost dobrým knížkám. Když si vzala za muže filmového scenáristu, propadla kouzlu příběhů a jejich vyprávění nadobro. Svět dětské fantazie, který se jí otevřel po narození dcery, ji pak inspiroval k rozhodnutí pokusit se jeden takový příběh sama stvořit.

Zdroj informací: Grada

O ilustrátorce

Zuzana Holá je ilustrátorka a lektorka. Vystudovala biologii a výtvarnou výchovu na Pedagogické fakultě UK. Baví ji propojovat tyto obory, našla se v biologické ilustraci. Věnuje se i dalším výtvarným odvětvím – grafice a malbě. Ve volném čase ráda vyráží na osamocené výlety do krušnohorských lesů a jiných zapomenutých krajů.

Zdroj informací: Grada

————————————————

Znáte knihu Zprávy z pelíšku, kterou napsala Daniela Krolupperová? Pak si přečtěte i volné pokračování nazvané Pozor p(l)es!. Neohroženou psí slečnu Dafi čeká pořádné dobrodružství.

Dafi už není malinké roztomilé štěňátko, vyrostla v neohroženou psí slečnu, která se svou milovanou smečkou podniká nejrůznější psí kusy. Své paničky miluje nadevše a nebojí se postavit ani zloději, který má políčeno právě na jejich dům. Stačí jenom náznak ohrožení a přátelská Dafi se mění v nelítostnou šelmu bránící svou smečku. Jak tohle celé dopadne?

Volné pokračování oblíbené knížky Zprávy z pelíšku.

Pozor p(l)es!

Autorka: Daniela Krolupperová
Ilustrátorka: Ivona Knechtlová

Počet stran: 80
Vazba: vázaná
Formát: 168×215 mm
ISBN: 978-80-204-6367-8
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Pozor p(l)es! vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Ukázka z knihy

pozor_ples_ukazka

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Daniela Krolupperová píše knihy nejrůznějších žánrů pro děti všech věkových kategorií a mnohé z jejích titulů získaly ocenění. Od ukončení studia pracuje ve svobodném povolání jako překladatelka a tlumočnice ze severských jazyků. Její první knihy směřovaly k populárně-naučné literatuře (Proč mluvíme česky, Viropis), ale beletristické příběhy na sebe nenechaly dlouho čekat. Pro menší děti jsou to např. Sedmilhář Josífek, Policejní křeček, Kouzelná aktovka, trilogie o Bubáčkovi (Bubáček, Bubáček a Myšošlap) či Atlas strašidel. Pro starší čtenáře Společenstvo klíčníků, Zločin na Starém Městě pražském a další.

Zdroj informací: nakladatelství Mladá fronta

O ilustrátorce

Ilustrování knížek je pro Ivonu Knechtlovou splněný dětský sen. Má tři dcery a s rodinou žije v Praze. Pro Albatros ilustruje řadu knih L. M. Montgomeryové o Anně ze Zeleného domu a také novou řadu Ivany Peroutkové o neobyčejné holčičce Valentýnce. První díl Valentýnka a narozeniny získal v roce 2019 v anketě SUK Cenu knihovníků.

Zdroj informací: nakladatelství Mladá fronta


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMůj táta píše knihu

Dirgela, Tomas

Paseka, 2024

zobrazit info o knizeStrašilové z krabičky

Cupalová, Noemi

Portál, 2024

zobrazit info o knizeTLAP: Mindy otevírá náruč

Fairbairn, Nathan

Slovart, 2024

zobrazit info o knizePod stolem
aneb Neobyčejná cesta malého drobka

Hulíková, Monika

bambook, 2024

zobrazit info o knizePozor p(l)es!

Krolupperová, Daniela

Mladá fronta, 2024

Napsat komentář