Jak zvítězit bez násilí

Osman_StrelaMimoCil_audio
Svět špiónů si často spojujeme s bezbřehým násilím, krvavými výslechy a absencí elementárního přátelství. Co když si ale někde užívají důchodu i tací agenti, kteří si dokážou pomoci bez pěstí a olova? Seniorský věk totiž zdaleka neznamená konec akce. Ve skutečnosti zábava teprve začíná.

Prvního prázdninového dne roku 2024 se péčí vydavatelství OneHotBook dočkala své premiéry zvuková podoba knihy Richarda Osmana Střela mimo cíl (The Bullet That Missed, 2022, česky 2023). Podle překladu Barbary Hajné audioknihu načetli Libuše Švormová a Jan Vlasák.

S netradičními hrdiny série Čtvrteční klub amatérských detektivů se nesetkáváme poprvé. Po dokonalém úspěchu úvodního stejnojmenného Čtvrtečního klubu amatérských detektivů (The Thursday Murder Club, 2020, česky 2021) si stejně vedl i druhý díl Muž, který zemřel dvakrát (The Man Who Died Twice, 2021, česky prvně 2022). Na nás teď zůstává podívat se, jak je na tom titul třetí.

Pro nezasvěcené připomenu, že hlavními postavami této zatím tetralogie (čtvrtá kniha ještě nemá český překlad, v originále nese název The Last Devil To Die a objevila se v roce 2023) je hlavně skupina důchodců s velice pestrou minulostí. Píšu-li „hlavně“, znamená to, že kolem základního jádra se pohybují i další postavy, jejichž příspěvek k zábavnému ději není o nic menší. Nepsanou vůdkyní Čtvrtečního klubu amatérských detektivů je Elizabeth, bývalá špionka, členka MI6 (i když v předchozích dílech se často identifikovala jako součást MI5). Její manžel Steven trpí častými výpadky paměti a s oblibou hraje šachy s o dvě generace mladším ranařem Bogdanem. Elizabethina nejbližší přítelkyně Joyce bývala zdravotní sestra a personifikuje romantickou složku – ostatně ve všech dílech má svou vlastní dějovou linii (jako jediná), kterou skvěle podchytila svým interpretačním mistrovstvím Libuše Švormová. Bývalý odborářský předák Ron představuje nejméně intelektuální prvek klubu, zatímco bývalý psycholog Ibrahim zase spíše samotářského intelektuála s nezměrnou trpělivostí. Nemalou roli hraje v případech, jimiž se klub zabývá, i dvojice policistů Dona a Chris, kteří se vcelku marně snaží držet předpisů, aby je nakonec k úspěchu přivedla právě spontánnost a verva jejich o pár generací starších přátel.

Členové klubu se tentokrát pustí do vyšetřování deset let neobjasněné vraždy mladé novinářky Bethany Waitesové. I když její tělo nebylo nikdy nalezeno, podle svědeckých výpovědí a dalších stop se předpokládá, že smrt jí přivodilo plánované odhalení velkého daňového podvodu. Život ovšem není jednokolejnou záležitostí, takže do děje se nám propisují další zápletky. V jedné z nich unese Stevena a Elizabeth muž, jemuž posléze začnou přezdívat Viking. Nejen pro jeho původ, ale pochopitelně hlavně kvůli jeho tělesné konstituci. Viking od Elizabeth požaduje zavraždění bývalého šéfa jedné pobočky ruské KGB Viktora pod pohrůžkou, že jinak zabije Elizabethinu kamarádku Joyce. V další dějové lince se Ibrahim setkává s mafiánkou, kterou v minulém díle skupina dostala do vězení. Nejde o setkání náhodné, jak se jistě čtenáři snadno dovtípí. V našich uších se tak rozvíjí spletitý, nápaditý a rozhodně zábavný příběh.

Jak už jsem zmínil, jedním z interpretů audioknihy Střela mimo cíl je Libuše Švormová, která v první osobě předčítá Joyciny deníkové zápisky. O všechny ostatní postavy se pak již v klasické třetí osobě stará sametový hlas Jana Vlasáka. Povolat k četbě právě tyto dva profesionály se mi jeví, v kontrastu k názvu knihy, jako jasná trefa do cíle. Vlastně si nedovedu představit nikoho jiného, kdo by dokázal uchopit atmosféru, humor i jemnost skrytou v Osmanově textech s takovou mírou empatie. Nevím jak pro ostatní, ale rozloučit se s poslechem kteréhokoli titulu Čtvrtečního klubu detektivů je pro mě jako muset opustit staré přátele. A jsem si dost jistý tím, že příčinou je právě ona dokonalost, s jakou oba interpreti posluchačům příběhy předkládají.

Téměř čtyři stovky stran tištěné předlohy představují v mluvené formě dvanáct a půl hodiny poslechu. Trojdílný papírový přebal hostí jeden kompaktní disk, na němž se ukrývá jednadevadesát stop ve formátu mp3. Prvních devatenáct reprezentuje část nazvanou „Kam se člověk podívá, uvidí známou tvář“. Druhá část pojmenovaná „Připijme si na nové přátele“ je tvořena sedmdesáti soubory a zbytek pak připadá na část „Poslechni si všechny novinky“.

Pro mě osobně je Střela mimo cíl zatím nejlepším titulem série. Přes počáteční (možná trochu zastřené) rozvětvení děje se posléze přehoupne do napínavého scénáře s příjemnou pointou na závěr. Možná i víc než jen s jednou. Čím mě ale zaujala zdaleka nejvíce, je lidskost, s jakou si jednotlivé postavy počínají. I ty zpočátku znepřátelené a stojící na opačných stranách zájmového spektra k sobě dokážou najít cestu. Ze všech zúčastněných bych rád vypíchl Joyce pro její zdánlivě naivní vystupování, jímž dokonale maskuje bystrou mysl, a především Viktora, jemuž dal autor do vínku schopnost empatického hovoru – nečekanou, ale zdá se i potřebnou devizu každého moderně a nenásilně vedeného výslechu. Právě od Viktora se lze mnohému přiučit.

Pokud je Střela mimo cíl vaším prvním setkáním s literárním dílem Richarda Osmana, jsem si téměř jist, že ucítíte nutkavou potřebu vrhnout se i na zbytek série. Já popravdě přemýšlím, že si znovu pustím jak Čtvrteční klub amatérských detektivů, tak Muže, který zemřel dvakrát. Protože s důchodci, věřte nebo ne, si lze užít skvělou zábavu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStřela mimo cíl

Osman, Richard

OneHotBook, 2024

zobrazit info o knizeStřela mimo cíl

Osman, Richard

Slovart, 2024

Napsat komentář