Zasoutěžte si o zážitky ze života ve Finsku

snih-sauna-suomi-perex
Zajímá vás, jaké to je odstěhovat se do Finska, a jak velký je rozdíl v mentalitě tohoto severského národa oproti Slovákům? Nejen to se dozvíte v knize Michaely Ahonen, tak vzhůru do země tisíců jezer!

Ze Slovenska do Finska

O tom, že Finsko je zemí tisíců jezer, Santa Clause a ne zrovna příznivého klimatu, slyšel snad každý. Ale víte, proč si Finové pletou běžkování a lyžování? Nebo že si můžete přivolat finského peněžního skřítka? Jak probíhá saunový teambuilding? Kolik odrazek je už moc i na Fina? A v čem jsou si tak podobní s Japonci? O tom všem a všeličem jiném se dočtete v knize Michaely Ahonen, Slovenky, která se přestěhovala do temného a studeného Finska, země mlčenlivých lidí, prohibice, mýtů a legend, zateplených šusťáků, lesů bohatých na houby a borůvky – a manželova rodiště.

Své zážitky ze života v tomto severském státě autorka vypráví stylem jí vlastním, připojuje mnoho kuriózních a vtipných postřehů, cenných rad, a prozradí i nějaké ty místní vychytávky, které si oblíbíte možná i vy. Dozvíte se tak víc o rodinném životě ve Finsku, o Kalevale, všemocných haalari, finském designu, finštině a samozřejmě o saunování a (ne)chutném finském jídle. A určitě se naučíte i trošku finsky. Vzhůru na zasněžený sever!

 

Sníh, sauna, Suomi

Autorka: Michaela Ahonen

Vydalo: nakladatelství Jota
Překlad: Milena Machalová
Počet stran: 223
Vazba: pevná
Vydáno: 7/2024
ISBN: 978-80-7689-408-2

Přečtěte si více o knize Sníh, sauna, Suomi, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum. A také si prohlédněte několik ukázkových stran: ukázka 1, ukázka 2 a ukázka 3.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka z knihy

Časem jsem se to naučila nějak zvládat, ale vždy ráda zajedu v listopadu nebo prosinci na Slovensko, za světlem a za opravdovými vánočními trhy. Moje slovenské kamarádky a kamarádi se vždy chytají za hlavu, o jakém světle že to mluvím, protože netuší, jak velmi tmavé ty zimní dny mohou být. Zvlášť Helsinky a ostatní oblasti u moře v posledních letech téměř nemívají zasněžené zimy, a je tam tedy půl roku sychravo, tma, mokro a nevlídně. V takovém případě budu raději postávat v mnohem světlejší listopadové tmě a sychravosti na bratislavském Hlavním náměstí s horkou medovinou v ruce než tady trpět sychravý kaamos, a ještě k tomu bez medoviny!
Od doby, co bydlíme v Severní Karélii, mám ze zimního období paradoxně menší obavy, protože i když je tu tma (a zima) větší než v Helsinkách, zároveň je i menší, protože je tu strašně moc sněhu – a sníh tu temnotu přímo pohádkově projasňuje. A kdyby bylo skutečně zle, podívám se nahoru na tmavé nebe a možná tam uvidím tancovat revontulet, polární záři. Ach, zní to jako pěkná, temná, těžká, ale velmi poetická zima! Ale řeknu vám, že i tak bych ji raději prožila na Kanárských ostrovech. Možná tedy tu další zimu, aspoň na měsíc. Když mohou migrovat husy, proč ne i my lidé? Vždyť je to otázka přežití. (str. 16)

 

Vyhrajte knihu Sníh, sauna, Suomi

Že je Finsko kolébkou saunování, zemí mlčenlivých lidí, kteří kladou velký důraz na ekologii a udržitelnost, a jde o stát přezdívaný země tisíců jezer, víme zřejmě všichni. Jsou však věci, které se během krátké dovolené nebo z průvodce nedozvíte a zjistíte je, až když se sem přestěhujete – stejně jako Michaela Ahonen, která se do tohoto severského státu přistěhovala ze Slovenska kvůli svému manželovi.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Sníh, sauna, Suomi vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Sníh, sauna, Suomi
probíhá od 22. do 28. září 2024.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Sníh, sauna, Suomi

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSníh, sauna, Suomi
Studené Finsko očima vřelé Slovenky

Ahonen, Michaela

Jota, 2024

Napsat komentář