Napínavá historie

napinava-historie-nahled
V dnešních knižních tipech si přijdou na své (nejen) čtenářky a čtenáři holdující historické beletrii. První kniha vás zavede do historické Prahy, která intrikami rozhodně nešetří. Druhá kniha pojednává o bylinářce, již čeká nelehký úkol – postavit se zlému kazateli, který ji chce stůj co stůj zničit.

Vladimír Šlechta přichází s novinkou Italský gambit v rámci své nové série Nebezpečná Praha Rudolfa II. Jedná se o historickou detektivku z prostředí Prahy 16. století a jak již název napovídá, do knihy autor otiskl i život tehdejších pražských Italů.

Italský gambit

Autor: Vladimír Šlechta

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7588-690-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Italský gambit vydalo nakladatelství Mystery Press.

I pouhý pěšec může zvrátit průběh velké hry… Praha roku 1597 je nebezpečné a kruté město. Zchudlý rytíř Jakub Jelínek z Hiršbergu o tom ví své. Žije v domě, který mu nepatří, a každý groš obrací dvakrát. Když se proto objeví pohůnek Matěj Sádlo s nabídkou práce pro samotného místokancléře Českého království Kryštofa Želinského, nemůže si dovolit odmítnout. Zdánlivě jednoduchý úkol doprovodit tajemného italského šlechtice Domenica do hlavního města se ale brzy změní v boj o holý život, v němž Jakubovi nečekaně pomůže záhadná dívka. Když je pak navíc vlašskými bandity přímo na ulici zastřelen prokurátor David Rydl, je Jakubovi jasné, že mezi oběma útoky musí existovat spojitost. Za pomoci Matěje Sádla začíná pátrat mezi pražskými Italy a záhy zjišťuje, že se zapletli nejen do sporu mezi mocnými velmoži, ale i do vleklé války katolíků a protestantů. Aby záhadu vyřešil, musí se Jakub rozhodnout, za koho je ochoten nastavit krk – a rozehrát nebezpečný gambit, který ho může dovést až na popraviště. Historická detektivka ze zlaté Prahy, města intrik, zločinu a neřesti.

Ukázka z knihy

Praha je nebezpečné město. To není žádná novinka. Abyste nebezpečí alespoň trochu zmírnili, potřebujete zbraň. Musíte ji nosit tak, aby ji všichni viděli. Na ozbrojeného muže si troufne jen málokdo.

Přináší určité výhody, když se zbraní umíte i zacházet. Až vám někde v uličce zastoupí cestu párek pobudů, a vy nosíte zbraň jen pro ozdobu, tak to bude horší, než kdybyste neměli nic. Pobudové uvidí zbraň, nezaváhají a udeří na vás plnou silou. Vy pak přijdete o všechno. Nejspíš i o život.

Když mluvím o zbrani, tak mám na mysli takzvanou chladnou zbraň, nikoliv palnou na střelný prach, jako je třeba mušketa, arkebuza nebo bambitka. Ty jsou v Praze zakázané. Pokud byste se v pražských městech promenádovali s viditelně nesenou bambitkou, biřicové by vás okamžitě zatkli, strčili do šatlavy a propustili vás až po zaplacení pořádné pokuty. Bambitku by vám pochopitelně zabavili a kromě toho by si ponechali všechno cenné, co by u vás našli.

Naproti tomu chladné zbraně jsou tu spíše pravidlem než výjimkou. I muži z nižších vrstev nosí u pasu dýku, které se tu momentálně říká tulich. Pro nošení zbraní platí určitá pravidla a každá společenská vrstva smí nosit jen jejich určitý typ. Třeba kluci učedníci si k pasu nesmějí připnout například kord, to by na ně okamžitě dopadlo rameno spravedlnosti. Přiznám se však, že já ta pravidla pro nošení zbraní neznám. Jsem totiž rodu rytířského, a tak se mohu beze studu i beze strachu ozbrojit tou nejlepší chladnou zbraní, jaká byla kdy vynalezena. Rapírem.

Stáhněte si celou ukázku v presskitu.

O autorovi

Vladimír Šlechta se narodil v roce 1960 v Liberci, ale většinu života prožil v Českých Budějovicích a jejich okolí. Je vystudovaný stavební inženýr, živí se jako projektant na volné noze a ve volném čase píše knihy.
Na kontě má přes třicet románů a dvě oblíbené série: drsnou fantasy Krvavé pohraničí a postkatastrofickou sci-fi Oggerd. Knihou Italský gambit, prvním svazkem nového cyklu Nebezpečná Praha Rudolfa II., se představil také jako autor napínavých historických detektivek.
Pokud mu ještě zbývá čas na záliby, věnuje se čtení knih, sledování seriálů, hraní počítačových her a vycházkám do přírody. V poslední době navíc podniká společně manželkou dlouhé výpravy do Německa, kde navštěvují dva vnuky.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

O nakladateli

mystery-press-logo

Nakladatelství Mystery Press se od svého založení v roce 2015 velmi rychle etablovalo na tuzemském knižním trhu jako specialista na detektivky, thrillery a krimi romány. V současnosti vydává zejména anglo-americké autory, z nichž pro české čtenáře objevilo např. Angličany Stevea Robinsona (thriller Stopy v krvi) a Tima Weavera (drsné krimi Není cesty zpět a Bez slitování), ale nebojí se ani velkých amerických jmen, jako jsou Janet Evanovich či Dan Simmons. Pod logem Mystery Pressu vycházejí rovněž knihy českých autorů, a to především v subžánrech klasické a historické detektivky, mysteriózního thrilleru či procedurální krimi.

————————————————

Román Ženy z Cínové Hory z pera autorky Paulette Kennedy je vhodnou volbou pro všechny fanynky a fanoušky tajemných historických příběhů. V této k knize se bylinkářka Gracelynn dostane do křížku s pomstychtivým kazatelem. Podaří se jí z této svízelné situace dostat?

Ženy z Cínové Hory

Autorka: Paulette Kennedy
Přeložila: Naďa Funioková

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7689-347-4
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Ženy z Cínové Hory vydalo nakladatelství Jota.

Vysoko v horách Ozark leží osamocené městečko Cínová Hora. Všude je odsud daleko. Říká se, že právě proto si tam některé ženy dokázaly uchovat vědomosti o bylinkářství a vzácnou intuici, na kterou ostatní už zapomněli. Předávaly si je z generace na generaci řadu století. Pokud bylo lidem úzko, byly tu tyto mocné ženy pro ně; pokud je však nepotřebovali, dívali se na ně skrz prsty a vyčleňovali je ze svého středu. Gracelynn Dohertyová je poslední v linii těchto výjimečných žen a pomáhá své babičce s léčením druhých, kteří je navzdory pověrám stále vyhledávají, ať už kvůli léčbě artritidy nebo zlomeného srdce. Jakmile však do městečka přijede kazatel Bellflower a slibuje zázračná uzdravení, konec hladu a prosperitu, podmaní si svými sliby celé městečko. Babičku Deidre dohání kletba z minulosti a nad Cínovou Horou se tak začnou stahovat mraky. Gracelynn se musí rozhodnout, zda zachrání samu sebe a z Cínové Hory uteče anebo se postaví pomstychtivému kazateli, jehož nesvatým posláním je zničit ji.

Ukázka z knihy

S hlavou sklopenou pospíchám ulicí, zastavím se teprve ve chvíli, kdy dorazím k velké budově na rohu. Je to dřevěný dvoupatrový dům s odlupujícím se barevným nátěrem, vyšperkovaný vyřezávaným lemováním připomínajícím perníkovou chaloupku a vitrážovými skly – důkaz toho, že starý Bill Bledsoe býval svého času nejbohatším mužem ve městě, dokud ho o tuto čestnou pozici nepřipravili Northrupovi. Nadzvednu brašnu, ve které to zašplouchá, a vystoupám po schodech lemovaných ozdobným dřevěným zábradlím, z něhož trčí třísky.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Paulette Kennedy je autorka úspěšných a oceňovaných románů. Kromě Žen z Cínové Hory (v originále The Witch of Tin Mountain) je to její prvotina Parting the Veil, za kterou získala prestižní ocenění HNS Review Editor’s Choice Award, a letošní novinka The Devil and Mrs. Davenport. Celý život je přímo posedlá gotikou. V dětství trávila každé léto mezi náhrobními kameny na nedalekém hřbitově a vymýšlela si romantické příběhy o lidech, kteří tam byli pohřbeni. Když ji matka v době dospívání seznámila s dílem sester Brontëových, posílila tím dceřinu zálibu v mlhou zahalených krajinách a osudem stíhaných hrdinkách, která ji inspirovala k tomu stát se spisovatelkou. Paulette Kennedyová pochází z oblasti Ozark Plateau v Missouri, v současné době však žije se svou rodinou a početným zvěřincem opuštěných a zanedbávaných mazlíčků, jimž poskytla nový domov, ve slunné jižní Kalifornii, kde hory občas, pokud se počasí opravdu vydaří, zahalí mlha.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

O nakladateli

JOTA_22

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikujeme tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.


 Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Máte rádi historické romány nebo historické detektivky? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeItalský gambit

Šlechta, Vladimír

Mystery Press, 2024

zobrazit info o knizeŽeny z Cínové Hory

Kennedy, Paulette

Jota, 2024

Napsat komentář