Život s deficitem budoucnosti…

casokryt uvod pr (1)
Lze vyléčit ty, kteří trpí ztrátou paměti? Hlavní hrdina Gaustin má řešení: kliniky času, kde se lidé mohou vrátit do období, ve kterém jim bylo nejlépe. Postačí to k uzdravení jednotlivců, nebo třeba i celé společnosti?

Ve svém třetím a zatím posledním románu Časokryt, přeloženým do několika světových jazyků, v Bulharsku oceněným jako nejlepší román roku, a ověnčeným také prestižní Mezinárodní Bookerovou cenou, využívá Georgi Gospodinov fiktivní postavu Gaustina k tomu, aby popsal život s deficitem budoucnosti. Život, ve kterém čas neplyne lineárně, ale stává se součástí nás samých. Gaustin, který dokáže přeskakovat čas jako lesní potůček, se snaží o zdánlivě nemožné – léčit lidi pomocí minulosti. Gaustin, Gospodinovovo alter ego, našel způsob, jak vytvořit kliniky času, kde se lidé trpící ztrátou paměti mohou vrátit do doby, kdy se cítili nejlépe. Tato nemoc, jakási dlouhotrvající časová amnézie, se během vyprávění proměňuje v nemoc, kterou trpí celá společnost. Ta se stává obětí jakési kolektivní „Alzheimerovy choroby“, což vede různé země v Evropě k rozhodnutí dát občanům možnost volby, aby v referendu rozhodli, v jaké historické epoše chtějí žít. Časokryt je kniha osobní i politická. Její autobiografické prvky vyprávějí životní příběh svého autora. Trefnými komentáři minulého, současného a vlastně i budoucího dění je ale také hluboce společenská. Od svého vydání opakovaně generuje paralely se současným politickým a společenským děním.

Časokryt

Autor: Georgi Gospodinov
Přeložil: David Bernstein

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-4495-6
Doporučená cena: 295 Kč

Knihu Časokryt vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Chytit stopu Gaustina, který přesedá z desetiletí do desetiletí, jako my přesedáme na letišti z letadla na letadlo, to je šance, která se objeví jednou za sto let. Gaustin, jehož jsem nejprve vytvořil a později potkal živého z masa a kostí. Nebo to bylo naopak, už si nevzpomínám. Neviditelný přítel, viditelnější a reálnější než já sám. Gaustin mého mládí. Gaustin mé touhy být jiný, jinde, obývat jiný čas a jiné pokoje. Měli jsme stejnou posedlost minulostí. Rozdíl mezi námi byl malý, ale podstatný. Já jsem byl všude cizincem, zatímco on se cítil stejně dobře ve všech časech. Já jsem bušil do vrat všech let, kdežto on už tam byl, otevíral mi, pouštěl mě dovnitř a mizel.

K dispozici máte kompletní ukázku.

O autorovi

Georgi Gospodinov (*1968) vystudoval bulharskou filologii na univerzitě v Sofii, a stal se doktorem nové bulharské literatury na Institutu literatury při Bulharské akademii věd. Od roku 1995 působí jako literární kritik v Ústavu literatury Bulharské akademie věd. Přednášel moderní bulharskou literaturu. Je redaktorem časopisu Literaturen Vestnik, týdeníku Dnevnik a také působí jako redaktor pro Bulharsko v oxfordském literárním časopise Orient Express. Píše poezii, prózu i drama. V roce 2023 obdržel, jako první bulharský spisovatel, Mezinárodní Bookerovu cenu, a to za román, jenž v angličtině vyšel pod názvem Time Shelter. Za tento text získal v roce 2021 i evropskou Cenu Strega. Z prozaické tvorby byla zatím do češtiny přeložena tři jeho díla. Jako první vyšla sbírka povídek Gaustin neboli Člověk s mnoha jmény, poté následoval Přirozený román, a v roce 2018 vyšel také jeho román Fyzika smutku.

Zdroj informací: Argo


argoNakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Naší hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokážeme seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snažíme se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČasokryt

Gospodinov, Georgi

Argo, 2024

Napsat komentář