Spolubydlící

americky_milostny_experiment
Je známo, že zoufalá situace si žádá zoufalá řešení: zvládnou spolu dva cizí lidé strávit několik týdnů v malém bytě?

O tom vypráví Elena Armas v románu Americký milostný experiment. Elena Armas patří mezi beznadějné romantičky, milovnice šťastných konců a hrdé sběratelky knih. Mnoho let hltala příběhy jiných autorů, než konečně sebrala odvahu a začala sama psát. Nakladatelství Ikar minulý rok vydalo její první román Láska po španělsku. Vypráví o ženě jménem Catalina, která se pokouší najít vhodný doprovod na svatbu své sestry. Dotyčný však před celou její rodinou musí důvěryhodně předstírat, že Catalinu miluje… Pokud vás motiv zaujal, přečtěte si i naši recenzi. Protože se autorce svým prvním vyprávěním podařilo čtenářky zaujmout, rozhodla se v psaní pokračovat. Americký milostný experiment je druhým dílem série Láska po španělsku. Tentokrát vám blíže představí Catalininu nejlepší kamarádku Rosalyn Grahamovou.

Rosie neprožívá zrovna šťastný den. Uplynulo jen pár hodin od chvíle, kdy se jí přímo před očima zřítil strop bytu, v němž posledních pět let bydlela. Prostě jí cestou k pohovce málem srazil kus betonu! Naštěstí našla útočiště v malé garsonce své nejlepší kamarádky Cataliny, která na pár týdnů odjela na líbánky. Jenže ještě ten večer Rosie zažila další šok: někdo se do garsonky snažil vloupat…

Někdo mi jde dneska po krku. Karma, sudičky, osud, štěstěna či nějaká všemocná bytost, kterou jsem očividně nasrala. Možná dokonce i Murphy a ty jeho stupidní zákony. (str. 9)

Nakonec se však ukázalo, že došlo k obrovskému nedorozumění. Domnělým lupičem byl totiž Catalinin bratranec – Lucas Martín. Lucas pochází ze Španělska a nyní tráví několik týdnů v Americe – mimo jiné i v New Yorku, proto mu Catalina poskytla ubytování.

Je tu jen jeden pokoj a jedna postel, takž soudím… vím, že tu oba zůstat nemůžeme. (str. 26)

Shodou náhod se tedy Rosie i Lucas ocitnou v jednom bytě. Ani jeden z nich nemá kam jinam jít. Samozřejmě autorku napadlo i několik dalších řešení, ale z různých důvodů žádné z nich nakonec nevyšlo. Oba hrdinové se tedy dohodnou, že po nezbytně nutnou dobu zůstanou v malé garsonce. Ale jak spolu budou vycházet? Zatím se vůbec neznají…

Poslední dobou mám pocit, že spisovatelé ve svých příbězích stále dokola využívají několik stejných motivů. Zkrátka nepřichází s ničím originálním. Zatím se to nepodařilo ani Eleně Armas. Ve svém prvním románu využila předstíraný vztah, ve druhém sdílení bytu dvěma cizími lidmi, kteří se postupně poznávají, až mezi nimi přeskočí jiskra. V knihách tedy bohužel nic neobvyklého. Přesto však mohu říct, že vyprávění mne zaujalo – do děje mě autorka dokázala vtáhnout už po prvních pár stránkách.

Rosie si získala mé sympatie. Jde o dívku, které záleží na blízkých. Vždy se snaží vyřešit problémy, do kterých se ostatní dostanou. Jenže když má trable ona, najednou se nemá na koho obrátit. Tak trochu vlastní vinou… Momentálně nemůže pobývat ve svém bytě, a před půl rokem dokonce zahodila slibně rozjetou kariéru (tzn. dala výpověď v práci), protože se rozhodla jít za svým snem: chce se stát spisovatelkou. Nečekala však, že velmi rychle na vlastní kůži pozná tvůrčí blok… Jenže kvůli svým tajemství (ano, můžete se těšit i na drobné rodinné drama) bohužel nemůže o pomoc poprosit svou rodinu.

Občas před někým, koho milujeme, tajíme věci z důvodů, které semi nechápeme. (str. 64)

A najednou má po svém boku muže, o kterého se může opřít. Možná právě díky Lucasovi najde ztracenou inspiraci a dokáže zase psát… Termín odevzdání její knihy se nezadržitelně blíží. Musí se vzchopit, aby všem kolem sebe (i sama sobě) dokázala, že neudělala chybu!

Kromě Rosie jsem si oblíbila i Lucase. Působí jako kliďas, kterého jen tak něco nerozhází. S ničím si neláme hlavu. Jenže zdání klame: pozorný čtenář si určitě všimne, že se vyhýbá odpovědi na jednu otázku – co vlastně v Americe dělá? Samozřejmě se nabízí odpověď, že poznává svět. Jenže to není vše. I on má své tajemství, které zatím s nikým dalším nedokáže sdílet…

Upřednostňujete pomalejší romantické příběhy, ve kterých se hlavní hrdinové postupně poznávají? A máte slabost pro postavy, které si připadají v životě úplně ztracené? Pak pro vás bude Americký milostný experiment skvělou volbou!

Knihu Americký milostný experiment vydanou nakladatelstvím Ikar můžete zakoupit v knihkupectví Luxor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAmerický milostný experiment

Armas, Elena

Ikar, 2024

Napsat komentář