Vyhrajte povídky z bouřlivého období proměn české společnosti

povidky-svobodova-perex
Na přelomu 19. a 20. století docházelo (nejen) v české společnosti k řadě změn, mezi které patřily mimo jiné i požadavky na zrovnoprávnění žen. A právě v této době se odehrávají povídky, které najdete v knize Růženy Svobodové.

Emancipace v české společnosti

Výběr z kratších próz Růženy Svobodové (1868–1920) znovu oživí v povědomí současného čtenáře „ženskou“ tvorbu období fin de siècle a ukáže, jaké možnosti umělecké výpovědi nalézala česká moderna pro psychologickou drobnokresbu. Tradiční realisticko-naturalistické líčení tíživých ženských osudů v raných Povídkách Růženy Svobodové (1896) střídá impresionistická lyrika Marných lásek (1907), soustředěná na detailní zachycení dojmů, nálad a smyslových vjemů. Útěšná idyla Pokojný dům (1917), věnovaná F. X. Šaldovi, potěší barvitými popisy čarovných brdských lesů.

 

Povídky

Autorka: Růžena Svobodová

Vydalo: nakladatelství Host
Připravili k vydání: Martin Tichý, Radek Touš
Počet stran: 296
Vazba: pevná
Vydáno: 8/2024
ISBN: 978-80-275-2053-4

Přečtěte si více o knize Povídky, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Vyhrajte knihu Povídky

Hrdinky povídek Růženy Svobodové se potýkají s předsudky, potlačovanými city a změnami ve společnosti. Žijí totiž na přelomu 19. a 20. století, kdy českou společností hýbe téma zrovnoprávnění žen, se kterým však někteří neumí naložit a jiní tyto změny dokonce odmítají. Začtěte se do jejich příběhů…

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Povídky vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Povídky
probíhá od 1. do 7. září 2024.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Povídky

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePovídky

Svobodová, Růžena

Host, 2024

Napsat komentář