Seznamte se s lidskými osudy

lide
Dnešní knižní tipy vás seznámí s několika osobnostmi z velice různorodých oborů a oblastí působností. Pootevřou vám dvířka do jejich soukromí a spletitých životních osudů.

Přečtěte si originální rozhovory se čtyřmi skvělými historiky. Najděte odpověď na otázku, jaký má podle nich přínos zkoumání středověku pro naší přítomnost.

Kniha představuje zcela ojedinělou výpověď čtyř vynikajících historiků, odborníků na období středověku – medievistů. V rozhovorech se svými žáky a spolupracovníky vzpomínají na roky svého života, mládí, dětství a dospívání; svá studia a celou akademickou kariéru; na to, co je utvářelo a formovalo jako vědce; čeho dosáhli i nedosáhli a také – nikoliv jen tak mimochodem – vyjadřují se k roli, jakou má podle nich hrát zkoumání dějin, a zejména dějin středověku, k porozumění současnosti. Jak to, že před historií si nemůžeme být nikdy jisti? Všichni čtyři se spolu se svými žáky a kolegy pokoušejí dobrat odpovědi na otázku, co vlastně znamená zkoumání středověku pro naši společnou složitou přítomnost.

Časy otřesů

Čtyři medievisté 20.století ve střední Evropě
Autoři: Gabor Klaniczay, Pawel Kras, Walter Pohl, Pavlína Rychterová
Přeložil: Jan Krist

Počet stran: 580
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-3463-2
Doporučená cena: 595 Kč

Knihu Časy otřesů vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

PK: Vaše rodina si uchovala živé vzpomínky na předky, kteří bojovali za nezávislé Polsko, často na ně vzpomínala a neustále si je připomínala. Patriotická tradice zakotvená v polské minulosti byla silná a v rodinném vyprávění všudypřítomná.
JK: V tomto ohledu vděčím za hodně svým rodičům, a to jak otci , tak matce. Ale nejen jim, svou roli sehrály i rodinné tradice a výchova k vlastenectví.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorech

Gabor Klaniczay, narozen 1950, je emeritním profesorem středověkých studií na Středoevropské univerzitě v Budapešti. Hlavním oborem jeho vědeckého bádání je období středověku.

Zdroj informací: www.people.ceu.edu

Pawel Kras působí jako profesor na Katolické univerzitě Jana Pavla II v polském Lublinu. Věnuje se především výzkumu náboženské problematiky ve středověku.

Zdroj informací: www.csm.kul.pl

Walter Pohl je dlouholetým členem Rakouské akademie věd. Působí jako hostující profesor na několika významných univerzitách, například v Los Angeles, v Budapešti či v nizozemském Leidenu.

Zdroj informací: www.oeaw.ac.at

Pavlína Ryhterová vystudovala bohemistiku a historiografii na Univerzitě Karlově a doktorát v oboru Historie – slavistika získala na Univerzitě v Kostnici. Působila jako vědecký pracovník Historického ústavu Akademie věd České republiky a také jako poradkyně předsedů Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Jako odborná asistentka pracovala na univerzitách ve Vídni a v Kostnici.

Zdroj informací: www.oeaw.ac.at

————————————————

Vydejte se společně s autorkou na spletitou cestu za splněním jejich snů, kterých se za žádnou cenu nedokáže vzdát.

Deník mapující šest let jednoho životního příběhu o hledání svého místa ve světě, jenž vám rozumí i nerozumí, chápe vás i nechápe, a především o cestě za svými sny.

Bylo jí pětadvacet, když se poprvé v životě rozhodla veřejně mluvit o své citlivosti, snech a přáních. Jedním z jejích snů byla touha po herectví. Co se ale stane, když se naše sny začnou plnit? A jsme na ně vždycky připraveni? Tato kniha je deníkem, který mapuje šest let autorčina života a ukazuje její vývoj a sebereflexi z dnešního pohledu. Skrze svůj deník předává naději, že i když se člověku děje cokoliv, musí jít dál za svými sny a musí věřit, že dokáže cokoliv, co si vysnil.

Deník idiotky

aneb Moje cesta k herectví
Autorka: Denisa Sobolová

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 152×212 mm
ISBN: 978-80-7691-359-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Deník idiotky vydalo nakladatelství Pointa.

Ukázka z knihy

Chci věřit na lásku. Na opravdovou lásku, co neodejde v momentě, kdy se začneme nudit. Naopak. V ten moment by člověk neměl myslet jen sám na sebe, neměl by zapomenout ani na toho druhého.

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Denise Sobolové je přes 30. Není vdaná a není ani matka. Vystudovala obor teorie a dějiny divadla na Masarykově univerzitě v Brně. Nyní se snaží plnit si své sny v oboru, který si kdysi vysnila. A tím je herectví a autorská tvorba. V průběhu posledních šesti let, o kterých píše, se stal nespočet věcí. Zažila smrt blízkých, magisterská studia se rozhodla přerušit, posléze nedokončit, přestěhovala se do Prahy. Neustále se učí, ať už je to tanec, francouzština, nebo život obecně – například v hledání rovnováhy jak ve vztazích s ostatními, tak ve vztahu se sebou samou.

Zdroj informací: Pointa

————————————————

Vydejte se spolu s hlavní hrdinkou mezi nejnebezpečnější zločince ve Spojeném království. Budete šokování šílenstvím a hrůzou jejich života ve vězení.

Násilí, drogy, sebevraždy, vzpoury… teroristé, sérioví vrazi, namyšlené celebrity i notoričtí útěkáři. Vanessa Frake to všechno zažila během 16 let ve vězeňské službě. Když se ale stala jednou z hlavních dozorkyň v neblaze proslulém vězení Wormwood Scrubs, i ji poněkud zaskočilo šílenství a hrůzy každodenního života těch nejbrutálnějších zločinců ve Spojeném království.

 

Doživotí

Dohlížela jsem na nejhorší zločince
Autorka: Vanessa Frake
Přeložil: Zdík Dušek

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7695-179-2
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Doživotí vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Zahrnul mě snad všemi nadávkami, jaké existují. Pomyslete na tu nejhorší možnou urážku, jakou si dokážete představit. Máte to? Tak vězte, že se ani zdaleka neblíží k tomu, co na mě toho dne řval. Byla to poslední kapka. Na základní režim mohl zapomenout; půjde do hlášení.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Vanessa Frake zahájila svoji kariéru vězeňské dozorkyně v roce 1986 v ženské věznici Holloway, jež byla svého času největším zařízením svého druhu v Evropě. V roce 2002 pak byla převelena do nechvalně proslulé londýnské káznice Wormwood Scrubs. Práci dozorkyně se věnovala dvacet sedm let, než odešla do civilu. Během kariéry se pravidelně setkávala s nebezpečnými, nenapravitelnými zločinci, které jejich skutky proslavily po celé Británii. Měla na starosti rozbíjení drogových gangů uvnitř věznice, nábor informátorů, opakovaně musela čelit násilným útokům. O svých profesních zkušenostech často hovoří v nejrůznějších populárních talkshow či podcastech.

Zdroj informací: Alpress


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČasy otřesů
Čtyři medievisté 20. století ve střední Evropě

Klaniczay, Gabor – Kras, Pawel – Pohl, Walter – Rychterová, Pavlína

Academia, 2024

zobrazit info o knizeDeník idiotky
aneb Moje cesta k herectví

Sobolová, Denisa

Pointa, 2024

zobrazit info o knizeDoživotí
Dohlížela jsem na nejhorší zločince

Frake, Vanessa

Alpress, 2024

Napsat komentář