Závěr prázdnin v napínavém duchu

Napětí
Zbývá posledních pár dnů do konce letních prázdnin. Pokud si ještě užíváte dovolenou, můžete si ji zpříjemnit třeba příběhem plným napětí. My vám jich dnes představíme hned pět – včetně jednoho komiksu zpracovaného podle slavné předlohy.

I čeští čtenáři mají konečně možnost seznámit se s tvorbou Dorothy B. Hughesové. Máte-li rádi psychologickou noir prózu, jistě vás V osamění osloví. Autorka vás zavede do Los Angeles po druhé světové válce a seznámí vás s osudem bývalého válečného pilota…

Psychologická noir próza s kriminálním motivem líčí poválečné Los Angeles a život vyšší střední třídy. Ústřední postavou je bývalý válečný pilot z druhé světové války Dix Steele, žijící z peněz svého strýce. Zprvu se zdá, že pouze přehnaně pečuje o svůj zevnějšek a klade velký důraz na vlastní důležitost. Avšak po setkání s bývalým válečným kamarádem Brubem a jeho manželkou Sylvií a po seznámení s herečkou Laurel se ukazuje, že jen těžko ovládá agresivitu a nevraživost vůči vlastnímu osudu…

V osamění

Autorka: Dorothy B. Hughesová
Přeložil: Martin Pokorný

Počet stran: 272
Vazba: brožovaná
Formát: 107×175 mm
ISBN: 978-80-88411-30-7
Doporučená cena: 338 Kč

Knihu V osamění vydalo nakladatelství Maraton.

Ukázka z knihy

Bylo ráno a slunce se jasnou modří opíralo o otevřené okno. A slunce se odráželo s nádechem zlata tam, kde na bílém polštáři ležely její vlasy, kde její hlava znovu spočine. Pokoj vířil sluncem a on ležel spokojen v jasu. Bylo báječné probudit se do slunce, do tepla, do vzpomínky hřejivé a zářivé krásy. Bylo báječné vědět, že se Laurel poté, co za sebou bude mít obchůzky, jednání a lekce, zase vrátí, dychtivě se vrátí do jeho dychtivosti. On musí hodiny toho dne nějak strávit, ale protečou mu mezi prsty stejně tiše a prostince jako písek. Slunce a den uplynou, nastane noc. A noc zaplane září, jež překonává slunce. (str. 135)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Dorothy B. Hughesová je autorkou čtrnácti noir románů s detektivní či kriminální zápletkou. Pro svou spisovatelskou dráhu získala solidní žurnalistickou průpravu mimo jiné na Kolumbijské univerzitě a žánru se věnovala i teoreticky: v odborných pracích složila hold jedné své almě mater – univerzitě v Novém Mexiku – i svému staršímu a zasloužilejšímu kolegovi, Erleovi Stanleymu Gardnerovi, otci nesmrtelného Perryho Masona. První z řady ocenění obdržela už za svou prvotinu, básnickou sbírku příznačně nazvanou Dark Certainty (1931, Temná jistota). O atraktivnosti její tvorby psané ve stylu noir, respektive hard-boiled school, svědčí i to, že tři z jejích čtrnácti románů se na vrcholu její literární kariéry dočkaly filmového zpracování. Český čtenář zatím neměl příležitost seznámit se s dílem autorky v překladu, V osamění je tak jejím prvním románem vydaným v češtině.

Zdroj informací: nakladatelství Maraton

————————————————

Kdo zavraždil kreativní ředitelku? Na tuto otázku hledá odpověď Jessica Fletcherová – hlavní hrdinka dalšího dílu série To je vražda, napsala s názvem Reklama na vraždu.

Jessica Fletcherová chce pomoct svému synovci, který nedávno nastoupil do nové práce, proto souhlasí, že se objeví v reklamním spotu. Natáčení se účastní i další osobnosti, s některými Jessica hned najde společnou řeč, s jinými prohodí slovo jen ze zdvořilosti. První den „na place“ probíhá bez větších zádrhelů, dokud se nenajde mrtvé tělo kreativní ředitelky.

To je vražda, napsala: Reklama na vraždu

Autor: Donald Bain
Přeložila: Šárka Tulcová

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7695-188-4
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu To je vražda, napsala: Reklama na vraždu vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Dan Howerstein přecházel tam a zpět před dvěma uniformovanými strážníky, kteří střežili dveře místnosti. „Musíme to dnes dokončit,“ vztekal se. „Měli jsme šanci vlézt se do rozpočtu s rezervou. Nechápu, proč jste museli stopnout celý provoz. Stráže stojí u každého vchodu, jsme tu prakticky uvěznění, tak nás snad aspoň můžete nechat dodělat ten spot.“
Jeden strážník si odkašlal do dlaně a utřel si ruku o nohavici. „Už jsem vám říkal, pane Howersteine, že k tomu nemám pravomoc. Jen plním příkazy. Detektiv, který to tu má na povel, trvá na tom, aby nikdo neopustil místnost.“ Z kapsy bundy vytáhl kapesník a zatroubil do něj. „Zatracená rýma,“ postěžoval si kolegovi. (str. 1)

Nezapomeňte se podívat na celou ukázku.

O autorovi

Donald Bain byl americký spisovatel, který se jako autor nebo spoluautor podílel na vydání více než osmdesát knih (ať už pod svým jménem, nebo pod rozmanitými pseudonymy na objednávku různých vydavatelů). Absolvoval Purdue University ve státě Indiana, stal se držitelem mnoha spisovatelských ocenění a vedle psaní se profesionálně věnoval jazzu. Žánrový rozsah jeho knih je vskutku pestrý, kromě řady westernů, hororů i humorných próz jej však nejvíce proslavila detektivní série To je vražda, napsala.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Motiv falešné identity si pro svůj thriller První slovo platí zvolila Ashley Elston. Co se stane, když se potkají dvě osoby s falešnou identitou a jedna z nich tak stojí tváří v tvář sama sobě?

Evie Porterová má všechno, co by si milá jižanská dívka mohla přát: dokonalého, starostlivého přítele, dům s bílým plotem a zahradou, přátele. Má to jediný háček: Evie Porterová neexistuje.
Jako první se dozví novou identitu: Evie Porterová. K tomu jí její tajemný šéf pan Smith přidělí místo a Evie si o městě a lidech, kteří tu žijí, zjistí všechno, co potřebuje. Pak přijde na řadu cílová osoba: Ryan Sumner. Posledním dílkem skládačky je úkol.
Evie nezná skutečnou identitu pana Smithe, ale ví, že tenhle úkol bude jiný. Ryan se jí dostal pod kůži a ona si začíná představovat jiný život. Jenže zrovna teď nesmí udělat žádnou chybu – zvlášť po tom, co se stalo minule.
Ale hlavně proto, že se ve městě objevila její dvojnice s identitou, kterou Evie moc dobře zná – s jedinou identitou, kterou celý život pečlivě střežila. Jako by stála tváří v tvář sama sobě. Evie musí zůstat o krok napřed před svou minulostí a zároveň zajistit, aby před sebou vůbec ještě měla budoucnost. V sázce už nemůže být víc – ale Evie měla vždycky ráda výzvy…

První slovo platí

Autorka: Ashley Elston
Přeložil: Zdík Dušek

Počet stran: 320
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7625-246-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu První slovo platí vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Zaparkuje vedle mě a hned vyskočí z auta. Ještě ani nestihnu otevřít dveře a už stojí vedle mě. „Měla jsi mi říct, že bydlíš tady.“ Rozhlíží se po parkovišti, jako kdyby se snažil odhalit nebezpečí, o kterém ví, že tu někde číhá.
Zaháknu mu prsty za opasek a přitáhnu ho k sobě. „Tohle je přesně ten důvod, proč jsem ti to neřekla.“ Vtisknu mu pravou ruku do levé dlaně a on ji pevně sevře. Odvedu ho ke schodům. Během stoupání si všimne každého rozbitého světla.
Tentokrát zámek povolí lehčeji, a jakmile se dveře otevřou, Ryan mě postrčí dovnitř a zavře za námi. Prochází bytem s rukama v bok. Musím s nechutí přiznat, že se mi líbí, jak si to tu zamračeně prohlíží, a jeho ochranářský instinkt je pro mě stejně nezvyklý jako vítaný. (str. 28–29)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Než se americká spisovatelka Ashley Elston začala profesionálně věnovat psaní, řadu let pracovala jako svatební fotografka a portrétistka. Dnes je autorkou šesti románů pro mladé, z nichž hned její prvotina z roku 2013, The Rules for Disappearing (Pravidla zmizení), se dostala do finále nominace na Mezinárodní cenu pro autory thrillerů v kategorii young adult. První slovo platí (First Lie Wins, 2024) je její první kniha pro dospělé čtenáře. Ashley Elstonová žije v Louisianě s manželem a třemi syny a kromě své hlavní profese je také certifikovaná zahradnice a ráda se hrabe v hlíně.

————————————————

Znáte tvorbu jednoho z nejúspěšnějších britských spisovatelů Anthonyho Horowitze? Ne? Pak nastal nejvyšší čas to napravit. Přečíst si můžete třeba Rozsudek smrti. Co myslíte, kdo zabil slavného rozvodového advokáta?

Slavný rozvodový advokát celebrit je nalezen ve svém bytě mrtvý. Někdo mu rozbil hlavu láhví vína za 2 000 liber. Což vzhledem k faktu, že on sám byl abstinent, působí trochu podivně. Stejně jako trojciferné číslo, které vrah napsal na zeď. Právník si stačil nadělat pár nepřátel, ale který z nich ho nenáviděl natolik, že ho zabil? A jak s tím vším souvisí smrt jeho dávného přítele, k níž došlo jen o den dřív?
Policie je v koncích, a tak je znovu povolán neoblíbený, leč brilantní soukromý vyšetřovatel Daniel Hawthorne, který si přizve svého „Watsona“, známého spisovatele a scenáristu Anthonyho Horowitze. Anthony by si ale rád trochu zapátral i na vlastní pěst. Zvlášť když má pocit, že před ním jeho společník řadu věcí tají. Navíc mu tahle spolupráce, začíná nepříjemně zasahovat do života.

Poutavé a zábavné vyprávění plné holmesovských dedukcí a falešných stop, které ve čtenáři s ostřížím zrakem vyvolává příjemný pocit, že má navrch.

Rozsudek smrti

Autor: Anthony Horowitz
Přeložila: Lucie Johnová

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-4467-3
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Rozsudek smrti vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Obvykle se na natáčení chodím podívat rád. Užívám si to vzrušení, když můžu sledovat, jak celá řada profesionálů spolupracuje na tom, aby – za desítky tisíc liber – zhmotnili představy, které se mi před nějakými devíti či deseti měsíci zrodily v hlavě. Moc mě baví se na tom všem podílet.
Tentokrát to ale bylo jiné. Zaspal jsem a z domova vyrážel ve spěchu. Nemohl jsem najít mobil. Začínala mě bolet hlava. A už když jsem toho sychravého říjnového rána vystupoval z auta, bylo mi jasné, že jsem se dopustil chyby a že bych, když se to vezme kolem a kolem, udělal líp, kdybych zůstal v posteli. (str. 9)

Nezapomeňte si dočíst celou ukázku.

O autorovi

Anthony Horowitz patří k nejplodnějším a nejúspěšnějším britským spisovatelům. Jeho romány Dům hedvábí a Moriarty se zařadily mezi desítku největších bestsellerů na žebříčku listu Sunday Times a prodávaly se ve více než třiceti pěti zemích. Jeho knížek pro děti o Alexi Riderovi se ve světě prodalo přes devatenáct milionů výtisků. Horowitz oprášil zlatou éru bondovek v příbězích Modrý diamant a Navždy a den. Jako televizní scenárista stvořil seriály Vraždy v Midsommeru a Foylova válka. K Horowitzovým dalším televizním dílům patří Hercule Poirot a obecně uznávané miniseriály Kolize a Injustice. Čtenáři mohou znát také jeho knihy Moriarty, Zapomnění, Dům hedvábí nebo Škorpion se vrací. Anthony Horowitz je členem správní rady londýnského divadla Old Vic a pravidelně přispívá do nejrůznějších britských novin a časopisů. V roce 2014 se stal důstojníkem Řádu Britského impéria za služby prokázané literatuře.

Zdroj informací: Argo

————————————————

A na závěr slíbený tip pro milovníky komiksů: Benjamin von Eckartsberg se nechal inspirovat královnou detektivek Agathou Christie a vy si nyní můžete užít jedno z jejích oblíbených děl v grafické podobě.

Jeden z nejslavnějších případů slavného belgického detektiva v komiksové podobě. Hercule Poirot obdrží v Istanbulu telegram, aby se urychleně vrátil zpět do Londýna. Koupí si proto jízdenku na slavný Orient Express. Zápletka na sebe nenechá dlouho čekat – dvanácti bodnými ranami je zavražděn jeden z cestujících, bohatý Američan Samuel Ratchett. Při vyšetřování případu s mnoha podezřelými hraje hlavní roli čas. Geniální detektiv a jeho buňky šedé kůry mozkové musí odhalit vraha dřív, než se objeví další oběť.

Hercule Poirot: Vražda v Orient-expresu

Autoři: Agatha Christie, Benjamin von Eckartsberg
Ilustrátorka: Chaiko
Přeložila: Zuzana Pavlová

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 220×305 mm
ISBN: 978-80-276-0949-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Hercule Poirot: Vražda v Orient-expresu vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Vrazda_v_Orient-expresu

Prolistujte si celou ukázku.

O autorech

Agatha Christie (1890–1976) patří k legendám tvůrců detektivek. Napsala téměř tři stovky děl (např. Smrt v oblacích, HodinyHerkulovské úkoly pro Hercula Poirota atd.) a se zhruba dvěma miliardami prodaných výtisků knih (polovinou v angličtině, druhou pak ve více než sto jazycích) je nejvydávanější spisovatelkou na světě. Za své dílo obdržela titul Dáma britského impéria.

Zdroj informací: Radiotéka

Benjamin von Eckartsberg se narodil v roce 1970 v Německu a od roku 1993 pracuje v Mnichově jako ilustrátor na volné noze. Jeho druhou láskou je psaní komiksů a baví ho týmová práce s dalšími komiksovými umělci.

Zdroj informací: eckartsberg-illustration.com


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeV osamění

Hughesová, Dorothy B.

Maraton, 2024

zobrazit info o knizeTo je vražda, napsala: Reklama na vraždu

Bain, Donald

Alpress, 2024

zobrazit info o knizePrvní slovo platí

Elston, Ashley

Metafora, 2024

zobrazit info o knizeRozsudek smrti

Horowitz, Anthony

Argo, 2024

zobrazit info o knizeHercule Poirot: Vražda v Orient-expresu

Christie, Agatha – Eckartsberg, Benjamin von

Slovart, 2024

Napsat komentář