Biografické příběhy – o životě vážně i nevážně

biografie pondeli uvod
Máte rádi biografické příběhy? Pak vás potěší dnešní knižní tipy: představíme vám totiž několik knih inspirovaných skutečnými osudy. Vyvolají ve vás vlnu emocí: nejen smutek, ale také radost a naději. A pozor: nezapomeneme ani na fanoušky komiksů a audioknih!

Začneme vyprávěním, které vás zavede do nedávné minulosti. Přečtěte si, jak vnímal život v socialistickém Československu Tomáš Kraus – člověk, jehož rodiče přežili holokaust.

Kniha Tomáše Krause je svědectvím o naší nedávné minulosti. Jaký byl život v socialistickém Československu druhé poloviny 20. století z pohledu někoho, jehož oba rodiče přežili holokaust? Jak vypadala tehdejší kulturní a společenská scéna?

Vylíčil jsem tu pár epizod z období, které bylo sice občas dramatické, ale ve srovnání s první polovinou 20. století vlastně idylické, píše autor skromně v závěru knihy. S jeho vlastními vzpomínkami jsou ovšem starší pohnuté události propojeny – třeba v osudech jeho dědečka bojujícího v první světové válce, ale především v životech jeho rodičů, kteří prošli nacistickými koncentračními tábory a podivuhodnou souhrou okolností holocaust přežili. A potom? Dětství prožité v tísnivé atmosféře padesátých let a v letech šedesátých, naděje osmašedesátého roku a pád následující po nastolení dočasného pobytu sovětských vojsk v Československu. Realita univerzitního života v sedmdesátých letech, působení v kulturní sféře, její postupné uvolňování v letech osmdesátých, zásadní proměna života židovských obcí po roce 1989 a následné autorovo působení diplomatické povahy, které jej přivedlo do úzkého kontaktu s mnoha osobnostmi světové politiky. Kniha je sice jen střípkem do historické mozaiky, kterou dnes postupně pracně skládáme, přináší však cenná svědectví o lidech a o takových událostech, které se s odstupem času jeví jako klíčové, ale i o dění, které by jinak upadlo v zapomnění. Je intimním vhledem do soukromí autorovy rodiny i do zákulisí hudebního a filmového světa.

Další, prosím

Autor: Tomáš Kraus

Počet stran: 356
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-3478-6
Doporučená cena: 465 Kč

Knihu Další, prosím vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Ale pojďme se zas na chvíli vrátit do Prahy konce padesátých a začátku šedesátých let. Již víme, že začátek mého příběhu se odehrává na Žižkově. O téhle čtvrti se napsalo a natočilo mnoho. Poměrně dlouho vzdorovala, chtěla si udržet samostatnost a nezmizet v pražské aglomeraci. Nakonec se tak stalo, ale až roku 1922, což vlastně – relativně vzato – nebylo zas tak dlouho od doby, kdy jsem se tam ocitl já, i když tuhle historii překryla válka. Z minulých dob zůstalo tehdy nejen mnoho místopisných jmen, např. u Srbů (jídelna o blok níž, než jsme bydleli), u Zemků, u Bati, atd., ale i taková drobnost, kdy se o cestě do centra města běžně říkalo „… jedeme do Prahy.“ (str. 26)

Dočtěte si ukázku.

O autorovi

JUDr. Tomáš Kraus (1954) je tajemníkem Federace židovských obcí v ČR. V roce 2018 byl jmenován stálým zástupcem Amerického židovského výboru (American Jewish Committee) pro Českou republiku. Přednáší na New York University v Praze.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Hera Lindová ve své knize Prošla jsem peklem zpracovala životopis Gerti Brunsové – ženy, která se kvůli lásce vzdala téměř všeho. Dokonce se přestěhovala do Afriky!

Gertino poválečné dětství nebylo vůbec veselé, naopak, tolik strádání a útrap by jí nepřál ani nepřítel. Když se do ní zamiluje bohatý mladík Leo Wolf, cítí se Gerti jako v ráji a po narození dvou synů má dokonce pocit, že si takové štěstí ani nezaslouží. Lea ovšem zaslepí vidina peněz a donutí rodinu přestěhovat se do Afriky, což pro Gerti znamená návrat do pekla, na které tolik toužila zapomenout.

Prošla jsem peklem

Pravdivý příběh o týrání, lásce a zradě
Autorka: Hera Lindová
Přeložil: Pavel Dufek

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7695-178-5
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Prošla jsem peklem vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Potom šlo všechno ráz na ráz. Pronajala jsem část domu, v níž jsme bydleli, aby tchán s tchyní nezůstali sami a měli spolehlivý zdroj příjmů. Vypověděli jsme veškeré pojištění a zrušili předplatné, členství v tenisovém klubu, docházku dětí do hudební školy a tělocvičné jednoty. Odhlásila jsem je i ze školy a rozjela jsem velkolepé rozlučky se známými.
Mnoho z nich to zaskočilo. „Gerti, to snad nemyslíš vážně! Rozmyslela sis to dobře? V těchhle těžkých časech? Aspoň děti nech doma. U prarodičů o ně bude postaráno!“ (str. 1)

Nezapomeňte si dočíst ukázku.

O autorce

Hera Lindová studovala německý jazyk, hudbu a teologii a živila se jako zpěvačka, než ji proslavily její četné romány (např. Tisíc a jeden den či Staneš se mou další ženou). Již roky se věnuje zejména psaní příběhů, jejichž děj je založen na skutečných událostech a díky nimž se drží na předních příčkách bestsellerů. Se svou rodinou momentálně žije v Salzburgu.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Život je lepší brát s humorem – tím se řídí i Albrecht Smuten. Onemocněl leukémií, ale nepodlehl kvůli tomu depresím. Naopak se pokusil svůj boj se zákeřnou nemocí ostatním popsat – jak jinak než humornou formou.

Legenda českého komiksového stripu Albrecht Smuten (Pac & Pussy, Terapie masem) humornou formou popisuje svůj boj s leukémií v autobiografickém komiksu Kapitán Chemo. Vydejte se na divokou jízdu v kolečkové posteli, během které budete plakat, většinou smíchy.

Kapitán Chemo

Autor a ilustrátor: Albrecht Smuten

Počet stran: 96
Vazba: brožovaná
Formát: 150×145 mm
ISBN: 978-80-278-0194-7
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Kapitán Chemo vydalo nakladatelství Epocha.

Ukázka z knihy

kapitan_chamo_ukazka

Prohlédněte si i další ukázky.

O autorovi

Albrecht Smuten začal po studiu psychologie na Univerzitě Karlově pracovat jako kreativec v malé reklamní agentuře. Kromě vlastního webkomiksu Pac & Pussy též spravuje oficiální facebookovou stránku Reformované Satanovy Církve. Je velkým fanouškem progresivního metalu a působí jako frontman, skladatel a textař kapely „Tvorba“. Má kočku, ale jenom jednu, a miluje svoji manželku. Tu má taky jenom jednu.

Zdroj informací: nakladatelství Epocha

————————————————

I americké spisovatelce Betty MacDonaldové postavil osud do cesty mnoho překážek. Jak si s nimi poradila? To se dozvíte v audioknize Co život dal a vzal.

Autobiografická vyprávění o tom, že s humorem a optimismem lze přežít prakticky cokoli.

Co život dal a vzal (audiokniha)

Autorka: Betty MacDonaldová
Interpreti: Vilma Cibulková, Martina Hudečková, Taťjána Medvecká
Přeložila: Eva Marxová

Délka: 11 hodin 59 minut
Vazba: CD
EAN: 8590236122123
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Co život dal a vzal vydalo nakladatelství Radioservis.

Poslechněte si ukázku.

O autorce

Betty MacDonaldová se narodila jako Anne Elizabeth Campbell Bardová v roce 1908 v rodině důlního inženýra, početná rodina se proto často stěhovala (jedna z jejích sester Mary Bardová se později rovněž stala úspěšnou spisovatelkou). Jako devatenáctiletá se provdala za Roberta Eugene Hesketta, v následujících dvou letech se jim narodily dcery Anne „Anka“ a Joan „Janka“. V roce 1931 Betty MacDonaldová manžela opustila a vrátila se zpět ke své rodině do Seattlu. Zkušenosti z prvního manželství, které trávila na slepičí farmě blízko Port Townsend ve státě Washington, zúročila spisovatelka v prvním ze svých autobiografických románů Vejce a já (1945).
V dalším období svého života se Betty MacDonaldová usadila v Seattlu, kde v době světové hospodářské krize vystřídala mnoho zaměstnání, o čemž se čtenáři mohou dočíst v románu Kdokoli může dělat cokoli (1950). V období 1937–1938, kdy onemocněla tuberkulózou, pobývala v plicním sanatoriu. Zážitky z tohoto krušného období zaznamenala v románu Morová rána (1948). V roce 1942 se autorka provdala za Donalda C. MacDonalda (1910–1975) a spolu s dcerami přesídlili na ostrov Vashon v blízkosti Seattlu. Život na ostrově se všemi jeho specifiky autorka vylíčila v knize Dusím se ve vlastní šťávě (1955). Z ostrova se MacDonaldovi odstěhovali v roce 1956, kdy koupili ranč v Kalifornii.
Betty MacDonaldová zemřela na rakovinu v pouhých padesáti letech v roce 1958.
Její humoristické romány (poslední tři jsou v českém překladu známé pod souborným názvem Co život dal a vzal) dodnes sklízejí neobyčejný úspěch, snad proto, že autorce se daří doslova nabíjet čtenáře nadějí, že žádná překážka není nepřekonatelná a žádná situace beznadějná.

Zdroj informací: nakladatelství Radioservis


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDalší, prosím

Kraus, Tomáš

Academia, 2024

zobrazit info o knizeProšla jsem peklem
Pravdivý příběh o týrání, lásce a zradě

Lindová, Hera

Alpress, 2024

zobrazit info o knizeKapitán Chemo

Smuten, Albrecht

Epocha, 2024

zobrazit info o knizeCo život dal a vzal (audiokniha)

MacDonaldová, Betty

Radioservis, 2024

Napsat komentář