Pozvánka na prázdninové cesty

cestovani-tipy-nahled
Máme pro vás další knižní tipy: tentokrát se zaměříme na cestování. Díky následujícím knihám navštívíte Svatou zemi, Florencii a také několik krásných míst v České republice. Tak neváhejte, inspirujte se našimi tipy a pusťte se do plánování výletů.

Do Svaté země vás zavede americký jezuitský kněz a spisovatel James Martin. Čtenářům se ve své knize snaží zprostředkovat příběh Ježíše Krista.

Známý jezuita vypráví o svém putování po Svaté zemi a originálně přibližuje osobnost Ježíše Krista věřícím i hledajícím.
James Martin propojuje moderní vědecké poznatky o evangeliích a svědectví o své osobní cestě víry, svoji zkušenost s modlitbou a postřehy z četby starých i současných textů, smysl pro humor i životní moudrost.
Nepředvádí se, kolik toho ví, ale slouží jediné věci – zpřístupnit hloubku toho největšího příběhu v dějinách: příběhu Ježíše Krista. Odhaluje bohatství a krásu Ježíšových podobenství. Zdůrazňuje, že Ježíšovy mocné činy, uzdravení a zázraky, nás nemají oslnit, ale přivést k poznání Ježíše jako našeho přítele, bratra a Spasitele.
Na otázku: „Co nám můžeš říct o Ježíšovi nového?“ odpovídá James Martin jednoduše: „Píšu o Ježíšovi, kterého jsem potkal ve svém životě. O něm se totiž ještě nepsalo.“ Poznávat Ježíše je nikdy nekončícím putováním. Cestou, která může změnit i váš život.

Ježíš

Svědectví o cestě, která může změnit i váš život
Autor: James Martin

Počet stran: 576
Vazba: brožovaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-7566-382-5
Doporučená cena: 699 Kč

Knihu Ježíš vydalo Karmelitánské nakladatelství.

Ukázka z knihy

Příběh se odehrává v polovině Markova evangelia. Ježíš jde se svými přáteli do Césareje Filipovy, města vzdáleného zhruba 40 km severně od Galilejského jezera. A zčistajasna se ptá: „Za koho mě lidé pokládají?“
Vypadá to, že jeho přátelé jsou tou otázkou zaskočeni. Možná jsou v rozpacích, jako když se někdo zmíní o tématu, které je jinak tabu. Možná, že právě o tom potají diskutovali a přemýšleli, kdo by se Ježíše dokázal na rovinu zeptat na jeho totožnost. Možná, že je Ježíš dokonce zaslechl, jak se dohadují o tom, kým vlastně je. (str. 9)

Nezapomeňte si dočíst ukázku.

O autorovi

James Martin, SJ (*1960), je americký jezuitský kněz a spisovatel. Narodil se a vyrostl v Pensylvánii, studoval ekonomiku podnikání a pracoval v nadnárodní korporaci General Electric. Rozčarován ze světa velkého byznysu, začal se hlouběji zajímat o křesťanství a roku 1988 vstoupil k jezuitům. Roku 1999 byl vysvěcen na kněze, nyní žije v jezuitské komunitě na Manhattanu. V dubnu 2017 jej papež František jmenoval poradcem vatikánského Sekretariátu pro komunikaci. Je známou tváří televizních pořadů v USA, věnuje se i divadlu s duchovní tématikou. Napsal řadu knih, kromě Jezuitského návodu i další bestsellery, např. My Life with the Saints (2006), Jesus: A pilgrimage (2014) nebo román The Abbey (2015).

Zdroj: Karmelitánské nakladatelství

————————————————

Fanoušci autobiografických románů by si neměli nechat ujít dílo Veroniky Vrzalové nazvané Florencie, moje (sebe)láska. Nejspíš už tušíte, že se s autorkou podíváte do italské metropole, která je kolébkou renesance…

Jaké to je, když vám na cestu přestane svítit slunce a celý svět zešedne? Váš život postupně ztrácí smysl a vy nevíte, co dál?
Ve stejné situaci se ocitla sedmadvacetiletá Veronika. Syndrom vyhoření jí vzal všechny barvy ze života. Z posledních sil udělá to jediné, co je v dané chvíli možné – od všeho se odstřihne a vydává se do své zamilované Itálie s nadějí, že jí kolébka renesance vlije do žil trochu života a opět uvidí na světě duhu. Autorka a vypravěčka v jedné osobě s humorem a dávkou sebeironie objevuje překrásné historické město, učí se italsky, poznává nové přátelé i odlišný životní styl. Podaří se Veronice během sta dní znovu nelézt smysl života?

Varování: Kniha způsobuje touhu navštívit Florencii.

Florencie, moje (sebe)láska

Autorka: Veronika Vrzalová

Počet stran: 360
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-257-4469-7
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Florencie, moje (sebe)láska vydalo nakladatelství Argo.

O autorce

Veronika Vrzalová (*1991) je rodačka z Tábora, ale v jejích žilách koluje hutná moravská krev. Po střední škole ji touha po vědění odvála do Prahy na studia a tam již zůstala. Od okamžiku, kdy začala mluvit, už nepřestala. Od dětství miluje příběhy – jejich čtení, vymýšlení, poslouchání, vyprávění, ale hlavně jejich prožívání. Ty nejbarevnější jí nakonec přichystal sám život. I když v jedné etapě svého bytí cítila svět spíše šedý, platí za neochvějnou optimistku. Její oblíbená barva je duha posypaná třpytkami a největším snem je spatřit co nejvíc západů slunce a pohladit všechny psy na světě. Svou sklenici prosecca vidí vždy napůl plnou a ráda a nahlas se směje. Ačkoli kniha o Florencii je Veroničinou samostatnou prvotinou, na několik jejich povídek jste mohli narazit ve sbírkách nakladatelství BRK, online sbírce Polohy lásky a také mezi vítěznými povídkami soutěže O knihovnickou sovu organizovanou Městskou knihovnou v Praze.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Díky Petru Dvořáčkovi prozkoumáte mnoho krásných míst České republiky: ukáže vám totiž naše nejkrásnější parky a zahrady.

Historické zahrady nejsou jen památkami ani pouhým místem odpočinku či meditace. Jsou také živou historií i nenahraditelnou inspirací pro budoucnost. V knize plné krásných fotografií najdete drobné, původem renesanční zahrady – Telč, Jindřichův Hradec, Kratochvíle. Výjimečné jsou kroměřížský Libosad či francouzská zahrada v Dobříši, jejichž bohatá dobová dokumentace umožnila mimořádně autentickou obnovu. Najdete i renesanční a barokní formální zahrady – Květná zahrada v Kroměříži, Dobříš, Libochovice, Bučovice, Slavkov, Zákupy, které byly většinou obnoveny jen z části. Ale také anglické parky – Český Krumlov, pražská Královská zahrada, Slavkov. Nechybí ani výjimečný Průhonický park nebo zámecký park Sychrovského zámku a mnoho dalších. Projděte se společně s autorem našimi nejkrásnějšími historickými zahradami.

Historické zahrady

Nejkrásnější parky a zámecké zahrady v Čechách a na Moravě
Autor: Petr Dvořáček

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 210×250 mm
ISBN: 978-80-271-5134-9
Doporučená cena: 649 Kč

Knihu Historické zahrady vydalo nakladatelství Grada.

O autorovi

Petr Dvořáček (* 15. 5. 1969) je český spisovatel, publicista a fotograf, narozený v Boskovicích. Vystudoval v Brně obory etnografie a historie. Nyní žije v Olomouci, na které ho upoutala její historická architektura, jelikož je sám milovníkem dobré architektury. Během svého života pracoval jako dělník, novinář a fotograf, věnuje se přírodě, hudbě, památkám a literatuře. Jako spisovatel se zapojil do projektu „Učíme se příběhy“, jehož cílem je mapování pozitivních příběhů lidí, které mohou být inspirací ostatním. Je autorem knih např.: To jsou naše dějiny, Posvátná místa zemí koruny české, Kostely, Masky, To nejzajímavější z měst a obcí, 101 nejkrásnějších míst České republiky, Naše nejkrásnější zahrady, To nejzajímavější z české architektury.

Zdroj informací: LUXOR

————————————————

Chystáte se na návštěvu Brna? Pak byste si měli oživit brněnský slang! Pomůže vám s tím druhý díl hantecového slovníku, jehož autorem je Honza Žanek Hlaváček. Teď už vás žádná z hantecových hlášek nepřekvapí.

Už podruhé se s námi ponoříte do úsměvného a fascinujícího světa slovních obratů, výrazů a hlášek populárního brněnského slangu. Nová, nádherně ilustrovaná a precizně graficky zpracovaná sbírka kuriózních i zaběhlých rčení přináší další vhled do bohatého oceánu oblíbeného sociolektu.

Co v knize naleznete?
Ankety z ulic Brna: Kniha vznikala paralelně s pořadem Hantec na Rádiu Krokodýl, kdy respondenti hádali význam hantecových hlášek. V publikaci naleznete i ty pikantní, a proto nevysílatelné.
Rozmanitost výrazů: Od starých moudrostí až po moderní idiomatiku – prozkoumáte různorodá sousloví a zjistíte, jak se vyvíjela v průběhu času.
Význam a kontext: Získáte detailní objasnění použitých obratů a příklady jejich použití v různých situacích. Rozluštíte tajemství toho, jak výrazy vznikají a odrážejí kulturní souvislosti a historii.
Zábavný a poučný zdroj: Nejen pro nadšené lingvisty, ale i pro každého, kdo se zajímá o jazykové nuance a chce obohatit svůj slovník nezapomenutelnými výroky.
Nechte se inspirovat a především pobavit druhým dílem knihy Zdar jak sviňa! Zasmějete se, a navíc zdokonalíte svoji komunikaci nejúžasnějšími frázemi v brněnském hantecu.
A to se vyplatí!

Zdar jak sviňa 2

Autor: Honza Žanek Hlaváček

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7565-728-2
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Zdar jak sviňa 2 vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

zdar_jak_svina_2-2

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Honza Žanek Hlaváček (* 1961) se narodil v novinářské rodině. Vystudoval lékařskou elektroniku na Vysokém učení technickém v Brně, byl konstruktérem, výzkumníkem, správcem počítačové sítě, pedagogem na vysoké, střední i zvláštní škole. Jako bavič, muzikant a zpěvák účinkoval na nejrůznějších společenských akcích. Do povědomí svých příznivců se zapsal především jako šiřitel brněnského hantecu a pokračovatel Franty Kocourka, Radka Rettegyho a dalších. O hantecu a v hantecu napsal několik knih – Trapasy v hantecu, dva díly Pohádek v hantecu, Fóry v hantecu vo borcách, vo kocórech, vo šropálech, vo švestkách, 50 odstínů hantecu, To nechceš!, Zdar jak sviňaZdar jak sviňa 2 a leporelo Hantecem snadno a rychle. Pohádky v hantecu vyšly i jako audiokniha, kterou sám namluvil. Jeho hudební specialitou je interpretace známých hitů v brněnském hantecu. Vydal dvě hantecové CD – Vorgle a Betelná koc.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJežíš
Svědectví o cestě, která může změnit i váš život

Martin, James

Karmelitánské nakladatelství, 2024

zobrazit info o knizeFlorencie, moje (sebe)láska

Vrzalová, Veronika

Argo, 2024

zobrazit info o knizeHistorické zahrady
Nejkrásnější parky a zámecké zahrady v Čechách a na Moravě

Dvořáček, Petr

Grada, 2024

zobrazit info o knizeZdar jak sviňa 2

Hlaváček, Honza Žanek

Jota, 2024

Napsat komentář