Jídlo – od dávnověku po dnešek

jidlo-nahled
Dnes si posvítíme na velmi atraktivní téma – jídlo! Představíme vám knihy, které se zabývají českými pokrmy v současnosti i ve středověku, a také vám představíme praktickou a informativní knihu o tom, jak v životě zredukovat příjem cukru. Dnešní tipy tak potěší všechny se zájmem o zdravý životní styl.

Christian Szabo je gastronomický nadšenec a přichází s novou knihou Evoluce českého jídla. Pojďte si nechat zbořit stereotypy o českém kulinářství a nadchněte se s námi pro historickou stránku moderní české kuchyně.

Již před řadou let začal autor v Praze organizovat kulinární exkurze. Jedna z prvních otázek, na kterou se totiž turisté po příchodu do Česka většinou ptali a ptají, je: Co je typické české jídlo? Jak se ukázalo, odpověď vůbec není jednoduchá! A tak autor prostudoval desítky knih spojených s historií jídla. Časem si uvědomil, že ani místní, natož turisté, o historii českého jídla moc nevědí. Proto vznikla tato kniha. Najdete v ní informace, které by měly zpochybnit stereotypy o české kuchyni, inspirovat kuchaře při vytváření moderní české kuchyně a hlavně pobavit, protože pevně doufáme, že příběh historie českého jídla vás zaujme stejně jako nás.

Evoluce českého jídla

Autor: Christian Szabo
Ilustrace: Alexey Klyuykov

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 155×230 mm
ISBN: 978-80-257-4443-7
Doporučená cena: 378 Kč

Knihu Evoluce českého jídla vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka u knihy

Vaření piva

Z pohledu gastronomie nás nejvíce zajímá, co se v klášteře vyrábělo a jaká řemesla byla nejrozšířenější. A to nejenom přímo v klášterním komplexu, nýbrž na všech statcích a farních dvorech, které pod Břevnov spadaly a jichž vůbec nebylo málo. Informace o řemeslech máme zejména díky inventářům obsahujícím soupis hospodářského majetku břevnovského opatství. A prameny ze všeho nejnápadněji upozorňují na pivovarnictví. U všech farních dvorů je vaření piva doloženo, ať již přímo prostorem zvaným „braxatorium“, či pánvemi na vaření piva, skladováním chmele a sladu, nebo velkým počtem pivních sudů. To vše bylo nalezeno v břevnovském inventáři z let 1390 až 1394. Vaření piva historici doložili v Čechách již dříve, třeba nadační listinou kostela na Vyšehradě z r. 1088, jež duchovním otcům zajišťovala desátek z chmele. Nicméně Břevnovský klášter lze považovat za jednoho z pionýrů českého pivovarnictví, který se zasloužil o zvěstování pivního evangelia. Pivovar obnovil činnost přímo na dvoře kláštera v roce 2011.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Christian Szabo (*1985) je Čechoslovák. Matka se narodila v Praze a otec na Slovensku, kde autor rovněž uzřel světlo světa. Většinu života věnoval hře na bicí nástroje a s tím spojeným aktivitám. Studoval filozofii v Košicích, hudební marketing v Anglii, učil se vařit v Irsku a zajímá se o grafiku. Od roku 2016 pracuje v Praze v cestovním ruchu a před šesti lety založil Local Food Tour Prague – kulinární exkurze pro návštěvníky Prahy zaměřené na historii českého jídla. Založil také stránku Evoluce českého jídla s cílem šířit povědomí o tom, jak se místní kuchyně vyvíjela.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Zajímalo vás někdy, jak asi vypadala česká kuchyně v dobách středověku? Na to vám dá odpověď Monika Černá-Feyfrlíková ve své nové knize Gastronomie českého středověku, ve které najdete jak zajímavé informace, tak úžasné recepty i s fotkami.

Zapomeňte na klišé barbarských bouřlivých hostin, při kterých se kosti hází přes ramena psům. Středověká gastronomie elit byla vysoce kultivovaná a vynikala velice důmyslnými recepty, jež využívaly luxusních surovin, které dnes znovu pracně objevujeme.

Patří mezi ně například mandlové mléko, rýžová mouka, konopný olej, ale i exotická pozapomenutá koření, jež byla dříve žádanou součástí luxusnějších pokrmů, které si s pomocí této kuchařky můžete doma sami uvařit. Poodhalí vám mimo jiné také, co stálo za úspěchem středověkých kuchmistrů a jakým způsobem probíhaly bankety na nejprestižnějších panovnických dvorech.

Kniha má velký počet nových (dosud nepublikovaných) receptů, velké množství skvělých fotografií, podrobnější výklad k tradičním surovinám a nové výsledky archeologických výzkumů, které upřesňují nebo dokonce mění naše představy o středověkémm způsobu života.

Nalezněte znovu fascinující chutě naší minulosti a pochutnejte si!

Gastronomie českého středověku

Co lidé jedli a pili, jak stolovali a hodovali
Autorka: Monika Černá-Feyfrlíková

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 163×240 mm
ISBN: 978-80-271-3829-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Gastronomie českého středověku vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Ve středověkých receptech dochovaných až do dnešních dob zpravidla nenajdeme údaje o konkrétním množství surovin, které mají být k přípravě pokrmu či nápoje užity. Stejně je tomu s dobou přípravy a technologickým postupem. Proto je někdy těžké pokrmy rekonstruovat a dobrat se jejich původní podoby. Důvodem je to, že lidé, kteří recepty sepisovali, předpokládali, že čtenář bude v kuchařském umění zběhlý a jednotlivé úkony nutné k jejich přípravě dobře zná z praxe. Jednalo se tak spíš o volnou inspiraci pro čtenáře, z čeho pokrm připravit, než o recepty v dnešním slova smyslu.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Monika Černá-Feyfrlíková vystudovala na FF UK obor Historie se zaměřením na české středověké dějiny. Pravidelně publikuje v českých periodikách články, které se vážou k hmotné kultuře a českým středověkým dějinám. Vydala publikace: Kuchyně pozdního středověku a Móda a odívání v husitské době. Mimo jiné v rámci působení ve spolku Civitas Pragensis organizovala seminář Řeči Besední, Dobývání hradu Sion a Hra o Kracavu.

Zdroj informací: Civitas Pragensis

————————————————

Kniha Pravda o cukru – rady, tipy, recepty od známé autorky Jessie Inchauspé je průvodce pro všechny, kdo chtějí ve svém životě omezit cukr. Kniha předkládá čtyřtýdenní plán, který vám může pomoci srovnat si a udržet hladinu cukru v krvi a žít zdravým životním stylem. V knize najdete recepty, praktické tipy nebo třeba pracovní sešit.

Jessie Inchauspé, autorka mezinárodního bestselleru Pravda o cukru, je biochemička a propagátorka zdravého životního stylu, která má na svém instagramovém profilu Glucose Goddess přes tři miliony sledujících. V knize Pravda o cukru přinesla důležité informace o tom, jak se stravovat a jaký životní styl zvolit, abychom udrželi ve zdravých mezích hladinu krevního cukru, a jaký má krevní cukr vliv na naše celkové zdraví. V této nové knize jde Jessie ještě dál – nabízí čtyřtýdenní stravovací plán, jak postupně začlenit do našeho každodenního života jednoduché, ale přitom funkční a vědecky ověřené strategie pro udržení stálé hladiny cukru v krvi. Součástí nejsou jen doplňující a vysvětlující informace, ale také více než stovka chutných receptů, pracovní sešit a spousta praktických tipů, jak tento plán co nejsnáze zařadit do běžného života. Metodu, kterou Jessie ve své první knize představila, si oblíbily stovky tisíc lidí po celém světě. Pokud ji ještě neznáte, určitě neváhejte. Již po pár dnech pocítíte nárůst energie, sníží se vám chutě na nevhodné potraviny, získáte zářivější pleť, zpomalíte proces stárnutí, omezíte záněty, obnovíte hormonální nerovnováhu, zlepší se vám nálada a kvalita spánku. A protože doporučení nejsou nijak složitá, snadno se stanou součástí vašeho každodenního stravování. A to nejlepší na tom je, že nebudete muset počítat kalorie a budete moci jíst vše, co máte rádi.

Pravda o cukru – rady, tipy, recepty

Čtyřtýdenní plán, jak snížit chuť na sladké, překypovat energií a cítit se úžasně
Autorka: Jessie Inchauspé
Přeložila: Jana Kordíková

Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Formát: 190×245 mm
ISBN: 978-80-7689-388-7
Doporučená cena: 588 Kč

Knihu Pravda o cukru – rady, tipy, recepty vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Glukóza je nejoblíbenějším zdrojem energie našeho těla. Každá buňka našeho těla glukózu využívá, aby mohla vykonávat svou funkci – buňky v plicích ji potřebují k dýchání, mozkové buňky k myšlení, srdeční buňky k čerpání krve, oční buňky k vidění a tak dále.

pravda-o-cukru-ukazka

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Jessie Inchauspé je biochemička francouzského původu. Jejím cílem je předložit výsledky nejnovějších vědeckých výzkumů ve formě jednoduchých tipů přístupných běžným čtenářům a pomoci jim tak zlepšit své fyzické a duševní zdraví. Ve své první knize Pravda o cukru, která se stala mezinárodním bestsellerem a byla přeložena do 40 jazyků, sdílí překvapivé výsledky svých zjištění týkajících se zásadního významu krevního cukru na naše životy a nabízí účinné tipy, jak si s krevním cukrem poradit. Její instagramový profil Glucose Goddess, kde lidem pomáhá znovu se propojit se svým tělem, sleduje více než milion a půl uživatelů. Získala bakalářský titul z matematiky na anglické King’s College a magisterský titul z biochemie na Georgetownské univerzitě.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEvoluce českého jídla

Szabo, Christian

Argo, 2024

zobrazit info o knizeGastronomie českého středověku
Co lidé jedli a pili, jak stolovali a hodovali

Černá-Feyfrlíková, Monika

Grada, 2024

zobrazit info o knizePravda o cukru – rady, tipy, recepty

Inchauspé, Jessie

Jota, 2024

Napsat komentář