Jak vysvětlit existenci lidské mysli

Mysl a Vesmir_uvodni
Pokud materialismus nedokáže pojmout vědomí a další aspekty reality související s myslí, musíme podle filozofa Thomase Nagela opustit čistě materialistické chápání přírody a rozšířit záběr na biologii, evoluční teorii a kosmologii.

Mysl a vesmír Thomase Nagela je rešerše filosofických otázek týkajících se základního fyzikálního a biologického výzkumu lidské mysli. Nagel tvrdí, že přírodní a společenské vědy nejsou schopny vysvětlit existenci mysli a vědomí v paradigmatu, ve kterém se monetálně pohybují, a tudíž je třeba revidovat používané metodologie. Píše, že mysl je základním aspektem přírody a že jakákoli filosofie přírody, která ji nedokáže vysvětlit, je zásadně chybná.

 

Mysl a Vesmír

Autor: Thomas Nagel
Přeložil: Roman Tadič

Počet stran: 136
Vazba: brožovaná
Formát: 115×200 mm
ISBN: 978-80-7645-556-6
Doporučená cena: 286 Kč

Knihu Mysl a Vesmír vydalo nakladatelství Dauphin.

 

Ukázka z knihy

Jedním z legitimních úkolů filosofie je zkoumat limity i těch nejlépe rozvinutých a nejúspěšnějších podob soudobého vědeckého poznání. Je to asi frustrující zjištění, ale zkrátka se nacházíme v okamžiku dějin lidského myšlení, v jakém se nacházíme, a naši nástupci dospějí k objevům a rozvinou formy poznání, o nichž se nám ani nesnilo. Lidé jsou závislí na naději, že nakonec všechno vypočítají, intelektuální pokora si však žádá, abychom odolali pokušení tvrdit, že takové nástroje, jaké nyní máme, v zásadě postačují k pochopení vesmíru jako celku. Poukazovat na jejich omezení, ať se jim věnuje kdokoli, je spíše filosofickým úkolem než součástí interního snažení vědy – přesto lze doufat, že když tyto limity rozpoznáme, může to vést k objevu nových forem vědeckého poznání. Vědci si dobře uvědomují, kolik toho nevědí, to je však problém jiného druhu – nejen problém uznání limitů toho, čemu momentálně rozumíme, ale také problém snahy rozpoznat, co jednotlivými metodami, jimiž v tuto chvíli disponujeme, lze a nelze v principu pochopit.

Přečtěte si celou ukázku na webu nakladatelství.

 

O autorovi

Thomas Nagel (*1937) je americký filosof židovského původu, profesor na New York University. Vystudoval filosofii na Oxfordu a Harvardu, kde byl žákem Johna Rawlse. Zabývá se především filosofií mysli, politickou filosofií a etikou. V oblasti filosofie mysli je znám svou polemikou s neodarwinistickým redukcionismem. Proti darwinistickým koncepcím hájí i náboženství, ač je sám ateistou. V oblasti politické filosofie je nejznámější jeho kniha The Possibility of Altruism z roku 1970. V oblasti etiky zastává deontologické postoje. Roku 2008 získal Cenu Rolfa Schocka za filosofii.

Zdroj informací: Dauphin


Dauphin ve francouzštině, jazyce básníků, znamená delfín či mladý následník trůnu. Knihy, které byly následníkovi předkládány, byly označeny latinským nápisem ad usum delphini – určeno dauphinu.
V antické mytologii pak delfín převážel vyvolené na Ostrov Blaženosti. V nakladatelství Dauphin by chtěli na tyto tradice navázat – domnívají se, že i kvalitní četbou je možno ostrovů Blaženosti dosíci.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMysl a Vesmír

Nagel, Thomas

Dauphin, 2024

Napsat komentář