Vztahy k věcem nebo lidem?

vztahy uvodni (1)
Vztahy budujeme po celý svůj život. Sami k sobě, k přátelům, známým, rodině, kolegům. Vztahy ale nejsou spojeny pouze s lidmi, umíme si totiž pouta tvořit i k tomu, co je neživé. Kupíme majetek a lpíme často na něčem, co není důležité. A přesně o tom všem je tato kniha.

„Jsem opravdu stejná jako matka?“
„Máš radši zvířata než lidi!“
„Nemít prachy? Vadí!“
„Ty jsi víc v práci než doma…“
Že důležité vztahy v našem životě nejsou jen ty partnerské či intimní, ukazuje nejnovější kniha psychoterapeuta Honzy Vojtka. Dívá se na vztahy z širší, pro někoho možná překvapivé perspektivy: navazujeme je totiž s živými bytostmi i neživými předměty. Dovedeme si vytvořit pouto s časem, s bohem, ale podobné vazby vytváříme také k penězům a s vervou kupíme majetek. Jak moc nás při vytváření jakýchkoli vztahů ovlivňují pouta v rámci rodiny? Proč je pro někoho práce nutné zlo a pro jiné druhý domov? Proč nás rozčilují zlozvyky některých kolegů? A můžeme vztahy nenavazovat?

Prostě vztahy

Autor: Honza Vojtko

Počet stran: 214
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7637-460-7
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Prostě vztahy vydalo nakladatelství Paseka.

Ukázka z knihy

Takže ne. Nebavíme se tu o samotě, kterou nechci. Bavíme se tady o tom, že se rozhodnu nebo prostě zjistím, že intimní vztah není pro mě, nepotřebuji ho. Na dovolenou pojedu s kamarády. Mám s kým mít sex. Mám s kým sdílet to, co se mi dneska v práci stalo. A nevadí mi být doma sám a číst si. To není samota. Vím, že nejdůležitější a nejdelší vztah, který kdy budu mít, je vztah se sebou. Sám k sobě. A pracuju na tom. Rozvíjím ho. Objevuju ho. A to, že to mohu dělat, je dar od lidí, kteří mě to naučili svou výchovou a vlastním příkladem ukázali.

Můžete si prolistovat celou ukázku.

O autorovi

Honza Vojtko (*1975) se jako psychoterapeut věnuje převážně párové a individuální terapii. Absolvoval výcviky v kognitivně-behaviorální terapii, schéma terapii, využívá ve své praxi bodyterapii, zabývá se vzděláváním dospělých. Kromě terapie také píše knížky pro děti či články pro dospělé. Občas ho můžete slyšet v rádiu. Spolu s Ester Geislerovou vystupuje na interaktivních přednáškách v rámci projektu Terapie sdílením. V Pasece mu vyšly knihy Vztahy a mýty (2020), Vztahy a pasti (2022) a Prostě vztahy (2024).

Zdroj informací: Paseka


logo_PasekaNakladatelství Paseka vydává od svého založení až do současnosti i prózy úspěšného českého spisovatele Petra Šabacha. Velký ohlas zaznamenaly také knihy Květy Legátové Želary a Jozova Hanule, jež dosáhly velkého úspěchu i v zahraničí. Mezi kmenové autory patří rovněž básník Pavel Šrut. V současné době nabízí Paseka široké spektrum knih různých žánrů. V oblasti překladové literatury pokračuje v projektu souborného vydání díla Vladimira Nabokova a dlouhodobě se věnuje řadě předních světových prozaiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProstě vztahy

Vojtko, Honza

Paseka, 2024

Napsat komentář