Na stopě – času a pandemii navzdory

King_Holly
Říká se, že jedna vlaštovka jaro nedělá. Ale tvrdit, že jedna zmizelá osoba zločin nedělá, s tím bychom už asi nesouhlasili, že? Když se navíc záhy ukáže, že těch zmizelých je mnohem více, máme před sebou napínavou detektivku se vším všudy. Přihoďme ještě autorovo královské jméno a úspěch je zaručen.

Péčí nakladatelství Beta Dobrovský se v polovině května 2024 dostala na české knižní pulty nejnovější kniha Stephena Kinga Holly (2023). Překlad tentokrát pochází z dílny Adély Bartlové.

Vysvětlovat na tomto místě, kdo je Stephen King, mi přijde naprosto zbytečné. Skoro bych si troufl napsat: Kdo nikdy nečetl nic od Kinga, jako by ani nebyl. Přesto alespoň připomenu několik recenzí, v nichž jsem se za poslední roky dílem tohoto velikána současné světové literatury zabýval. Před necelým rokem šlo o inovované vydání sbírky Čtyři po půlnoci (Four Past Midnight, 1990, česky v této formě 2023). Ve stejném roce jsme si povídali o románu Pohádka (Fairy Tale, 2022, česky 2023), tehdejší novince, stejně jako o již třetím vydání staršího příběhu na pomezí hororu a fantasy s názvem Nespavost (Insomnia, 1994, česky prvně 1997). Ve výčtu bych mohl pokračovat ještě dlouho – ostatně jenom v nakladatelství Beta Dobrovský najdeme u jména Stephena Kinga přes osmdesát titulů.

Přestože je Stephen King po právu považován za jakýsi etalon moderního hororu, neméně aktivní se jeví v žánru fantasy, přičemž nezřídka jeho práce by se daly zařadit do dnes tak populární kategorie young adult. Méně často se o tomto autorovi mluví v souvislosti s detektivkami, ačkoli i těch má na svém kontě nepřehlédnutelný počet. Právě Holly, o níž si dnes povídáme, navazuje na detektivní sérii s románovým penzionovaným policistou Kermitem Billem Hodgesem v hlavní roli. Ačkoli si soukromé očko Holly Gibneyová vysloužila svůj vlastní samostatný titul teprve nyní, Stephen King ji čtenářům představil už v první „hodgesovině“ s názvem Pan Mercedes (Mr. Mercedes, 2014, česky 2014). A aby toho nebylo málo, dal jí prostor i ve dvou následujících knihách, tedy v Právu nálezce (Finders Keepers, 2015, česky 2015) a Konci hlídky (The End of Watch, 2016, česky 2016). Stejně tak se k postavě Holly vrátil v románu Outsider (The Outsider, 2018, česky 2019) a v neposlední řadě i v titulní povídce sbírky Když teče krev (If It Bleeds, 2020, česky 2021). Z uvedeného je tedy zřejmé, že Holly Gibneyová je Kingovým fanouškům důvěrně známá. Jak si ale vede v příběhu nesoucím právě její jméno? Pojďme se na to společně podívat.

Příběh románu Holly začíná prosbou zoufalé matky, která se obrátila na soukromou detektivní agenturu Právo nálezce: Prosím, najděte mou dceru. Bonnie Dahlová, svědomitá zaměstnankyně místní knihovny, jednoho dne zmizela a jediné, co po ní zbylo, je její jízdní kolo. A na něm ještě vzkaz: Mám toho dost. Utekla Bonnie od své lehce manipulativní matky? Nebo ji někdo unesl? Ale proč by to kdokoli dělal, když ani nepožádal o výkupné? Holly Gibneyová si právě dává pauzu od práce, už třeba i proto, že její společník Peter leží v nemocnici s covidovou nákazou. Ano, příběh je zasazen do období bující covidové pandemie. Není tedy překvapením, že se přímo hemží střety odmítačů onemocnění s příjemci vakcinace. Stejně tak se nebrání ukázat ztráty na životech, které virus napáchal. Třeba právě v případě Hollyiny matky, zarputilé odpůrkyně očkování. Holly volání o pomoc přijme a pustí se do pátrání. K ruce má i pár pomocníků, ať už aktivních, nebo spíše v okrajových rolích. Záhy se ukazuje, že hledaná dívka není jedinou osobou, která za podobně nejasných okolností v poměrně úzkém okruhu lidí zmizela. Navíc až na jednu výjimku se zdá, že perioda mezi jednotlivými případy je až zarážejícím způsobem shodná. Hollyini pomocníci rovněž nejsou v díle Stephena Kinga žádnými nováčky – většina z nich se tak či onak mihla ve výše zmíněných příbězích, kam autor zasadil i dnešní hlavní hrdinku. Pro nadšené Kingovy fanoušky jde jistě o příjemné zjištění, zatímco nováčky by právě taková informace mohla motivovat k tomu, aby vzápětí sáhli po kterémkoli z titulů hodgesovské série.

Jak bychom od Stephena Kinga čekali, jeho nová kniha má všechny atributy špičkového literárního díla. Napětí, dějové zvraty i svižný styl, podpořený použitím přítomného času. Ostatně tento postup použil autor už v úvodním Panu Mercedesovi. Děj se knihou proplétá hned v několika rovinách v závislosti na tom, která postava je právě pro daný úsek nejdůležitější. Stephen King opět sáhl po klasické metodě prozradit pachatele poměrně záhy, aby pak čtenáři mohli s ještě větším očekáváním hledět vyšetřovatelce pod ruce a tajit dech téměř jako u filmu: Pozor, Holly, teď jsi právě mluvila s vrahem! Ne každý autor detektivek by si mohl takový postup dovolit, protože vyžaduje mnohem více přesnosti a kontrol nad vzájemnými souvislostmi než prosté vyprávění z pohledu pouze jednoho hrdiny.

Jednotlivé části příběhu jsou uvedeny datem a členěny do různě dlouhých kapitol. Hned první část tedy začíná 17. října 2012, zatímco závěrečná o necelých čtyři sta stránek později nese časovou známku 18. srpna 2021.

Přiznám se, že jakmile jsem Holly dočetl, ještě toho večera jsem sáhl do své obsáhlé knihovničky a vytáhl odtamtud deset let starý svazek s názvem Pan Mecedes, abych si oživil jak děj samotný, tak hlavně to, jak se v něm jednotlivé postavy objevují a jaké úkoly jim jejich tvůrce tehdy přidělil. Zároveň jsem také narazil na seriál stejného jména z produkce Amazon Prime, který sice Stephen King spoluprodukoval, ale od knihy se mnoha ohledech liší. K Holly zatím filmová verze neexistuje, ale při četnosti zfilmování Kingových prací bych se nedivil, kdyby se zanedlouho nějaká objevila. Prozatím si tedy můžete udělat radost její tištěnou (nebo elektronickou, případně zvukovou) verzí.

Román Holly je možné pořídit třeba přímo na stránkách nakladatelství Beta Dobrovský.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHolly

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2024

Napsat komentář