Není dítě jako dítě

Neff_ZlatyPomeranc
Znáte to: děti jsou skvělé. Kdo by odolal radostnému smíchu lidského mláděte? A nakonec je jedno, jestli se zrodilo z lůna ženy, nebo přišlo na svět z podivné zlaté koule. Jakmile ho uvidíme vyrůstat, uděláme pro jeho bezpečí a úsměv cokoli. Nebo snad ne?

V polovině května 2024 rozšířilo nakladatelství Mystery Press seznam titulů Ondřeje Neffa o další knihu. Tentokrát se jmenuje Zlatý pomeranč. Jako obvykle ji bohatě zdobí ilustrace Karla Jerieho.

Příběhy románových hrdinů Jakuba Nedomého a Kazimíra Pruse alias Dědka Čucháka dostávají další pokračování. Na rozdíl od retrospektivní Hvězdy mého života (2023, prvně 2009), o níž jsme si povídali na sklonku loňského roku, pokračuje příběh Zlatého pomeranče v hlavní dějové linii mezi čtenáři tak oblíbené měsíční základny Arkádie. Jinými slovy obsahově spadá až za Ostrov nesmrtelných (2023) a jeho předchůdce Ultimus (2021). S posledním zmíněným navíc krásně kontrastuje, neboť v něm rozvíjená myšlenka do extrému dohnané robo-hyperkorektnosti se tentokrát změní v robo-fobii ukrytou pod heslem „Měsíc lidem!“. Není to poprvé, kdy si Ondřej Neff (tak trochu po vzoru Terryho Pratchetta) bere na mušku módní trendy společenského smýšlení a jejich rychlé a často radikální zvraty.

Jak už jsem naznačil v předchozím odstavci, měsíční habitat Arkádie postihla nová vlna hysterie. Cílem a nástrojem mocenského boje se stávají všudypřítomní roboti. Ondřej Neff tentokrát představil novou postavu, jejíž prototyp možná znáte z vlastních životů: kariéristu, který jakýmsi zázrakem dokáže přesvědčit vlivné osoby o své užitečnosti, aby posléze selhal. Jenže na místech, kde takové typy působí, se trestá pouze povýšením, případně přechodem do jiné firmy na ještě lépe placené místo. Takovou figurkou je zde Lionel Haruo. Po posledním neúspěchu na vysokém postu ve firmě vyhlášeného výrobce robotů se narcistický propadlík uchýlí k nové taktice: ovládne společenské mínění a rozjede vlnu fanatické nenávisti k ne-lidem. Přesně podle historického vzoru, tolikrát ve vývoji lidské společnosti opakovaného, vyrážejí do ulic bandy vyzbrojené pálkami, aby „louskali ořechy“ – rozbíjeli robotické hlavy. Jak jejich politická moc stoupá, přestává si být životem jist kdokoli, kdo by se snad chtěl mechanických kamarádů zastat. Znalci této části díla Ondřeje Neffa už jistě tuší, že právě starožitníci Nedomý a Prus budou na mušce nové krutovlády jako jedni z prvních. Když se navíc stanou zakládajícími členy takzvané „Tiché pošty“, tedy pašování robotů z Arkádie, mají na průšvih zaděláno. A to navíc ukrývají naprosto nový druh robotické entity, která se vyvine ze zlaté koule vylovené z trosek rozmláceného robota. Na scénu vstupuje Bejby – rozpustilý, po legraci bažící mrňous, jenž ve všech ohledech, snad kromě vzhledu, připomíná lidské mládě. Jenže, jak už to u mláďat všech druhů bývá, některé jejich kousky mohou být i životu nebezpečné…

Zlatý pomeranč nabízí na zvraty bohatý příběh protkaný humorem i podněty k zamyšlení. Na více než čtyřech stovkách stran přináší vzrušující a napínavé dobrodružství, během něhož si často vzpomeneme na stávající pozemskou realitu, ať už při pohledu na slizké a vše přežívající politiky, úplatné „ochránce“ zákona, případně na jedince, kteří rychle mění strany v závislosti na aktuální společenské situaci. Ve čtyřiceti dvou pojmenovaných kapitolách se znovu podíváme na Měsíc, abychom prožili něco dokonale pozemského.

Stylem se Zlatý pomeranč nijak neliší od ostatních titulů Arkádijské série. I tentokrát jde o vyprávění v první osobě z pohledu Kuby Nedomého. Stejně jako v předchozích případech, i zde najdeme nejednu narážku na minulé příběhy, ať už románové, či povídkové. A podobně jako v nich, i tady sem tam narazíme na neošetřený překlep, který (ne)pozornému oku korektorky unikl. Tentokrát možná častěji než jindy. Ale ani taková drobnost nepokazí skvělý zážitek, jenž četba Zlatého pomeranče nabízí. Kdo by koukal na chybný tvar, chybějící či přebývající písmenko nebo slovo, když se může prohánět koridory populární měsíční základny a spolupracovat na záchraně inteligentního života?

Ondřej Neff představuje stálici na české literární scéně již téměř půl století. Právě Zlatým pomerančem dokazuje, že zvláště v žánru science fiction ještě ani zdaleka neřekl poslední slovo. Pokud jste si svérázné měsíční postavy Jakuba Nedomého a Dědka Čucháka oblíbili, rozhodně si poslední přírůstek do rodiny nenechte ujít. A jestli o nich slyšíte poprvé, pak se nestyďte objemný a skvěle ilustrovaný svazek otevřít a nahlédnout do něj. Jsem si téměř jist, že pak k němu přidáte i všech předchozích sedm titulů, z nichž hned pět najdete právě u nakladatelství Mystery Press.

Zlatý pomeranč z pera Ondřeje Neffa si tak můžete objednat třeba přímo na stránkách nakladatelství Mystery Press.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZlatý pomeranč

Neff, Ondřej

Mystery Press, 2024

Napsat komentář