Může být něco nudnějšího než roznáška novin?

Smith_Dorucovatelky_audio
Lidé se ztrácejí. Ne v tom smyslu, že sami zabloudí, ale sem tam prostě někdo zmizí. Někdy je za tím touha po výkupném, jindy třeba msta či prostá snaha ublížit. Unesenému, i postrádajícímu. Když se navíc ztratí dítě, jde vždy o vypjatou situaci, která volá po rychlém řešení.

V dubnu 2024 rozšířil server Audioteka.cz své portfolio i o audioknihu Alexe Smithe Doručovatelky (Paper Girls, 2019, česky prvně 2022). Podle překladu Alžběty Komrskové titul v režii nakladatelství Kanopa načetl Martin Stránský.

Alex Smith, jakkoli tuctově jeho příjmení může působit, rozhodně nepatří mezi šedivý spisovatelský průměr. U nás se zatím objevilo celkem deset jeho titulů rovnoměrně rozprostřených do dvou knižních sérií. Ta možná známější se čtenářům představila pod souhrnným jménem „Útěk z výhně“ a její první díl nese název Lockdown (2009, česky prvně 2021). Příběhy z vězení pro mladistvé si své místo na slunci vydobyly velice rychle. Pro nás je dnes ale zajímavější ona druhá série, již zahájila o deset let později právě kniha Doručovatelky. Ta se také točí kolem zločinů, ale z opačného konce barikády – z pohledu kriminalisty. Zločinec versus policista, mladistvý versus dospělý – to jsou hlavní rozdíly mezi pojetím obou sérií.

Beze sporu hlavní postavou druhé série je detektiv inspektor Robert Kett, který hned v úvodu příběhu přijíždí doprovázen svými třemi malými dcerkami do rodného Norwiche. Zatím je stále zaměstnán u Metropolitní policie a do místa svého dětství se vrací, aby zkusil načerpat nové síly po vyčerpávajícím a zatím zcela marném pátrání po vlastní ženě. Ta byla jednoho dne zavlečena do bílé dodávky a od té doby o ní nikdo neslyšel, nikdo se neozval s požadavkem na výkupné a ani její tělo nebylo nalezeno. Původní Kettův plán věnovat se pouze svým dcerám a obrazně řečeno si lízat rány zkolabuje ihned po příjezdu na místo. Pronajatý dům nejde klíči z realitní kanceláře otevřít. Interiér zdaleka neodpovídá standardu hlásanému v reklamních materiálech. Ale co je nejdůležitější, Kettův šéf Roberta telefonicky požádá, zda by nemohl asistovat místnímu policejnímu oddělení při pátrání po zmizelé nezletilé dívce. Specialista na únosy neochotně přikývne… a tím spustí lavinu nepříjemností nejen pro sebe a dcery, ale hlavně pro padouchy, kteří mají na svědomí mnohem víc než jedno zmizelé děvče. Emoce mezi Kettem a místním komisařem rozhodně jiskří, ale jak už to v takových scénářích bývá, každý vztah má svůj přirozený vývoj.

Pro mě osobně je Alex Smith úplně novou tváří. Jakkoli jsem k Doručovatelkám zpočátku přistupoval s nejistotou a snad i trochu nízkým očekáváním, své váhání jsem velmi rychle přetavil v nedočkavost a zvědavost na průběh věcí příštích. Svou roli na tom nepochybně kromě Smithovy spisovatelské zručnosti a neotřelého příběhu sehrál i dokonalý přednes Martina Stránského. Jeho schopnost interpretovat různé osobnosti, charaktery, emoční stavy a situace rozhodně volá po nějakém vysokém ohodnocení. Zároveň se zdá, že čeho se jako vypravěč chopí, to čeká zaručený úspěch. Což platí jak pro jeho divadelní a filmovou kariéru, tak pro dabing a audioknižní svět zvlášť. Připomeňme za všechny třeba téměř třicetihodinovou zvukovou podobu prvotiny Terryho Hayese Já, poutník, případně většinu do češtiny dosud načtených knihy Roberta Bryndzy.

Dvě stě padesát stran tištěné předlohy bylo v audioknižním provedení převedeno do celkem jednatřiceti stop ve formátu mp3 a celkem osmi a půl hodin mluveného slova prokládaného krátkými a chytlavými hudebními intermezzy.

Dáte-li zvukové podobě případu románového policisty Roberta Ketta z pera Alexe Smithe šanci, pak se můžete hned těšit i na druhou knihu série s názvem Zlý pes (Bad Dog, 2019, česky 2022). Ta je pro vás připravena na stejném místě jako Doručovatelky. A my si o ní povíme zanedlouho. Mimochodem, v češtině použité slovo „doručovatelky“, jak už jste asi pochopili, neznamená poštovní doručovatelku, ale na západ od nás tak oblíbené dětské novinové kolportérky.

Doručovatelky si můžete zakoupit a stáhnout třeba na stránkách serveru Audioteka.cz.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDoručovatelky

Smith, Alex

Kanopa, 2024

Napsat komentář