Nenechte si ujít v týdnu od 8. do 14. července 2024

nenechte_si_ujit
Měsíc autorského čtení pokračuje, a tak si ani v následujícím týdnu nenechte ujít čtení v Brně či Ostravě. Těšit se můžete nejen na české autory (např. Marka Torčíka), ale i na tchajwanské, protože letošním čestným hostem je Tchaj-wan.

Brněnský Měsíc autorského čtení

Nejprve se podíváme do Brna, kde se v pondělí 8. července představí spisovatel pocházející z kmene Bunun Salizan Takisvilainan. Prostřednictvím poezie a esejí vyjadřuje vroucí city k domovině. V knize Moving Mountains: A Tale of Rangers and Porters (česky Horští nosiči, 2021) se odráží autorova snaha vyzdvihnout kulturní dědictví předků a předat je dál. Součástí Takisvilainanovy péče o kulturu kmene Bunun bylo založení nakladatelství Millet String Publishing House, které se zaměřuje právě na uchovávání vyprávění starších v bununštině, aby jejich moudrost a příběhy zůstaly zachovány i pro další generace. Autorské čtení začíná v 19.00.

Ve středu 10. července se v Brně od 20.30 můžete těšit na básníka a prozaika Pavla Kolmačku. Vystudoval České vysoké učení technické v Praze a religionistiku na Masarykově univerzitě v Brně. Pracoval jako sanitář a středoškolský učitel, dnes je překladatelem na volné noze. Napsal pět sbírek spirituální poezie (naposledy Život lidí, zvířat, rostlin, včel, 2018), soubor deníkových zápisů Jedna věta (2012) a romány Stopy za obzor (2006) a Canto ostinato (2023).

Velice zajímavé autorské čtení vás čeká také ve čtvrtek 11. července od 19:00, kdy své dílo představí prozaik, překladatel, autor divadelních her a písňových textů Martin Fahrner. Působil jako dramaturg v divadlech v Brně, Jihlavě a Pardubicích. Vydal pět knih prózy, jako první Pohádky pro veliké děti (1993), naposledy novelu Štěstí (2023). Ke své literární aktivitě říká: „Já jsem měl vždycky docela hodně práce. Často jsem pracoval v několika divadlech najednou. Vychovávali jsme se ženou tři děti. A frekvence vydávání souvisí s časem. Teď mám času víc, tak snad budu psát víc.“

V neděli 14. července můžete v 19.00 zajít na čtení tchajwanské autorky jménem Čchang Čchuan-Fen. Kromě psaní se věnuje právním reformám a lidským právům na Tchaj-wanu. Píše non-fiction a bojuje za zrušení trestu smrti a vyšetřování nespravedlivých odsouzení. V počátcích kariéry byla zapojena do ženského hnutí a LGBTQ+ studií a kriticky zkoumala historii útlaku lesbických žen v heteronormativní a patriarchální společnosti. Prostřednictvím rozsáhlé terénní práce a rozhovorů zdokumentovala rozmanité milostné příběhy i životní zkušenosti tchajwanských lesbických žen a významně tak přispěla k otevření LGBTQ+ otázek na Tchaj-wanu. Ve svých pracích osvětluje často přehlížené sociální problémy a svou důraznou obhajobou i prostřednictvím působivého vyprávění vyzývá a inspiruje ke změně.

Brněnská autorská čtení se konají v Divadle Husa na provázku na Zelném trhu. Kompletní program brněnských autorských čtení najdete na webu akce.

Ostravský Měsíc autorského čtení

úterý 9. července se v Ostravě od 18.00 můžete setkat s básníkem, prozaikem a publicistou Markem Torčíkem. Na Univerzitě Karlově vystudoval anglofonní literatury a kultury. V roce 2016 vydal básnickou sbírku Rhizomy, v roce 2023 pak ceněný román Rozložíš paměť (Litera za prózu v soutěži Magnesia Litera, Cena Jiřího Ortena, obě 2024).

V sobotu 13. července si od 18.00 nenechte ujít autorské čtení Lukáše Zádrapy. Vystudoval lingvistiku, fonetiku a sinologii na Univerzitě Karlově v Praze, kde nyní působí jako vedoucí Katedry sinologie. Vydal odbornou práci Čínské písmo (2009; s Michaelou Pejčochovou) a dvě sbírky básní: Navěky říjen(2019) a Vzkaz na kůře (2022).

V neděli 14. července dorazí v 18.00 do Ostravy Hsu Čchen-Fu. Je nadšeným průzkumníkem složitých vztahů mezi divočinou, přirozeným přírodním prostředím a kulturou vytvořenou člověkem. Výzkum ho zavedl i do těch nejodlehlejších koutů světa, včetně Tibetu a arktických oblastí Sibiře, díky čemuž mohl svá díla obohatit o řadu bezprostředních, autentických postřehů. Vypravěčský talent i smysl pro faktografickou stránku prokázal již v debutovém románu Zkrocení modré ovce (2021), který se zaobírá pozvolna mizející krajinou i kulturou Tibetu. Již prvotina tak autorovi vynesla několik ocenění, včetně prestižní Tchaj-wanské ceny za literaturu. Jeho podmanivý způsob vyprávění čtenáře okamžitě vtáhne – a v druhém plánu vzbuzuje vděčnost za to, jak komplexně provázaný je svět, ve kterém je nám dáno žít.

Ostravská autorská čtení se konají v Klubu Brno, který provozuje kulturní centrum Provoz u řeky na ulici Kostelní 24. Kompletní program ostravských autorských čtení najdete na webu akce.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář