Ženy a muži – inspirativní osudy

pondeli muzi a zeny uvod (1)
Do pravidelných knižních tipů jsme pro vás dnes vybrali zajímavé osudy skutečných lidí, a to jak světově známých jmen, tak těch úplně neznámých. Každý z nich má však co nabídnout a potěšeny budou nejenom čtenářky, ale i čtenáři. V dnešním výběru jsme totiž nezapomněli ani na muže.

Jak se říká, dámy mají přednost, a tak u žen také začneme. Mezi knihy však dnes přímo vplujeme, dokonce na paddleboardu! Společně s autorkou, která si tohoto koníčka oblíbila až po padesátce. Podle ní totiž vůbec není důležité, kdy přesně si začnete plnit své životní sny, ale hlavní je, že k tomu dojde!

Na paddleboardu ze Stockholmu do Helsinek nebo na Yukon? Zdá se to šílené? Ztřeštěné? Naivní? Nebezpečné? A po padesátce? Bývalá úřednice libereckého magistrátu Monika Klemšová to vše dokázala. Během několika málo let zdolala na svém skromném plavidle tisíce kilometrů po českých přehradách, řekách i jezerech, má za sebou tři velké cesty Skandinávií, a zatím poslední výpravu do Kanady na řeky Yukon a Big Salmon River. Nechte se okouzlit nádherou řek, jezer i moří z pohledu šťastné „naivní“ amatérky.

Na paddleboardu za snem

Autorka: Monika Klemšová

Počet stran: 232
Vazba: brožovaná
Formát: 146×205 mm
ISBN: 978-80-271-5139-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Na paddleboardu za snem vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Miluju vodu, často u ní jen tak sedím a tiše pozoruju všechno kolem. Je mi u ní dobře možná i proto, že jsem vyrostla u nádherné přehrady v Jizerských horách. Všude, kde najdu jezera, lesy a skály, se cítím tak trochu doma. Pořád znova se divím, kolik je v té vodě síly a energie. Jak umí pohladit tělo i duši, ale i ničit a brát, co se jí zlíbí. Pro někoho je drogou, pro jiného noční můrou, umí být vším, co si jen člověk dokáže představit. Taky se mi líbí pozorovat vodáky, kteří na lodích tančí ve vířících proudech a zpěněných vlnách. Tu jsou nahoře, tu dole, nápadně to připomíná divadlo o životě. Myslím, že voda se podobá i ženám a mužům. Vím, že pro mě se víc hodí klidná voda jezerní. Možná i moře nebo široké řeky. Občas mě potrápí, nakonec ale vždycky přijde to kouzelné zrcadlení zapadajícího slunce na hladině. Jsem za tyhle chvíle nesmírně vděčná.

O autorce

Monika Klemšová objevila dálkový paddleboarding až krátce před padesátkou. Rozhodla se, že nebude čekat na „lepší časy“ a bude si plnit cestovatelské sny právě s tímhle plavidlem-parťákem. Zatím se jí to daří. Píše, fotografuje, ráda tvoří z přírodních materiálů. Propaguje názor, že není třeba být mladý, bohatý, dokonce ani ne úplně zdravý a se skvělou fyzičkou, aby se člověk mohl vydat na dlouhou cestu. Touha a vůle je totiž tou hlavní silou, která hýbe tělem směrem k cíli.

Zdroj informací: festival Obzory

————————————————

Zajímavý ženský osud nese i další kniha. Tentokrát jde však o světovou celebritu, protože kdo by neznal jméno Britney Spears? V minulosti možná kontroverzní osobnost, v soukromí však i ona je obyčejná žena, matka, partnerka, dcera… Seznamte se.

Žena ve mně je odvážný a neuvěřitelně dojemný příběh o svobodě, slávě, mateřství, přežití, víře a naději.
Celý svět v červnu 2021 sledoval, jak Britney Spears vypovídala u soudu. O dopadu jejích slov – její pravdy – nebylo pochyb. Jiným směrem se totiž nezačal ubírat pouze její život, ale také životy mnoha dalších lidí. V knize Žena ve mně nám jedna z nejvýznamnějších popových zpěvaček v historii poprvé odhaluje svou fascinující životní pouť – a ohromnou vnitřní sílu. Přelomové memoáry
Britney Spears nám s pozoruhodnou otevřeností a humorem osvětlují neutuchající moc hudby a lásky a také to, jak je důležité, když žena konečně vypoví svůj příběh – sama a podle svých vlastních pravidel.

Žena ve mně

Autorka: Britney Spears
Přeložila: Alena Byrne

Počet stran: 290
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7611-153-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Žena ve mně vydalo nakladatelství Bourdon.

Ukázka z knihy

A to bylo jediné, co jsem chtěla. Aby mě někdo přenesl z všedního světa do království, ve kterém bych se mohla vyjadřovat bez přemýšlení. Když jsem byla sama se svými myšlenkami, mysl se mi plnila obavami a strachem. Hudba jejich hluk přehlušovala, dodávala mi sebevědomí a odnášela mě na ničím nedotčené  místo, kde jsem se mohla vyjadřovat přesně tak, jak jsem chtěla, aby mě lidé viděli a slyšeli. Zpěv mě přenášel do přítomnosti božstva. Dokud jsem zpívala, žila jsem ve skutečném světě jen tak napůl.

O autorce

Britney Spears je popová ikona a držitelka několika platinových desek, nositelka ocenění Grammy a jedna z nejúspěšnějších a nejuznávanějších umělkyň na hudební scéně. Celosvětově prodala přes 100 milionů desek, v roce 2021 ji časopis Time zařadil mezi 100 nejvlivnějších osobností světa a její album Blackout bylo v roce 2012 zařazeno do knihovny a archivu Rokenrolové síně slávy. Žije v kalifornském Los Angeles a vyrůstala v Kentwoodu ve státě Louisiana. Již od mládí projevovala hudební nadání. V roce 1992 se stala populární díky účinkování v televizní show The Mickey Mouse Club, kde potkala další dětské hvězdy – třeba Christinu Aguileru, Justina Timberlaka nebo Ryana Goslinga. V roce 1998 vydala debutový singl Baby One More Time, který se stal hitem a etabloval ji jako popovou ikonu. Poslední album Glory vydala v roce 2016. Následné hudební počiny jsou již nárazové. V roce 2022 nazpívala hit Hold Me Closer s Eltonem Johnem, na písni Mind your business s ní spolupracoval Will.i.am, vydána byla vloni.

Zdroj informací: Bourdon

————————————————

Další žena je spíše pozorovatelkou a také autorkou příběhů mužů. O dětství, dospívání, vztazích k víře nebo kultuře, zkrátka a dobře o všem, co k životu patří. Rozhovory doplňují fotografické portréty, které pořídil manžel autorky.

V roce 2018 se Veronice Kořínkové změnil život. Manžela jí odvezla sanitka do nemocnice a ona zůstala doma sama se dvěma malými syny. Starala se o ně, radovala se s nimi i smutnila a přitom přemýšlela – jak takové človíčky vychovávat, aby se z nich stali dobří lidé, moudří, zodpovědní a laskaví dospělí muži? Napadlo ji zeptat se na to mužů, kterých si váží a jsou jí inspirací, nejen svými profesními úspěchy, ale i charakterem. Vyptávala se jich na všechno, co je formovalo: jejich dětství, rodiče, vzdělání, kulturní vzory i vztah k víře. Výsledkem je fascinující kniha rozhovorů s Janem Sokolem, Pavlem Pafkem, Karlem Schwarzenbergem, Jiřím Drahošem, Michalem Horáčkem, Arnoštem Goldflamem, Petrem Pithartem, Tomášem Sedláčkem a Michaelem Kocábem. Nakonec se k projektu připojil i muž, kvůli kterému vznikl. Manžel Pavel pořídil do knihy fotografie, a všechny zpovídané tak ještě víc přiblížil. Veškeré autorské honoráře z knihy Jak vychovat chlapce budou věnovány na konto Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze.

Jak vychovat chlapce

Portréty inspirativních mužů
Autorka: Veronika Kořínková, Pavel Kořínek

Počet stran: 376
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-4442-0
Doporučená cena: 458 Kč

Knihu Jak vychovat chlapce vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Všimla jsem si, že když mluvíte o rodičích, vždy říkáte maminka, ale u tatínka někdy přejdete k označení otec. Lze to přikládat tomu, že maminka byla tou něžnou náručí a tatínek naopak přísnější autoritou?
Maminka byla bezprostřední, a i když jsme něco provedli, spravil to pohlavek a bylo zase dobře. Tatínek chodil denně do školy a do atelieru, takže nám byl vzácnější, když pro nás něco kreslil, vyřezával a vyráběl. Udržoval si ale i mírný odstup a vedl nás důsledně k samostatnosti. O školních úkolech se doma nemluvilo, to byla samozřejmost, a snad jen jednou mi tatínek nasekal, asi když jsem mamince odmlouval. Jen když jsme měli nějaký zármutek nebo vážnější nemoc, byl starostlivý a uměl nás potěšit.

Přečtěte si celou ukázku.

Autoři

Veronika Kořínková (*1985) vystudovala ekonomii na Technické univerzitě v Liberci a Fakultu humanitních studií UK. Vedle svého zaměstnání v plastikářském průmyslu se v letech 2016 a 2017 věnovala překladatelským recenzím pro některá z předních českých nakladatelství. V současné době také působí jako dokumentaristka Paměti národa, kde pod záštitou neziskové organizace Post Bellum mapuje příběhy pamětníků 20. století.

Zdroj informací: Argo

Pavel Kořínek (*1982) studoval VOŠ arch. Jana Letzela v Náchodě a v roce 2008 se vyučil fotografem v atelieru Zdeňka Rerycha. V roce 2010 vydal u nakladatelství Nová forma sbírku poezie MOUSEHOLEum (myšími chodbami). V současné době pracuje jako dokumentarista Paměti národa pod neziskovou organizací Post Bellum a zároveň jako fotograf na volné noze.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Závěr, stejně jako začátek, bude patřit sportu. Teď už ale v mužském podání. A jaký jiný sport by mohl vystihovat mužský svět lépe, než fotbal. Dozvíte se mnohé zajímavosti a ještě si u toho užijete spoustu srandy. Tak do toho!

Bezesporu nejvtipnější kniha o fotbale ever, v níž se dozvíš, jaké vztahy mezi hráči panují v šatnách, sprchách nebo dokonce na toaletách, jak to funguje v klubovém autobuse a co se odehrává v drahých nočních klubech. Peter Crouch ti se sarkastickým humorem odhalí náturu současných fotbalistů, jejich úlety, vrtochy i čirá bláznovství, která se vymykají nejdivočejší představivosti, ať už jde o jejich účesy, tetování, auta, nebo disciplínu. Budeš se bavit, na to se dá vsadit Peterova vyzáblá levá ruka, která se ze všeho nejvíc podobá namočené špagetě. Kdo jiný je povolaný vyprávět o zákulisí fotbalu v Anglii než hráč tolika klubů, že jejich výčet vypadá jako špatný vtip, a to ještě ponecháváme stranou, že v některých působil opakovaně: Queens Park Rangers, Portsmouth, Aston Villa, Norwich, Southampton, Liverpool, Tottenham Hotspur, Stoke a Burnley. Jako anglický fotbalový reprezentant nastoupil k 42 mezinárodním zápasům, v Premier League vsítil více než 100 gólů a je historicky nejlepším hlavičkářem soutěže s 53 góly vstřelenými hlavou, ačkoliv ještě ani jako teenager neuměl hlavičkovat, k čemuž sám poznamenává:
„Ve čtrnácti už jsem měřil 193 cm a prohrával jsem hlavičkové souboje s dětmi stejného věku, jejichž uši byly  ve výši mých bradavek.“ Během své kariéry postoupil, sestoupil, vyhrál trofeje, na měsíce mu vyschl střelecký prach, byl koupen, prodán, půjčen a vysmíván – ale téměř každý moment toho všeho miloval a téměř v každé situaci se dokázal sám sobě zasmát. Teď se můžeš zasmát s ním.

Jak být fotbalistou… a nezbláznit se

Exkluzivní pohled do ztřeštěného zákulisí fotbalu
Autor: Peter Crouch
Přeložil: Martin Jun

Počet stran: 312
Vazba: brožovaná
Formát: 127×196 mm
ISBN: 978-80-271-3213-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Jak být fotbalistou… a nezbláznit se vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Jakmile ti přidělí věšáček, je to navždy. Při každém domácím zápase dostaneš stejné místo. V každé venkovní šatně bude stejný zasedací pořádek. Zkus si sednout jinam a nastane pozdvižení: proč jsi to udělal a proč jsi to udělal právě teď před výkopem zápasu, který musíme vyhrát? V kustodově systému je logika. Můžeš být přiřazen do řady ke kamarádům, nebo do skupiny podle pozice na hřišti. Útočník k útočníkovi, stoper vedle stopera, brankář osamocený na konci. V domácí šatně bude tvoje skříňka očíslovaná a na tvém místě bude zarámovaná fotka, na které jsi v akci. Ideálně na ní vypadáš dominantně, střílíš gól nebo vypadáš celkově hrdinsky.

Můžete si stáhnout kompletní ukázku.

O autorovi

Peter Crouch je populární bývalý fotbalista. Svou hráčskou kariéru zakončil na nejvyšší úrovni, vyrostl ze skromných začátků v neligovém fotbale, než začal hrát za mnoho různých týmů po celé zemi v Premier League. Ve skutečnosti hrál za 14 týmů v kariéře, která trvala 19 let, vstřelil 108 gólů v Premier League, což ho řadí do elitní skupiny útočníků, kteří překonali hranici 100+. V roce 2017 překonal rekord Alana Shearera v počtu gólů hlavou v historii Premier League.

Zdroj informací: IMDb.com


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNa paddleboardu za snem

Klemšová, Monika

Grada, 2024

zobrazit info o knizeŽena ve mně

Spears, Britney

Bourdon, 2024

zobrazit info o knizeJak vychovat chlapce
Portréty inspirativních mužů

Kořínková, Veronika – Kořínek, Pavel

Argo, 2024

zobrazit info o knizeJak být fotbalistou... a nezbláznit se
Exkluzivní pohled do ztřeštěného zákulisí fotbalu

Crouch, Peter

Grada, 2024

Napsat komentář