Získejte příběh z Krušných hor

Cejch audiokniha uvod (1)
Krušné hory – místo, které se kdysi zdárně rozvíjelo, avšak kvůli událostmi 20. století se proměnilo na drsný kraj, kde život není snadný. Složité vztahy mezi Čechy a Němci i historie obou válek k harmonii nepřispělo, ba naopak. Poznejte vážný román Zdeňka Šmída, který jinak sahá spíše po humoru.

Kdo je na správné straně?

Všichni lidé budou bratři = Alle Menschen werden Brüder. Myslíme to vážně, nebo zase dáme na zdivočelou historii

Krušnohorský hřeben býval kdysi eldorádem hledačů vzácných kovů, jenže s rozvojem novověku zavládla v zapadlé štaci na pomezí dvou národů bída. Rod Jakoba Schmelzera, který se tu usadil už v 15. století, proto zkusil sedlačit, knoflíkařit, posílat kluky do fabrik a holky do šití, občas i něco propašovat. A přece by se při veškeré smůle tohoto drsně ocejchovaného koutu k žití nevzdal. Po zádech zaťatého, leč přičinlivého rodu z obce Bach slušný kus cesty od Vejprt se však tak jako po hřbetech ostatních vesničanů projdou obě světové války a nevraživosti, kvůli nimž se Češi s Němci mydlili už jako mládenci na tancovačkách. I kdyby se je příchozí z vnitrozemí – třeba osvícený Jan Koudela a poté jeho syn Josef – snažili vlastním příkladem smířit sebevíc, nemají šanci. Iracionální nenávist je živená shora nejdřív z Hitlerova Reichu, pak na oplátku z Prahy, a tak po roce 1945 zplundrované západní pohraničí nevstane ze stavu klinické smrti…

Zdeněk Šmíd ani ve své nejzávažnější knize nezapřel naturel vypravěče-humoristy, jenž glosuje nelítostnou realitu domovského kraje vybroušenou ironií a ještě křišťálovějším jazykem.

Cejch (audiokniha)

Autor: Zdeněk Šmíd
Interpret: Jan Vlasák

Vydalo: OneHotBook
Délka: 12h 18m
Vydáno: 05/2024
ISBN: 8594169486512

Přečtěte si více informací o audioknize Cejch, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství OneHotBook.

Vydavatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti. Audiokniha v podání OneHotBook není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

Autor

Zdeněk Šmíd (1937–2011) je český autor a nejčtenější západočeský prozaik poslední čtvrtiny 20. století. Pocházel z pošumavské Kdyně, nicméně jeho krušnohorský děd z matčiny strany byl německé národnosti. Vystudoval domažlické gymnázium a učitelský institut v Plzni s jazykovou aprobací. Čtrnáct kantorských let odučil na venkovských školách na Trutnovsku, Domažlicku a Karlovarsku a souběžně dálkově vystudoval FF UK, obory bohemistika a historie. Před odchodem do svobodného povolání v roce 1996 pracoval jako redaktor Západočeského nakladatelství a Plzeňského deníku. Roztrpčen „opoziční smlouvou“ zkoušel roku 1998 kandidovat do Senátu za domovský obvod Karlovy Vary. Inklinoval ke kabaretu a trampingu, což výrazně předurčilo jeho vlastní literární a písňovou tvorbu. Po debutu Sbohem, Dicku! z prostředí krušnohorských dřevařů rozčeřil stojaté české tůně humoreskou Proč bychom se netopili aneb Vodácký průvodce pro Ofélii, na kterou později navázal několika volnými pokračováními a podle níž ČT natočila desetidílný seriál. Zaujal však i prózami z učitelského prostředí (Babinec), cestopisy nebo jako precizní říční kronikář (Lužnice, Mže/Berounka). Cestovatelsko-vodomilská vášeň se mu také stala osudnou: zemřel při potápění v tropických mořích. Pro jeho literární odkaz jsou typické postupy travestie, v nichž svébytně ozvláštňuje žánry lidové či populární slovesnosti (Strašidla a krásné pannyDudáci a vlčí hlavyLesk a bída ČekáníJak jsme se nedali aneb Kapitoly z dějin národního úpění apod.). Na této poetice staví i jeho nejvýznamnější román Cejch, otevírající nejen bolestné téma česko-německého vyrovnání, ale i řadu dnešních děl zobrazujících nesmiřitelné kladivo dějin. Kronika rodu ze zaniklé horské obce na výšinách Krušných hor se dočkala divadelní dramatizace (Les divokých sviní) a aktuálně už pátého knižního vydání.

(Zdroj informací: OneHotBook)

Interpret

Jan Vlasák (*1943) je čáslavský rodák. Absolvoval JAMU (1966) hlavní rolí Toma ve Skleněném zvěřinci Tennesseeho Williamse. Začínal v Uherském Hradišti, prošel ostravskými i brněnskými scénami a zakotvil v pražském Realistickém divadle (dnešní Švandovo), to vše za vzrůstajícího zájmu televizních tvůrců (Malý pitaval z velkého města aj.). V letech 1990–2000 působil v činohře ND a od roku 2006 je oporou souboru Městských divadel pražských. Výraznými, povětšinou otcovskými postavami obohatil řadu TV filmů (Tři královéPF 77Hodina tance a lásky), seriálů (Zdivočelá zeměCirkus BukowskyPrvní republikaSvět pod hlavouBez vědomí) i celovečerních snímků (Výchova dívek v Čechách, Milenci a vraziVratné lahveBathoryGangster Ka ad.). Významné je rovněž jeho úsilí pedagogické a dabingové – elegantně promlouvá mj. ústy Arthura Weasleyho (Marka Williamse) ve filmech o Harrym Potterovi.

(Zdroj informací: OneHotBook)

Vyhrajte stažení audioknihy Cejch

Česko-německé vztahy se zdají být problematické před světovými válkami i během nich. Své o tom ví i hrdinové románu Cejch. Lze však s určitostí říct, kdo je zde „na té správně straně?“

Ve spolupráci s vydavatelstvím OneHotBook vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou vyhrát audioknihu Cejch, kterou si stáhne z portálu Audiolibrix. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o audioknihu Cejch
probíhá od 14. do 27. června 2024.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 stažení audioknihy Cejch

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCejch (audiokniha)

Šmíd, Zdeněk

OneHotBook, 2024

Napsat komentář