Zákruty lásky včera a dnes

Tipy_Eros a magie_Srdce nema vrasky_Stvoreni k lasce
V dnešních tipech prozkoumáme lásku, ne však z pohledu čistě romantické beletrie, ale na základě osobních zkušeností různých osobností a vlastně i z pohledu křesťanství.

Podnětná kniha Erós a magie v období renesance od autora jménem Ioan Petru Culianu poskytuje zvídavým čtenářům hluboké vědecké vysvětlení fungování magie a ukazuje, že existuje v pozměněné formě i dnes.

Erós a magie v období renesance

Autor: Ioan Petru Culianu
Přeložili: Jakub Hlaváček, Ivan Jirovský

Počet stran: 404
Vazba: brožovaná
Formát: 146×204 mm
ISBN: 978-80-7530-463-6
Doporučená cena: 340 Kč

Knihu Erós a magie v období renesance vydalo nakladatelství Malvern.

V moderní vědecké společnosti panuje rozšířený předsudek, že magie je jen směšná směsice receptů a metod odvozených z primitivních a mylných představ o přírodě. Kniha Erós a magie v období renesance tento názor zpochybňuje, podává zevrubný výklad fungování magie a ukazuje, že magie v pozměněné podobě existuje i dnes. Podle Ioana Culiana byla renesanční magie věrohodným pokusem o manipulaci jednotlivců a skupin na základě znalosti zejména erotických motivací. Jejím klíčovým principem bylo, že každého (a v jistém smyslu všechno) lze ovlivnit apelem na sexuální touhu. Kromě toho se mág opíral o hluboké znalosti umění paměti, aby mohl manipulovat představami svých subjektů. V těchto ohledech je magie předchůdcem moderních psychologických a sociologických věd a mág je vzdáleným předchůdcem psychoanalytika a reklamních agentur. Culianu v průběhu své studie podrobně zkoumá myšlenky takových autorů, jako byli Giordano Bruno, Marsilio Ficino a Pico della Mirandola, a osvětluje mnoho aspektů renesanční kultury, včetně kacířství, medicíny, astrologie, alchymie, dvorské lásky, vlivu klasické mytologie, a dokonce i úlohy módy v odívání. Stejně jako věda dala dnešní době vládnoucí mýtus, tak magie dala vládnoucí mýtus renesanci. Protože magie závisela na používání obrazů a obrazy byly v reformaci a následujících dějinách potlačeny a zakázány, byla magie nahrazena exaktní vědou a moderní technologií a nakonec zapomenuta. Culianova pozoruhodná vědecká práce nám pomáhá obnovit velkou část jejího původního významu a zaujme široké publikum v oblasti humanitních a společenských věd.

 

O nakladatelství

Nakladatelství Malvern vzniklo na konci 90. let minulého století. Těžiště vydavatelské činnosti tvoří spirituální tradice, mystika, religionistika, literární věda, kulturní antropologie, beletrie i poezie, přírodní vědy, dějiny vědy, hlubinná psychologie, hermetismus, alchymie, ekologie a knihy pro děti i rodiče. Vydávají souborné dílo spisovatelky Daniely Hodrové i filosofa a biologa Zdeňka Neubauera.

————————————————

Pokud se vám líbila kniha Láska ve špičce italské boty od Blanky Malé, určitě se s chutí pustíte také do pokračování Srdce nemá vrásky. Opět se setkáte s postavami známými z předchozího příběhu a zavítáte do prosluněné Itálie.

Srdce nemá vrásky

Autorka: Blanka Malá

Počet stran: 320
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-7670-171-7
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Srdce nemá vrásky vydalo nakladatelství Kazda.

S hlavní hrdinkou Blankou se setkáváme v září roku 2021. Již pár měsíců si v Kalábrii žije svůj italský sen se vším, co k němu patří. Nechybí křišťálové moře, výhled na Stromboli, báječné jídlo a pohledný Ital – osudový muž, který se nebojí plánovat s Blankou společnou budoucnost. A to i navzdory jejich sedmnáctiletému věkovému rozdílu. Zasáhne do Agostinova rozhodnutí jeho tradičně smýšlející katolická rodina, pro kterou je manželství posvátné? Poznamená jejich vztah přesun do italských Dolomit? Nechte se vtáhnout do příběhu, ve kterém se opět setkáte s Agostinem, Annou, Rózou, signorou Domenicou a dalšími postavami, které vás provázely knihou Láska ve špičce italské boty.

 

Ukázka z knihy

Už týden se probouzím i usínám s myšlenkami na Annu. V duchu spřádám plány, jak bych za ní mohla co nejdřív odletět. Chtěla bych jí toho tolik říct…
Osmého září jsem místo do letištní haly, jak jsem si plánovala, vcházela s Agostinem do místnosti, která byla už na první pohled studená. Její atmosféra se mi vůbec nelíbila. Navíc tady byla silně cítit dezinfekce. Okamžitě jsem zaregistrovala zvědavé pohledy lidí, kteří tu už seděli, a snažila jsem se nenavazovat s nimi oční kontakt. Mířili jsme ke dvěma prázdným židlím v pravém rohu místnosti. Ago pohledem zkontroloval, jestli jsou čisté, a naznačil mi, abych se posadila. Sedl si vedle mě a opatrně natáhl svou levou nohu s ortézou na koleni, která poutala pozornost všech přítomných. (str. 7)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorce

Blanka Malá (1965) je matka tří dětí a babička dvou vnuček, jedné člověčí a jedné psí. Vodnářka, která svůj profesní život zasvětila rozhlasovému mikrofonu jak v soukromých rádiích, tak v Českém rozhlase Hradec Králové. Je autorkou knihy Láska ve špičce italské boty. V současnosti žije střídavě v Hradci Králové a na jihu Itálie. Nemá ráda blátivou zimu, dršťkovou polévku a povrchní lidi. Má ráda slunce, moře, bonbony Mon Chéri a Itálii ve všech jejích podobách. Říká o ní „Miluji ji v celé její rozmanitosti! A samozřejmě nejvíc špičku té apeninské boty, navzdory tomu, že je to nejchudší oblast Itálie. Má ale jiná bohatství, která mám příležitost obdivovat. Divokou krásu, členité pobřeží a azurové moře a nádherné pláže, které právem patří mezi ty nejhezčí v Evropě. A také jsem osudu vděčná za to, že mám teď druhý domov na Capo Vaticano, mysu s magickou atmosférou a v místech, které bylo podle římské mytologie oblíbeným místem Bohů.“

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

 

O nakladatelství

Nakladatelství KAZDA přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy, inspiromaty či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů, jakými jsou britský ornitolog Tim Birkhead nebo mykolog Merlin Sheldrake. Nejoblíbenějším autorem nakladatelství je známý německý lesník a ochránce přírody Peter Wohlleben. Knihy, které mají smysl v Nakladatelství KAZDA vychází od roku 2014.

————————————————

Kniha Stvořeni k lásce nabízí katolický pohled na homosexualitu, ovšem podaný jemně a citlivě z pohledu Michaela Schmitze, jenž má s tímto ožehavým tématem zkušenost z vlastní rodiny.

Stvořeni k lásce

Autor: Michael Schmitz

Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Formát: 110×165 mm
ISBN: 978-80-7684-279-3
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Stvořeni k lásce vydalo nakladatelství Triton.

Člověk byl stvořen, aby miloval a byl milován. To je hlavní poselství, které Michael Schmitz představuje ve své knize o katolickém pohledu na homosexualitu a přitažlivost ke stejnému pohlaví. Rozebírá v ní rozdílné pohledy na povahu člověka, cíle sexuality i filozofické aspekty pravdy, přirozenosti a lidských vztahů, aby čtenáře přesvědčil, že Boží plán je skutečnou cestou ke štěstí. Laskavě a velmi dobře vysvětluje, co je v rozporu s křesťanskou vírou, a přitom neodsuzuje. Kniha, k jejímuž českému vydání napsal předmluvu pražský arcibiskup Jan Graubner, představuje pohled katolické církve jako nikoliv překonaný a necitlivý, ale naopak radostný a autenticky křesťanský. I díky osobní zkušenosti z vlastní rodiny a dlouhodobé práci s univerzitní mládeží Michael Schmitz nabízí jedinečnou perspektivu na téma, které v moderní společnosti vyvolává mnoho diskuzí.

 

Ukázka z knihy

„Víš… já jsem gay.“
Den předtím se mi ozval nejdůležitější člověk mého života s tím, že za mnou přijede do Duluthu, abychom si promluvili. Nazítří jsme se procházeli po severním břehu Hořejšího jezera a on se mi svěřoval s jedním z nejosobnějších detailů celého svého života.
Co se dá v takové chvíli říct? Co byste řekli nebo udělali vy, kdyby vám člověk, kterého máte na světě nejraději, vyjevil své srdce?
„Přece víš, že tě mám rád.“ Objal jsem ho a on mi to vrátil. Byl jsem třetí člověk, kterému se s tím svěřil, a mojí bezprostřední a instinktivní reakcí bylo dát mu najevo, že tahle nová informace na našem vztahu nic nezměnila. Pokračovali jsme v procházce a on mi popisoval své prožitky. Vždycky se cítil tak trochu jiný. Vždycky měl tyhle pocity, ale intenzivně se je snažil ignorovat nebo se myšlenkám na ně vyhýbal. Jenže sedmadvacet let je dost dlouhá doba na to, aby v sobě člověk nosil tak tíživé tajemství, a on ho teď potřeboval vypustit ven.
„Chceš… chceš se na něco zeptat?“ (str. 15)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O nakladatelství Triton

triton_logo120x60Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6–10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu. V Nakladatelství Triton je každoročně přeloženo mnoho úspěšných zahraničních titulů z výše zmíněných oblastí.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás tipy věnované různým podobám lásky? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeErós a magie v období renesance

Petru Culianu, Ioan

Malvern, 2024

zobrazit info o knizeSrdce nemá vrásky

Malá, Blanka

Kazda, 2024

zobrazit info o knizeStvořeni k lásce

Schmitz, Michael

Triton, 2024

Napsat komentář