Postřehy ze současného světa

tipy uvod (1)
Ne všichni preferujeme beletrii či rozsáhlé romány. Upřednostňujete kratší příběhy? Pak právě pro vás jsme do dnešních tipů vybrali zajímavé příběhy ze současnosti, ať už se jedná o krátké příběhy, veselé či vážné povídky nebo zajímavosti pro všechny zvědavce. Nezbývá, než se do toho pustit!

Odstartujeme právě zajímavostmi. Kdo by někdy neviděl turistickou značku, jakých jsou nejenom české lesy plné… Pokud se o tomto nebývalém fenoménu chcete dozvědět více, nebo se snad sami chcete stát značkařem, s touto knihou půjdete jednoznačně „po zelené“…

Příběh českého unikátu ve výpravné knize plné fotografií.
Turistická značka. Český fenomén, který nemá ve světě obdoby. Ve své DNA ji mají vepsanou celé generace Čechů a Slováků. Tento průvodce je pro všechny, kteří si bez značek své výlety už neumějí představit, i pro ty, kteří se chtějí dozvědět, jaké příběhy za nimi stojí. Novinář Marek Šálek vám ukáže fascinující historii turistického značení, doporučí zajímavé trasy a odhalí třeba i to, jakou stopu zanechala česká značka v Mongolsku nebo Brazílii. A také prozradí, jak se stát opravdovým značkařem!

Turistická značka

44 tisíc kilometrů tradice
Autor: Marek Šálek

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-7448-101-7
Doporučená cena: 469 Kč

Knihu Turistická značka vydalo nakladatelství Nastole.

Ukázka z knihy

Potkávám pětici sympatických žen okolo šedesátky. Pozdravíme se, ale příležitost dát se s nimi do řeči prováhám. Přitom bych tak rád věděl, odkud jdou, proč si vybraly zrovna tuhle trasu, co po cestě zažily… Brodím se po kotníky v listí a čekám na nástup euforie, která se obvykle spolehlivě dostavuje. Když běhám, přichází takový moment zhruba na šestém kilometru. Při chůzi to bývá – co se týče vzdálenosti – o něco dřív. Mudruju, jestli rygol, podél kterého jdu, býval úvozovou cestou, nebo jde o vyschlé koryto potoka. A minu odbočku, jak zjistím po dalším půlkilometru. Vracím se.

Můžete si stáhnout kompletní ukázku.

O autorovi

Marek Šálek je český novinář. V listopadu 1988 odjel na půl roku se studentskou Expedicí Lambaréné do nemocnice Alberta Schweitzera v africkém Gabunu. Prošel redakcemi Mladého světa, Respektu a Týdne, v roce 2014 zakotvil v nově založeném Magazínu Reportér. Spoluautor knížek Telnice – Vesnice v rovnováze (o vítězi soutěže Vesnice roku), Libkovice: Zdař bůh! (o likvidaci severočeské obce kvůli těžbě uhlí) a Novináři nejsou zlí (návod, jak proniknout do médií). V roce 2019 získal Novinářskou cenu v kategorii psaná reportáž za sérii Svět mimo Prahu a v roce 2020 Velkou cenu Ekopublika za článek Česko má žízeň (o suchu). Manželka Daniela je ředitelkou Divadla v Dlouhé, mají spolu dva dospělé syny. Žijí v Praze na Břevnově, kde působí v několika sousedských spolcích.

Zdroj informací: nastole

————————————————

Ve středu dění další publikace budou spíše eseje a to na ne zcela obvyklé téma. Už jste slyšeli o antropocénu? Že ne? Možná je teď čas to napravit, a pokud tíhnete k tématu ekosystému, autorky mají nepochybně co nabídnout.

Malý mokřad skrytý pod vlakovým náspem, zvláštně tvarovaný strom při procházce v lese, láhev od coca-coly z jedné velmi zvláštní skládky i tužka, kterou si děláte poznámky při čtení. Antropocennosti jsou souborem esejistických textů, které v portrétech různorodých entit, artefaktů a přírodnin zpřístupňují komplexní téma antropocénu širokému publiku. Autoři v krátkých kapitolách představují na první pohled běžné jednotlivosti jako výsledky složitě provázaných jevů a pohybů současného světa, jako zvláštní hybridní skutečnosti, nerozpletitelně přírodní i kulturní, spontánní a nepředvídatelné a zároveň pevně spjaté s účelově orientovanou lidskou činností. Kniha na názorných příkladech ukazuje, jak vidět svět v antropocenních souvislostech.

Antropocennosti

průvodce světem antropocénu
Autorka: Eliška Fulínová, Anna Kvíčalová

Počet stran: 328
Vazba: brožovaná
Formát: 155×178 mm
ISBN: 978-80-200-3484-7
Doporučená cena: 495 Kč

Knihu Antropocennosti vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

antropo ukazka (1)

K dispozici máte celou ukázku.

Autorky

Mgr. Eliška Fulínová, Ph.D., (*1982) pracuje jako badatelka v Centru pro teoretická studia UK a AV ČR, kde se v posledních letech věnuje filozofickému zkoumání antropocénu. Kromě toho se zabývá fenomenologií a myšlením antického Řecka.

Zdroj informací: Kosmas

Mgr. Anna Kvíčalová, Ph.D., (1986) je historička vědy a religionistka. Působí v Centru pro teoretická studia a na Masarykově univerzitě v Brně. Zabývá se dějinami sluchu, zvuku a akustiky na pomezí humanitních a přírodních věd a je autorkou knihy Listening and Knowledge in Reformation Europe (2019).

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Na řadu přicházejí opravdové povídky. Vladimír Kořen sepsal hned 12 povídek, v nichž se sice mění pozadí, lidé i místa, avšak příroda i zde má svoji nezastupitelnou roli, minimálně v podobě úvah, které knihou procházejí.

S touto knihou otevřete vnitřní svět moderátora oblíbeného televizního pořadu Zázraky přírody Vladimíra Kořena. Dvanáct strhujících povídek vás jako řeka provede padesáti lety života. Mění se kulisy, lidé i pocity. V detailech a s otevřeností, kterou nenajdete v bulvárních novinách, kterou nevidíte v televizních zprávách. Příběhy se rodí mezi domy lázeňských Teplic, mezi horami Českého středohoří, mezi skalami kokořínského a řepínského dolu. Projdete se velínem zpravodajství České televize i kanceláří říčanské radnice.

Řeka zázraků

Povídky psané zralou rukou čerstvého padesátníka
Autor: Vladimír Kořen

Počet stran: 272
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7670-172-4
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Řeka zázraků vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

Nevidíme přes clony bytí: dopravní zácpy, mobilní snění a spousty reklam. Citlivý člověk jako spisovatel Ota Pavel by řval úzkostí nad kolapsem řek. Rybám jsme vzali místa na milování, pod vlivem hormonů mění pohlaví raci, krokodýli i plotice. A jeho zlatí úhoři? V jednadvacátém století létají úhoří miminka zvaná monté letadlem, aby se vůbec dostala do českých proudů a tišin. Sportovní rybáři je draze kupují a vědci zatím vůbec nevědí, kde přesně se v Sargasovém moři rozmnožují. Je to nejtajnější ložnice světa, do níž mají problém se dostat samotní úhoři.

Prolistujte si kompletní ukázku.

O autorovi

Vladimír Kořen je český moderátor, popularizátor vědy a životního prostředí, bývalý starosta Říčan, učitel a nyní také spisovatel. Narodil se roku 1973 v Teplicích, studoval teplické gymnázium a následně žurnalistiku na Karlově univerzitě. Dlouhodobě působil jako redaktor České Televize. Znát ho můžete zejména ze zábavného pořadu Zázraky přírody, který uváděl společně s Marošem Kramárem. Kromě toho byl také autorem a moderátorem televizního pořadu Planeta věda a podílel se také na pořadu Živé srdce Evropy. Za svou popularizaci vědy a životního prostředí mu byla udělena cena Česká hlava, která je českou obdobou Nobelovi ceny. V letech 2010 až 2020 působil jako starosta města Říčan. Z funkce odstoupil poté, co odmítl podepsat nevýhodné smlouvy na prodej městských bytů. Od roku 2021 působí jako učitel druhého stupně na ZŠ u Říčanského lesa. Učí zde zeměpis, přírodovědu, fyziku, výpočetní techniku, dějepis a občanskou výchovu. Žije v Říčanech společně se svou manželkou Martinou a čtyřmi dětmi.

Zdroj informací: Kazda

————————————————

Knižní tipy zakončíme tématem, které se od jisté doby nevyhýbá ani literatuře: Ukrajina! Země, o níž není možno neslyšet, lidé, které nelze obdivovat i soucítit s nimi. Reportéři ČT nabízí vlastní pohled nejenom na lidi a události, ale mnoho dalších, neméně důležitých témat.

Už od 24. února 2022 vzdoruje Ukrajina bezuzdné ruské agresi. Miliony lidí před válkou utekly ze svých domovů, desetitisíce zahynuly, brutální destrukce se nevyhnula školkám, muzeím ani kostelům. Svět obdivuje, nakolik se přes mohutný válečný tlak Ukrajinci odmítli podvolit vůli moskevského diktátora. Obrovská země přitom zápasí nejen s přesilou východních nájezdníků, ale také s vlastním kulturním a historickým dědictvím. Šestice zpravodajů České televize nabízí ničím nezastřený kritický pohled i na slabiny bránící se Ukrajiny, jako je postsovětská strnulost, endemická korupce, institucionalizovaný machismus nebo mezigenerační napětí. A nachází jiskry naděje v odhodlání mladých mužů a žen ubránit svou vlast a brzy ji proměnit ve fungující svobodomyslnou demokracii.

Zápasící Ukrajina

Zpráva o stavu země a lidí
Autoři: Vojtěch Hönig, Barbora Maxová, David Miřejovský, Andreas Papadopulos, Jan Řápek, Darja Stomatová

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-4403-1
Doporučená cena: 358 Kč

Knihu Zápasící Ukrajina vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Ochotně jsem se nasoukal do tmavé flísové bundy s kapucí, kterou mi podala. „Je v ní teplo a dobře mi sedí,“ pochválil jsem její výběr. Zamyšleně pokývala hlavou a rukou přejela po rukávu. Zkušeně ohodnotila látku, zip a podívala se, jestli mi není dlouhá, nebo naopak krátká. Úplně stejně se na mě dívala máma, když mi před lety vybírala oblek do tanečních. Tentokrát jsem se tvářil podstatně příjemněji. „Bohdan slouží skoro od začátku invaze. Už jednou jsem mu takovou bundu kupovala. V zákopech ale nic dlouho nevydrží. Bez kvalitního oblečení tam zase nemůže být on,“ posteskla si starostlivě a šla se postavit do dlouhé fronty před kasu.

Podívejte se na celou ukázku.

Autoři

Vojtěch Hönig (*1985) strávil jako kameraman a fotograf léta v zemích někdejšího Sovětského svazu. Je autorem desítek dokumentárních filmů pro české i zahraniční televize. Od počátku války působí pro Českou televizi na Ukrajině, kde natočil s Michalem Kubalem oceněný reportážní dokument Ukrajina: tváře války i jeden z prvních rozhovorů s prezidentem Volodymyrem Zelenským. V srpnu 2022 debutoval se slovensko-česko-srbským celovečerním hraným filmem Vitaj doma, brate! Jeho fotografie byly zveřejněny v mnoha médiích a několika knižních publikacích.

Zdroj informací: Argo

Barbora Maxová (*1993) vystudovala žurnalistiku na FSV UK a Mezinárodní studia a diplomacii na FMV VŠE. Do roku 2018 působila v domácí a zahraniční redakci Českého rozhlasu. Od té doby je členkou zahraniční redakce České televize. Na počátku ruské invaze na Ukrajinu informovala o migrační krizi na polsko-ukrajinských hranicích a následně v pravidelné rotaci pokrývala válku na Ukrajině s dalšími zahraničními zpravodaji ČT.

Zdroj informací: Argo

David Miřejovský (*1981) je veteránem zahraniční redakce České televize, kde působí od roku 2002. Je autorem několika zpravodajských dokumentů ČT24. Jako režisér se podílel na dokumentárních cyklech Na cestě a Kosmopolis. Deset let byl stálým zahraničním zpravodajem ČT na Slovensku, v Rusku a ve Spojených státech. Po ruské invazi na Ukrajinu opakovaně natáčel v oblastech bojů. Je spoluautorem válečné kroniky reportérů ČT Putinova válka.

Zdroj informací: Argo

Andreas Papadopulos (*1994) působí jako zpravodaj ČT ve Varšavě. V zahraniční redakci zpravodajství České televize působí od roku 2017. Jako jeden z mála reportérů podával očité svědectví v prvních dnech ruské agrese přímo z Kyjeva. Následně se do válčící země opakovaně vracel a patří mezi české novináře, kteří v současném konfliktu strávili zdaleka nejvíc času. Je spoluautorem válečné kroniky reportérů ČT Putinova válka.

Zdroj informací: Argo

Jan Řápek (*1993) vystudoval žurnalistiku v Praze a Varšavě. V zahraniční redakci České televize pracuje od roku 2018. Předtím sbíral zkušenosti v týdeníku Dotyk a v Českém rozhlasu. Pokrýval situaci na jihu válčící Ukrajiny.

Zdroj informací: Argo

Darja Stomatová (*1992) je česká novinářka narozená v Kazachstánu. V Bělorusku natáčela násilné potlačování demonstrací po zmanipulované volbě prezidenta. Dokumentovala migrační trasy z iráckého Kurdistánu do Běloruska. O válce na Ukrajině reportovala od prvních dní z Charkova, kde na začátku invaze zůstala jako jediná západní reportérka. Od března 2023 působí v zahraniční redakci ČT, kde pokračuje v pokrývání války na Ukrajině.

Zdroj informací: Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTuristická značka
44 tisíc kilometrů tradice

Šálek, Marek

Nastole, 2024

zobrazit info o knizeAntropocennosti
průvodce světem antropocénu

Fulínová, Eliška – Kvíčalová, Anna

Academia, 2024

zobrazit info o knizeŘeka zázraků
Povídky psané zralou rukou čerstvého padesátníka

Kořen, Vladimír

Kazda, 2024

zobrazit info o knizeZápasící Ukrajina
Zpráva o stavu země a lidí

Hönig, Vojtěch – Maxová, Barbora – Miřejovský, David – Papadopulos, Andreas – Řápek, Jan – Stomatova, Darja

Argo, 2024

Napsat komentář