Česká detektivka

tipy pondeli detektivky (1)
Detektivka je pro milovníky literatury opravdový fenomén. Znáte však ty české? Pokud ne, možná je pravý čas to změnit. I proto jsme pro vás do pondělních tipů vybrali hned pět ryze českých detektivních příběhů, které by vás mohly zaujmout.

Hned v úvodu zamíříme do Havířova, kde se to v poslední době jenom hemží mrtvolami z drogového zákulisí. K případu je přivolán major Kylián a ačkoliv je zkušený vyšetřovatel, sám je překvapen podivnou hrou, kterou pro ně pachatel připravil. Dokáže ji dohrát až do konce?

Havířovem otřásají brutální vraždy místních narkomanů, distributorů a výrobců drog. K jednotlivým skutkům dochází v rychlém sledu. Každé zaváhání policie může znamenat další zbytečnou oběť. Ostravský vyšetřovatel násilné kriminality major Ivoš Kylián proto sestavuje specializovaný tým, jehož cílem je co nejdříve odhalit a dopadnout sadistu, jakého toto město nepamatuje. Netrvá dlouho a kriminalisté narážejí na první znepokojivou skutečnost – na každém místě činu najdou odlišné stopy, které je pokaždé nasměrují na jiného podezřelého. Zdá se, že vrah rozehrál s policií šílenou hru, kterou si evidentně užívá.

Čistič

Autor: Vladimír Zlý

Počet stran: 268
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-4426-0
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Čistič vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Oproti roku 2015 se prostor pod havířovským letním kinem výrazně změnil. Především zmizela kruhová betonová plocha mezi hledištěm a fotbalovým hřištěm. Nahradilo ji moderní workoutové hřiště sloužící občanům k venkovním pohybovým aktivitám. Hlavně za teplých slunečných dnů tady posilovali nejen statní jinoši, ale i lepé děvy. Koronavirová pandemie udělala čáru přes rozpočet fitness centrům, posilovnám a tělocvičnám, ale venku se za dodržení jasně daných pravidel cvičit dalo. Aspoň že tak. Přes den to tady žilo pohybuchtivými lidmi, večer a v noci se tu pravidelně shlukovaly jiné existence. Přesně ty, jimiž tolik opovrhoval. Vědomí, že jsou na ně všichni krátcí a nikdo s nimi nemá šanci účinně zatočit, ho takřka dovádělo k šílenství.

Přečtěte si kompletní ukázku.

O autorovi

Vladimír Zlý (*1988) se narodil v Ostravě. Dětství a ranou dospělost prožil v pohraničním Českém Těšíně. K vlastnímu překvapení úspěšně vystudoval Střední zdravotnickou školu v Ostravě, obor zubní technik. V zubních laboratořích strávil bezmála deset let, než se odhodlal k radikálnímu řezu, prošel několika dalšími zaměstnáními a nakonec skončil v ostravském dopravním podniku coby řidič tramvají. O svém povolání rád prohlašuje, že je nevnímá jako profesi, ale slušně placený koníček. Už na základní škole tíhl k vymýšlení příběhů, které rád zaznamenával na papír a později do počítače, což mu vydrželo do současnosti. Nyní žije v Havířově, kde se také odehrává děj jeho prvotiny, krimi románu Čistič. Miluje četbu detektivek, krimi thrillerů, ale nepohrdne ani zajímavou dystopií. Libuje si v knihách o skutečných zločinech spáchaných na území České republiky. Nejbližší jeho uchu jsou rocková a metalová hudba, nejvíce pak česká skupina Dymytry, díky níž se poznal se svou manželkou Janou – teď už i matkou jejich dvou dcer.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Na jiném konci republiky, konkrétně v Karlových Varech, si chce od zločinů odpočinout svérázná Josefína, kterou už čtenáři dobře znají. Ani tady však nechybí nějaká ta mrtvola. A nejenom lidská! Dáváte-li i u detektivek přednost nadsázce a kuriózním situacím, pak je tahle novinka přesně pro vás.

Svérázná učitelka Josefína Divíšková si od řešení zločinů neodpočine ani na dovolené v Karlových Varech… Josefína a komisař Tvrdík si užívají zasloužené dovolené v Karlových Varech. Lázeňská idylka však náhle skončí s příjezdem Tvrdíkovy patnáctileté dcery Ludmily a nezničitelné tety Václavy. V luxusním hotelu se navíc objeví mrtvá zvířata, přiřítí se nekompromisní krajský hygienik Julius Šlem a nastalý chaos graduje smrtí provozní Ivety Lehké. Ve městě probíhají oslavy filipojakubské noci a podezřelých není málo. Vraždil ředitel hotelu inženýr Brousil, žárlivý manžel oběti, někdo ze zaměstnanců nebo nesnášenlivý gymnazijní profesor Rudlík? A jak do toho všeho zapadají Jirka Pazderka a jeho babička? Josefína neřeší jen zapeklitou vraždu hotelové provozní, ale je nucena čelit i nástrahám, které jí připravuje Tvrdíkova rodina. Udrží si zdravý rozum a vztah s komisařem všem navzdory? A pomohou jí babiččina moudra přežít všechny eskapády a svízelné situace? Obsahuje bonusový příběh Fanča loví netopýry.

Jak se vaří netopýři

Autorka: Marie Rejfová

Počet stran: 222
Vazba: vázaná
Formát: 155×210 mm
ISBN: 978-80-7588-601-9
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Jak se vaří netopýři vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

O tom, že je tu příjemně a draho, svědčila i prostorná lobby. Stěny obložené hnědě žíhaným mramorem doplňovaly temně modrý běhoun a velká zrcadla v benátských rámech – nejspíš proto, aby si příchozí při pohledu na svůj ohromený výraz uvědomil, jaké ho potkalo štěstí, že se ocitl právě zde. Na levé straně se nacházela recepce a stolek s křesílky, napravo lobby bar. Naproti vchodovým dveřím se nerezově leskl výtah a vlevo od něj prosklené dveře. Za nimi bylo možné spatřit schodiště vedoucí vzhůru a dolů do suterénu a chodbu, jež pokračovala až ke kuchyni a zadnímu východu z hotelu, který využíval personál. Lobby bar byl vkusný a celý v kůži. Pohodlná křesílka už od pohledu nutila případného konzumenta pít, na co jeho léčebnými procedurami zkoušený organismus stačí.

Stáhněte si kompletní presskit s ukázkou.

O autorce

Marie Rejfová pochází z Prahy, vyrůstala v Žatci, v Plzni studovala na Fakultě humanitních studií. Nyní žije ve Varnsdorfu, kde pracuje jako učitelka v mateřské školce. Psaní beletrie se věnuje od mládí. Po dvou fantasy románech pro mládež se zaměřila na sérii humorných detektivek se svéráznou učitelkou Josefínou Divíškovou, v níž naplno zúročila svůj talent odpozorovat a s patřičnou dávkou humoru popsat vztahy mezi obyčejnými lidmi, a zároveň dovedně zprostředkovat atmosféru současného maloměsta. Čtenáři mohou znát už předchozí tituly: Kdo má pod čepicí a jiné povídky, Když se vosy vyrojí, Jako veš v kožichu, Kočka myši nenechá, Kdo maže, ten jede a Kdo jinému jámu kopá. Před touto sérií vyšly také autorčiny knihy Sestra smrt a Čarověník. Vedle toho je autorkou souboru brilantních arabesek Povídky smíchovské, které jsou přiznanou poctou Janu Nerudovi a Jakubu Arbesovi.

Zdroj informací: Mystery Press

————————————————

Potrpíte-li si na klasiku, pak bude zřejmě vaším dnešním favoritem jediná audiokniha z těchto tipů. Ta se odehrává v Meziboří, píše se rok 1967 a z luxusního bouráku vystupuje kapitán Exner, aby s elegancí a empatií sobě vlastní vyřešil další ze zapeklitých zločinů.

Proč zemřel Jan Krempa? Byla to vůbec vražda? To do Meziboří přijíždí v roce 1967 z Prahy ve svém naleštěném kabrioletu vyšetřit kapitán Exner, muž s neskrývanou zálibou v krásných ženách a vybraném jídle.
„TO VÍ JEN BŮH A SVATÝ VÁCLAV…“ Tak zní legendární věta vyšetřovatele pražské kriminálky kapitána Michala Exnera, který s ledabylou nonšalancí řeší jeden zapeklitý případ za druhým. Když ovšem v Meziboří zemře Jan Krempa, nezdá se, že by mohlo jít o něco jiného než o tragickou nehodu. Přesto se kapitán Exner na přání své femme fatale Gabriely Steinové do městečka rozjede. A vzápětí povolává „své důstojníky“ Vlčka s Beránkem. Téměř romantický výlet s dívkou se mění v soustředěné pátrání po odpovědi na otázku, proč zemřel Jan Krempa, inteligentní schizofrenik, který svým upřímným, nepříjemně nutkavým chováním ztrpčoval život nejen všem členům své početné rodiny.
Prozradit snad můžeme, že jednu z vedlejších rolí hrají v příběhu růže. Václav Erben tentokrát vskutku mimořádně zdařile nechává do děje vstupovat ženy různého charakteru, věku i vzdělání a jeho rozhodnutí, potažmo rozhodnutí Michala Exnera přistupovat ke každé z nich s květinou v ruce, je zdrojem půvabu, jemného koření i humoru. Kdo se aspoň trochu zajímá o českou detektivní literaturu, pro toho není jméno Michal Exner neznámé. Kapitán Kriminální služby Veřejné bezpečnosti se svým vzhledem a chováním zcela vymykal konvencím doby svého literárního zrodu. Nebyl to vyšetřovatel ve špatně padnoucím saku a s vydroleným tabákem v kapsách kalhot, Exner byl naopak arbiter elegantiarum, milovník žen, dobrého jídla i pití a majitel opečovávaného vozu Mercedes kabriolet. Disponuje rozsáhlým vzděláním, inteligencí, šarmem, jemnou ironií a hlubokou empatií k obětem, podezřelým i zločincům.

Bláznova smrt (audiokniha)

Případ kapitána Exnera
Autor: Václav Erben
Interpret: Tomáš Jirman

Formát: mp3
ISBN: 8590236121928
Doporučená cena: 329 Kč

Audioknihu Bláznova smrt vydalo nakladatelství Radioservis. Můžete si poslechnout ukázky z jednotlivých kapitol.

O autorovi

Václav Erben je český spisovatel detektivních románů. Absolvoval Obchodní akademii v Náchodě a divadelní dramaturgii a rozhlasovou režii na pražské DAMU. Pracoval jako novinář, redaktor a do roku 1990 jako dramaturg ve Filmovém studiu Barrandov. Od roku 1947 až do roku 1989 byl členem KSČ, po sovětské okupaci ČSSR v srpnu 1968 normalisační publicista, činný v propagaci branně-bezpečnostní politiky komunistického státu. V listopadu 1989 se stal předsedou České asociace autorů detektivní literatury. Od roku 1993 působil tři roky jako tiskový mluvčí předsedy ČSSD. V roce 1996 neúspěšně kandidoval do Senátu ve volebním obvodě Ústí nad Orlicí. Od roku 1997 do února 2000 byl členem Rady České televize za ČSSD.

Zdroj informací: Kosmas

Interpret

Tomáš Jirman (*1956) je český herec a režisér. Po maturitě na gymnáziu přesídlil z Krkonoš do Prahy, kde vystudoval činoherní herectví na DAMU, odkud se po absolutoriu vydal na Moravu. Po angažmá v divadlech v Olomouci a v Šumperku přijal v roce 1983 nabídku z Ostravy a stal se členem činohry dnešního Národního divadla moravskoslezského. Za tu dobu jste jej mohli vidět coby titulního představitele Strýčka Váni, Václava v Krvavých křtinách či Venečku z klubové inscenace Moskva → Petušky, kterou Tomáš rovněž režíroval. Krom hraní se Tomáš Jirman věnuje i režii, a to nejen divadelní, ale rovněž rozhlasové (má na svědomí řadu literárně-dramatických pořadů z dílny ostravského studia Českého rozhlasu). Je i zdatný horal a milovník poezie, což každoročně pojí v jednom při Bezručově výplazu na Lysou horu.

Zdroj informací: Národní divadlo Moravskoslezské

————————————————

Těsně před cílem nás čeká detektivní příběh s kapkou historie. Být posledním potomkem samotného Jana Mydláře není totiž jen tak. Obzvlášť, pokud vlastníte relikvie, které se zalíbily i někomu jinému. Zmínit musíme také fakt, že zrovna pátráte po loupeži a kolem vás začínají záhadně přibývat mrtvoly…

Historická detektivka se spoustou napínavých příběhů a kriminálních odhalení začíná zmizením Panny Marie Montserratské v Emauzích. Na loupež přišla kunsthistorička a restaurátorka Markéta Mydlářová. Její přítelkyně Emily, která v Británii odhaluje pašeráky starožitností, přijede v adventu na návštěvu do Prahy. Obě mladé ženy se pustí společně do pátrání a brzy jsou na horké stopě, protože kolem nich přibývá mrtvol. Ty má na starosti vyšetřovatel Jan Kadlec, který zanechal výraznou stopu už v románu Konec hry o vyšehradském pokladu. Znovu se ocitáme ve vyšehradských kasematech, kde si zřídili zloději a překupníci starožitností svůj sklad. V mimořádně napínavém ději se až do konce románu rozvíjí honička české i mezinárodní policie na lupiče a později i vrahy. Ale to hlavní, co čtenáře skutečně překvapí, je skutečnost, že Markéta Mydlářová je poslední potomek pražského kata Jana Mydláře z doby Rudolfa II. Markéta něco takového tušila, ale jistotu má až ve chvíli, kdy jí babička při návštěvě Emily předá Mydlářův meč a rodinné kroniky, dovedené až do 20. století. Po katovských relikviích rodiny Mydlářů však náruživě zatouží šéf pašeráckého gangu a jde po nich doslova přes mrtvoly. Naštěstí se Markétě začne ve snu zjevovat meč kata Mydláře a jeho uhrančivá tvář ji vždycky varuje před hrozícím nebezpečím.

Ostří meče

Autorka: Iveta Svobodová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 137×207 mm
ISBN: 9788072444946
Doporučená cena: 359 Kč

Knihu Ostří meče vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

O autorce

Iveta Svobodová (*1965) je nová autorka nakladatelství Šulc-Švarc. Její první knihou románového rozsahu je Podivné přátelství. Literární tvorbě se věnuje už delší dobu, vydala několik kratších detektivek (Přestaň se bát, Kruh se uzavřel, Postavení mimo hru, Stíny minulosti), píše scénáře televizních seriálů a je autorkou dvou divadelních her (krimikomedie Pár dní na zkoušku a Tajemství srubu u jezera). V literatuře má ráda romantická dobrodružství a záhadná tajemství, napětí i humor svých hrdinů, přitahuje ji horor a fantasy stejně jako propojení historie a současnosti — z těchto zdrojů vzniká i její další kniha.

Zdroj informací: Šulc-Švarc

————————————————

Úplný závěr bude patřit brněnskému kriminalistovi, který je na cestě z Kavkazu do Čech. To však nevylučuje možnost potkat se s mafiány a s nimi na sebe dlouho nenechá čekat ani konflikt. Někdo by si rád zachoval čest a jiný je ochotný jít „přes mrtvoly.“ A to doslova!

Kriminalista z brněnské policejní expozitury David Prokop nemá moc důvodů věřit místním kurdským obchodníkům, kteří často jednají ve svém zájmu. Vypadá to však, že by si díky nim mohl došlápnout na nebezpečného čečenského fundamentalistu, který míří z válkou zmítaného Kavkazu do Čech. Kvůli své práci se David Prokop potkává s mafiány i se svými zdroji, a tak se brzy nevyhne konfliktu s vyšetřovateli Inspekce ministra vnitra, kteří se ho proto snaží zdiskreditovat. S lákavým případem v sobě probouzí pozapomenutou životní energii, která mu pomáhá bojovat se starými démony z minulosti. Prokop se brzy stává jen malým článkem v nepřehledné hře, v níž vyhrát chce každý, ale hrát čestně jen málokdo. Autor Eduard Krainer zúročil při psaní téměř 25 let zkušeností pracovníka operativy u Policie ČR a u Vojenského zpravodajství. Při psaní se nechává inspirovat bohatými zkušenostmi ze zahraničních misí, které ho zanesly do nejrůznějších koutů světa, často do oblastí postižených válkami, kde se nedá nikomu věřit.

Operativec: Pravidlo tří zdrojů

Autor: Eduard Krainer

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-365-8
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Operativec: Pravidlo tří zdrojů vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Pokud se někdo z útočníků výstrojní součástkou nebo popruhem zbraně za něco zachytil, za pomoci zaklení, hrubé síly a dalšího poškození plotu se rychle vyprostil. Kdyby scénku někdo nezúčastněný pozoroval zpovzdálí, patrně by se musel smát. Jenže ten, kdo něco podobného zažil, ví, co policista v takové chvíli pociťuje. Ne nadarmo se tomu říká syndrom lovce. Zákrok je vyvrcholením často několikaměsíční náročné práce. Je to třešnička na dortu, kterou je třeba si vychutnat. Představa, že by pachatel v tento okamžik nebyl zadržen, že by uprchl, je nemyslitelná.

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Eduard Krainer (*1971) se živí jako učitel a bezpečnostní konzultant. Za téměř 25 let prošel řadou bezpečnostních složek od policie až po zpravodajské služby a po celou dobu dobře věděl, že až jednou odevzdá svůj poslední úřední zápis, bude se věnovat do­cela jinému psaní. Román Operativec: Pravidlo tří zdrojů je úvodním dílem z připravované tri­logie a je rovněž autorovou první vydanou knihou. Autor v součas­nosti pracuje na přípravě druhé­ho a třetího dílu této série.

Zdroj informací: Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Který detektivní příběh zaujal vás?
Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČistič

Zlý, Vladimír

Argo, 2024

zobrazit info o knizeJak se vaří netopýři

Rejfová, Marie

Mystery Press, 2024

zobrazit info o knizeBláznova smrt (audiokniha)
Případ kapitána Exnera

Erben, Václav

Radioservis, 2024

zobrazit info o knizeOstří meče

Svobodová, Iveta

Šulc-Švarc, 2024

zobrazit info o knizeOperativec: Pravidlo tří zdrojů

Krainer, Eduard

Jota, 2024

Napsat komentář