Vražedný výlet

jen-pet-prezije-perex
Šest kamarádů si vyjelo o jarních prázdninách v obytném voze. Netušili, že jedou vstříc smrti. O tom, zda někdo přežije, rozhodne jejich schopnost mluvit pravdu.

Britská autorka Holly Jackson (*1992) do literárního světa vkročila krimi trilogií Návod na vraždu pro hodné holky, Hodná holka, zlá krev a Mrtvá holka, dobrá holka (1. a 2. část). Ačkoli píše o mladých a pro mladé, zabodovala u čtenářů všech věkových kategorií. Ovšem po úspěšném debutu nemusí vždy nutně následovat stejně dobrá tvorba. Což se však u Holly Jackson nestalo – ani její další román Jen pět přežije totiž nejde s laťkou dolů, ba právě naopak!

Hned na začátku příběhu se ocitáme na tmavé cestě s šesticí kamarádů v obytném voze. Míří na jih, je už deset večer a potřebují dojet na tábořiště. Jenže se jim povede zabloudit na polní cestu a prorazí pneumatiku. To ještě přátelé Simon, Maddy, Oliver, Reyna, Arthur a Red netuší, že to, co vypadalo jen jako malá nepříjemnost, se změní v boj o přežití. Někde ve tmě je totiž odstřelovač, který je nechá jít, jen když mu do rána prozradí tajemství. Kdo z nich v sobě ukrývá výbušnou zprávu, na to musí přijít dříve, než za to všichni zaplatí životem.

Myslím, že žádná citoslovce nedokáží dostatečně vyjádřit, jak se po dočtení knihy cítím. Byla to vskutku děsivá jízda – tak napínavá, propletená, záhadná, nerozluštitelná a neuvěřitelná… Prostě mě polapila na začátku a vyplivla na konci s tvářemi mokrými od slz. Pokud se do knihy Jen pět přežije začtete, pak se opravdu připravte na silný zážitek.

Všech šest hlavních hrdinů totiž něco skrývá – jen netuší, které odhalení by jim mohlo zachránit život. Postupně tedy začínají na povrch vybublávat věci, které měly zůstat navždy pohřbené. A začnou padat masky, lži se dají na útěk před krutou pravdou. Ukáže se, zda je jejich přátelství opravdové a co je schopné unést. Že zlo plodí další zlo a že skutečná pravda je možná nepolapitelná, protože každý má přece tu svoji.

Obytný vůz o délce 31 stop se tak stává tlakovým hrncem emocí všech zúčastněných – nehasnoucí světýlko pušky odstřelovače, nevyspání a nemilosrdný čas, to vše jen umocňuje pres, kterému jsou vystaveni. Není divu, že na povrch vyjdou i věci, které byly hluboko pohřbené.

Mluví název knihy pravdu? Skutečně přežije jen pět ze šesti? Kdo v sobě ukrývá vražedné tajemství? Začtěte se a odhalte pravdu, která může bolet i osvobozovat…

Knihu Jen pět přežijeedici New Adult vydalo nakladatelství Cosmopolis.


Knihu Jen pět přežije vydalo nakladatelství Cosmopolis a můžete ho zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJen pět přežije

Jacksonová, Holly

Cosmopolis, 2024

Napsat komentář