Výprava do historie

Náhled česká beletrie
Dnešní knižní tipy osloví fanoušky historické beletrie. Představíme vám čtyři knihy, které rozhodně stojí za přečtení. Potěšíme milovníky klasické literatury i série Řeka bohů oblíbeného spisovatele Wilbura Smitha.

Intriky, nepřátelé, tajemství, touha po moci a ženská síla – to vše najdete v historickém románu Já, lady MacBethad. Podaří se hlavní hrdince naplnit proroctví a stát se královnou?

Dceři vyhoštěného krále Gruoch bylo v dětství předpovězeno, že se stane královnou Alby. Její zaslíbení Duncanovi, dědici trůnu, toto proroctví zdánlivě potvrzuje. Opouští svůj domov, rodinu a blízkého přítele MacBethada, aby odcestovala na královský dvůr Scone a přijala své nové postavení.

Nic však není tak, jak Gruoch očekává. Duncanův dvůr je plný intrik a nepřátelských tváří, žen, které se touží dostat na její místo, a dalších, jejichž záměry jsou zahaleny tajemstvím. S blížící se korunovací přichází smrtící zvrat, který přinutí Gruoch opustit Duncana i hlavní město. Ocitá se sama v rukou dávného nepřítele. Její naděje na to, že se stane královnou, se zdají být ztraceny a Gruoch dělá vše pro své přežití. Zapřisáhne se však, že naplní proroctví a vybojuje osud, který jí byl předurčen. Ať už to stojí cokoliv.

Isabelle Schuler přináší oslnivé převyprávění ságy o síle a intrikách, zasazenou do současnosti. Já, lady MacBethad odkrývá ženskou sílu a touhu po moci hlavní postavy, jež neohroženě prochází labyrintem vlastních ambicí. V tomto románu se klasické mytologické příběhy setkávají s moderní ženskou perspektivou, připomínající Kirke či Achilleovu píseň autorky Madeline Miller. Připravte se na okouzlující cestu, která změní váš pohled na pověsti dávno minulé.

Já, lady MacBethad

Autorka: Isabelle Schuler
Přeložila: Alžběta Komrsková

Počet stran: 368
Vazba: brožovaná
Formát: 143×205 mm
ISBN: 978-80-7625-294-3
Doporučená cena: 469 Kč

Knihu Já, lady MacBethad vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Babička si to všechno pamatovala; byla součástí této vymírající rasy – dcera druidů, kteří kdysi sloužili králům a princům Piktského království, dávno předtím, než se zrodila Alba a náš způsob života byl pohřben hluboko pod zem. Porážku snášela s hořkostí. A ještě hůře nesla, když spolu s mou matkou, Ailith, musela odejít do Scone, aby zde žila na dvoře velkého albského prince. Tím byl Boedhe, můj otec. Jako mladá dívka navštěvovala Ailith dvůr mého pradědečka, krále Coinneacha, a bylo domluveno její zaslíbení. Přestože byl Coinneach věřícím nového náboženství, toužil po sjednocení těch obyvatel Alby, kteří křesťanského Boha nepřijali – to, že nechal po boku svého syna usednout pohanku, bylo významným projevem dobré vůle. (str. 9)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Isabelle Schuler je herečka a spisovatelka působící napříč filmem a divadlem ve Velké Británii. 

Zdroj informací: imdb.com

————————————————

Nyní tu máme slíbený tip pro fanoušky Wilbura Smitha a jeho série Řeka bohů: román Dávný odkaz. Najde hlavní hrdina odpověď na tisíce let starou hádanku? Jen tehdy dojde k sjednocení rozdělených království…

Po letech utrpení pod nadvládou Hyksósů se na egyptský trůn konečně vrací právoplatný faraon. Jeho moc je ovšem křehká a někteří využívají nastalého zmatku ve svůj prospěch. Velký mág Taita se ze všech sil snaží sjednotit rozdělená království a posílá svého chráněnce, aby našel odpověď na tisíce let starou hádanku, jež má moc zvrátit rány osudu, které se na Egypt řítí.

Řeka bohů – Dávný odkaz

Autor: Wilbur Smith
Přeložil: Dalibor Míček

Počet stran: 432
Vazba: brožovaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7695-157-0
Doporučená cena: 489 Kč

Knihu Řeka bohů – Dávný odkaz vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Na okamžik zavládlo ve velkém sále ticho, ale pak Hannu tiše hvízdl, aby upoutal Piayovu pozornost. Když se Piay ohlédl, spatřil svého druha, který mi signalizoval očima a sjel rukou k jílci meče.
Cože? zeptal se Piay pohybem rtů.
Hannu pokrčil rameny a zakroutil hlavou.
Starý voják si zřejmě nebyl jistý, co ho vlastně znepokojuje. Bylo však jasné, že podobně jako Gatas a jeho muži vycítil hrozbu.
Piay přesvědčoval sám sebe, že se vojáci mýlí. Palác střežily nejlepší a nejdůvěryhodnější faraonovy oddíly, které by určitě postřehly jakékoliv nebezpečí. Potom ho však napadlo: Co když je možné proniknout do paláce nepozorovaně? (str. 1)

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Wilbur Smith (1933–2021), který se proslavil ságou Řeka bohů (např. Bůh pouštěFaraonNové království) či knihou Kopí osudu, se narodil 9. ledna 1933 v Severní Rhodesii (dnešní Zambie) britským rodičům. Když byl v osmnácti měsících postižen mozkovou malárií, doktoři mu dávali mizivou naději na přežití. Naštěstí chlapec nemoc zdárně překonal. Během dospívání bylo jeho přáním stát se novinářem. S pochopením se však u svého přísného viktoriánského otce, který nikdy ve svém životě nepřečetl jedinou knihu, nesetkal. Měl o budoucnosti svého syna jinou představu, a tak Wilbur ve dne pracoval jako účetní a teprve v noci se věnoval milovanému psaní. Když roku 1964 vyšel jeho první román Na život a na smrt, stal se slavným a konečně se mohl dát na dráhu profesionálního spisovatele. Stálou inspirací se mu stala Afrika. Do svých příběhů vkládal své srdce, ale zároveň důsledně a živě pracoval na autenticitě a každém detailu. Autorův život byl založen na tvrdém pracovním nasazení – vždy když psával, po osm měsíců od rána do večera nedělal téměř nic jiného; každou novou novelu začínal v únoru. Uměl ale rovněž odpočívat – ve chvílích volna relaxoval při potápění a rybaření, hodně času trávil také cestováním po Africe, jezdil lyžovat do Švýcarska a rád navštěvoval Austrálii a Nový Zéland. Během letních prázdnin zase mířil na Aljašku. Byl autorem více než tří desítek čtivých, dobrodružných románů vycházejících z historických faktů a reálií. Se svou ženou Daniele Thomasovou, která mu po tři desetiletí byla nápomocna při výzkumu a sběru materiálu a která také byla sama nadanou autorkou, vychoval dva syny a dceru. Po smrti Daniele žil se svou druhou ženou Mokhiniso Rakhimova v Londýně. Dne 13. listopadu 2021 odešel ve svých 88 letech na věčnost. Kromě série Řeka bohů můžeme zmínit i tituly: ŠelmaNad propastíTemné dědictvíKobaltové nebe nebo Kořist. Všechny vydalo v češtině nakladatelství Alpress.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Milovníci historických cestopisných vyprávění by si neměli nechat ujít dílo Léto a zima v Království obojí SicílieJulia Kavanaghová poutavě popisuje tradiční turistická místa na jižní části Apeninského poloostrova a na Sicílii.

Cestopisně laděné vyprávění popisuje zážitky z cest po známých i pozapomenutých místech na území historického Království obojí Sicílie, tedy po jižní části Apeninského poloostrova a Sicílii. Kniha obsahuje barvité líčení tradičních turistických míst jako Sorrento, Neapolský záliv, Benátky, Paestum, Capri, Palermo či Neapol a lze ji v jistém smyslu položit vedle známějších cestopisů viktoriánského období z pera Johna Murrayho, Johna Ruskina či Charlese Dickense. Vyprávění obohacuje řada esejisticky laděných zamyšlení na vybraná historická, společenská a kulturní témata, ale i líčení mnohdy humorných setkání s místními obyvateli všech společenských vrstev a jejich způsobu života. Kniha překračuje úzce vymezený žánr dobového „turistického průvodce“ a stává se živoucím svědectvím o kultuře, zvycích a tradicích jižní Itálie a Sicílie poloviny devatenáctého století.

Léto a zima v Království obojí Sicílie

Autorka: Julia Kavanaghová
Přeložil: Martin Štefl

Počet stran: 364
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-200-3431-1
Doporučená cena: 495 Kč

Knihu Léto a zima v Království obojí Sicílie vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Capri jsme navštívily před dvěma lety. Nastoupily jsme na loď Giuseppa Miciho, brzy ráno, když šedé moře omývalo písečné pláže. Vyšlo slunce, obloha se vyčistila a hladina moře byla klidná jako sklo. Zafoukal scirocco a ukázal všem, kteří jej zažili na pevnině, jaké to je, když fouká na moři, na lodi se čtyřmi vesly. Scirocco je jižní vítr a zhouba veškeré práce, námahy, veselí a dobré nálady vůbec. Jestli se vám na moři dělá špatně, máte se na co těšit, a jestli se na moři bojíte, strávíte plavbu vleže na dně loďky. (str. 127)

Nezapomeňte si dočíst ukázku.

O autorce

Julia Kavanaghová (1824–1877) byla irskou spisovatelkou a esejistkou tzv. viktoriánského období. Mládí prožila v Paříži a po návratu do Londýna se živila psaním. Publikovala na patnáct románů, řadu povídkových a esejistických sbírek a cestopisů.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Dáváte přednost klasické literatuře? Pak by vás mohl zaujmout román Duluozova marnost od Jacka Kerouaca. Hlavním hrdinou je Jack Duluoz – autorovo alter ego.

Jack Kerouac o svém díle často hovořil jako o souvislém celku tvořícím tzv. Duluozovu legendu a právě Jack Duluoz, autorovo alter ego, stojí v tomto případě přímo v názvu knihy, takže není pochyb o tom, co, nebo lépe řečeno kdo, bude hlavním tématem.
Jack Duluoz své ženě, a tím pádem i čtenáři, vypráví, čím vším si musel projít v letech 1935–46. A že toho nebylo málo: před našima očima se odvíjí dobrodružný přerod ambiciózního maloměstského fotbalisty v intelektuála omámeného New Yorkem, stojíme po jeho boku na moři za druhé světové války i ve vězení při vyšetřování vraždy. To všechno má však jediné směřování – Kerouac, totiž Duluoz, je na nejlepší cestě k tomu, aby se stal kultovním autorem Beat Generation. Citlivější čtenáři možná uslyší jeho hlas, tak naléhavé je jeho překotné vyprávění, tak živý jeho jazyk. Možná se Duluoz občas chvástá, možná občas fňuká, ale nikdy, nikdy není nudný.

Duluozova marnost

Autor: Jack Kerouac
Přeložila: Hana Zahradníková

Počet stran: 308
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-257-4368-3
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Duluozova marnost vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

V tomhle zápase, i když jsem byl na hřišti nejspíš nejmladší, jsem byl ale taky jediný pořádně udělaný, jak je na americký fotbal třeba, čili se silnýma nohama a podsaditým tělem. Zaznamenal jsem devět touchdownů a po odebrání 3 bodů jsme vyhráli 60:0. Od toho dne jsem se domníval, že budu takhle dávat touchdowny celý život a nikdo se mě ani nedotkne, ani mě nebude tacklovat, ale hned další týden už mělo dojít na pořádný fotbal, když se starší kluci, co se poflakovali na kulečníku a v kuželně v pawtucketvillském Společenském klubu, kde táta dělal, rozhodli, že nám ukážou, jak se rozbíjejí lebky. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Jack Kerouac (1922–1969) se narodil v massachusettském městě Lowell; po nedokončených studiích na newyorské Columbia University prošel řadou příležitostných zaměstnání, jeho jedinou skutečnou profesí však vždy bylo psaní. Po relativním neúspěchu prvotiny Maloměsto, velkoměsto (The Town and the City, 1950) trvalo dlouhých sedm let, než se mu podařilo vydat další román. Vydání prózy Na cestě (On the Road, 1957) však znamenalo doslova literární revoluci. Autorovo tzv. „spontánní psaní“ se etablovalo v americké i světové literatuře jako vlivný, obdivovaný i proklínaný styl a Kerouac sám se stal obletovanou spisovatelskou celebritou, mluvčím tzv. Beat Generation (kterýžto termín ostatně sám vymyslel) a jednou z nejzářivějších legend poválečné americké literatury. Dále napsal např. Podzemníci či Doktor Sax.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJá, lady MacBethad

Schuler, Isabelle

Metafora, 2024

zobrazit info o knizeŘeka bohů – Dávný odkaz

Smith, Wilbur

Alpress, 2024

zobrazit info o knizeLéto a zima v Království obojí Sicílie

Kavanaghová, Julia

Academia, 2024

zobrazit info o knizeDuluozova marnost

Kerouac, Jack

Argo, 2024

Napsat komentář