Příběhy ze života Vladimíra Kořena

Reka zazraku_uvodni
Řeka zázraků je souborem povídek ze života moderátora a popularizátora vědy Vladimíra Kořena. Autorův život plyne podobně jako řeka, odtud název sbírky, kterou zahájíte narozením a proplujete zajímavými tématy až do současnosti.

S touto knihou otevřete vnitřní svět moderátora oblíbeného televizního pořadu Zázraky přírody Vladimíra Kořena. Dvanáct strhujících povídek vás jako řeka provede padesáti lety života. Mění se kulisy, lidé i pocity. V detailech a s otevřeností, kterou nenajdete v bulvárních novinách, kterou nevidíte v televizních zprávách. Příběhy se rodí mezi domy lázeňských Teplic, mezi horami Českého středohoří, mezi skalami kokořínského a řepínského dolu. Projdete se velínem zpravodajství České televize i kanceláří říčanské radnice.

 

Řeka zázraků

Povídky psané zralou rukou čerstvého padesátníka
Autor: Vladimír Kořen

Počet stran: 272
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7670-172-4
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Řeka zázraků vydalo nakladatelství Kazda.

 

Ukázka z knihy

Jak se ubránit rozmnožování

Nejdřív se musíte narodit. To není úplně originální začátek, a to po všech stránkách. Z pohledu literárního takhle začíná kupříkladu nádherná báseň Josefa Kainara Jak ulovit štiku dlouhou jak stehno antické bohyně. Z úhlu lidského je to přirozený fakt. Chcete-li v životě hrdinně odolávat pokušení rozmnožovat se, musíte se sami nejdřív narodit. Ještě předtím dokonce přinutit dva lidi opačného pohlaví, aby se do sebe zamilovali. Sám nevím, jak se mi to povedlo, asi mi dost pomáhala vnoučata z budoucnosti. (str. 139)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Jak kniha vznikala

Vladimír Kořen psal různé příběhy už od malička. Odvahu vydat knihu však hledal dlouho. Cítil ale, že mu televizní obrazovka nedává prostor, který by potřeboval a nenabízí celistvý pohled na věc. A proto mu nezbývalo nic jiného než vydat své myšlenky knižně.

Vladimír říká, že specificky vedly k napsání této knihy tři věci. Za prvé jeho žena, která několik let přitahovala celou rodinu k nakladatelství Kazda. Za druhé pohled na současný stav přírody, která se stává spoutanější, chudší a hladovější. Tento posun přitom autor vnímal nejvíce v oblasti řek, které jsou připravovány o svůj přirozený pohyb a biotop, kde se rodí říční ryby. Třetím důvodem byl pak čas, který se mu podařilo vyšetřit v jinak přeplněném programu.

Zdroj informací: Kazda

 

Vladimír Kořen

Vladimír Kořen je český moderátor, popularizátor vědy a životního prostředí, bývalý starosta Říčan, učitel a nyní také spisovatel. Narodil se roku 1973 v Teplicích, studoval teplické gymnázium a následně žurnalistiku na Karlově univerzitě. Dlouhodobě působil jako redaktor České Televize. Znát ho můžete zejména ze zábavného pořadu Zázraky přírody, který uváděl společně s Marošem Kramárem. Kromě toho byl také autorem a moderátorem televizního pořadu Planeta věda a podílel se také na pořadu Živé srdce Evropy. Za svou popularizaci vědy a životního prostředí mu byla udělena cena Česká hlava, která je českou obdobou Nobelovy ceny. V letech 2010 až 2020 působil jako starosta města Říčan. Z funkce odstoupil poté, co odmítl podepsat nevýhodné smlouvy na prodej městských bytů. Od roku 2021 působí jako učitel druhého stupně na ZŠ u Říčanského lesa. Učí zde zeměpis, přírodovědu, fyziku, výpočetní techniku, dějepis a občanskou výchovu. Žije v Říčanech společně se svou manželkou Martinou a čtyřmi dětmi.

Zdroj informací: Kazda


Nakladatelství KAZDA přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy, inspiromaty či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů, jakými jsou britský ornitolog Tim Birkhead nebo mykolog Merlin Sheldrake. Nejoblíbenějším autorem nakladatelství je známý německý lesník a ochránce přírody Peter Wohlleben. Knihy, které mají smysl v Nakladatelství KAZDA vychází od roku 2014.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŘeka zázraků
Povídky psané zralou rukou čerstvého padesátníka

Kořen, Vladimír

Kazda, 2024

Napsat komentář