Angličtina hrou

deskove_hry_procvicujeme_anglictinu
Učí se vaše děti angličtinu, ale klasické memorování slovíček je nebaví? Zkuste to formou hry!

Nebojte se, nebudete muset vymýšlet, jak zapojit anglická slovíčka do různých her. Nakladatelství Edika to totiž udělalo za vás: právě pod jeho záštitou vyšla kniha Deskové hry: procvičujeme angličtinu, kterou napsala Eva Mrázková. Autorka vystudovala ekonomii a žurnalistiku. I když se věnovala oběma profesím, nakonec dala přednost lásce ke knihám. Rediguje knihy v nakladatelství Edika a píše knížky pro děti zaměřené na procvičování českého pravopisu a také dalších jazykových schopností. Uvědomuje si, že děti si raději hrají, než se učí, takže se jim nové znalosti snaží předávat zábavnou a nenásilnou formou.

Jak správně tušíte, Deskové hry nejsou typickou knihou. Jde o leporelo s tvrdými stranami, v němž najdete čtyři herní plány. Každý z nich se zaměřuje na jinou oblast: jídlo, lidské tělo a oblečení, domov, příroda.

Cílem každé z her je dostat se co nejrychleji ze startu do cíle. Během hry musí hráči plnit různé úkoly, které se zaměřují na procvičení anglických slovíček z výše zmíněných oblastí. Čím více anglických slovíček hráči znají, tím rychleji se dostanou do cíle. Mají totiž například vyjmenovat pět druhů zeleniny – pokud úkol zvládnou splnit, mohou pokračovat ve hře. Pokud vyjmenují jen čtyři druhy, dvě kola nehrají. A jestliže si vzpomenou pouze na tři druhy či méně, musí se například o pět políček vrátit. Děti tak mají motivaci snažit se zapamatovat si co nejvíce slovíček, protože jen tehdy nad svým protihráčem zvítězí.

Abyste si jednotlivé hry mohli zahrát, potřebujete figurky a kostku. Tato výbava ovšem není součástí leporela. Stačí si však figurky a kostku půjčit z jiné deskové hry, kterou doma máte (věřím, že nějaká se najde v každé domácnosti). Naopak u leporelu najdete přiložená čtyři pexesa se základní slovní zásobou, tzn. jedno ke každému tématu. Získáváte tak další (pátou) hru k procvičení anglických slovíček. Kartičky stačí rozdat na stůl obvyklým způsobem (tzn. rubovou stranou nahoru) a pak hledáte párové obrázky. U jednoho z obrázků se vždy uvádí české slovo a u druhého anglické (včetně fonetického přepisu). Samozřejmě lze při hře použít jen jednu ze čtyř sad (podle toho, kterou z oblastí chcete procvičit), nebo je vzájemně různě kombinovat. Od toho se také následně odvíjí obtížnost hry.

A oficiální věkové doporučení? Pro děti od sedmi let. Nicméně z mého pohledu je to hodně individuální. Záleží na znalosti angličtiny u konkrétního dítěte. A také na tom, zda chcete s dětmi pouze procvičit slovní zásobu, kterou už mají, nebo jejich slovní zásobu obohatit o nová slovíčka. Já jsem leporelo pořídila pro sedmiletou dceru. Zatím však zná anglická slovíčka pouze z první hry zaměřené na jídlo. Z ostatních oblastí jich umí jen pár, takže další hry si zahrajeme později, až se budou daným tématům věnovat ve škole.

Myslím, že leporelo představuje skvělou pomůcku k procvičování angličtiny. Pokud vaše děti rády hrají deskové hry, jistě si s chutí zahrají i tyto.

Knihu Deskové hry: procvičujeme angličtinu vydalo nakladatelství Edika a zakoupit ji můžete na AlbatrosMedia.cz.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDeskové hry. Procvičujeme angličtinu

Mrázková, Eva

Edika, 2024

Napsat komentář