Objevuj propojený svět

ZEME
Rádi byste svým dětem (nebo i sobě) pořídili nějaké naučné, ale přitom zábavné knihy? Přinášíme vám inspiraci! Těšit se můžete třeba na encyklopedii o smyslech (lidských i zvířecích) či netradiční atlas stromů. Díky dalším knihám se naučíte ovládat emoce a zbytečně nepropadat stresu a úzkosti.

Víte, jak fungují naše smysly? A jak se liší lidské smysly od zvířecích? Odpovědi najdete v encyklopedii Kolik smyslů máš? od Cathy Evans.

Kniha poutavým způsobem vypráví o tom, jak fungují naše smysly a jak se liší od smyslů ostatních zvířat.
Věděli jste, že čich působí přímo na naši paměť, a proto v nás vyvolává mnohem starší vzpomínky než třeba to, co vidíme nebo slyšíme? Věděli jste, že kráva má asi 250 000 chuťových pohárků, člověk 5 000 a kuře pouze 30? Nebo víte, proč se říká, že vidět znamená věřit?
Jde o naučnou, ale především zábavnou knihu, která vede děti k přemýšlení o tom, jak fungují naše smysly a jak a proč reagujeme na okolní vjemy.
Pro zvídavé děti od 6 let a jejich stejně zvídavé rodiče.

Kolik smyslů máš?

Encyklopedie lidských a zvířecích smyslů
Autorka: Cathy Evans
Ilustrátorka: Becky Thorns
Přeložila: Eva Kadlecová

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 235×300 mm
ISBN: 978-80-262-2124-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Kolik smyslů máš? vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

kolik_smyslu_mas

Prohlédněte si i další ukázky.

O autorce

Cathy Evans je anglická spisovatelka a veterinářka. Její vzdělání v oblasti přírodních věd a láska ke zvířatům jí v době on-line výuky inspirovaly k napsání této knihy.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

O ilustrátorce

Becky Thorns je anglická ilustrátorka, jejíž knihy jsou ověnčeny mezinárodními cenami.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Stresové situace prožívají dospělí i děti. Jak se se stresem vypořádat? Nad tím se zamyslela Dagmar Geislerová v knize Jak vyzrát na stres.

Co je to vlastně stres? Jak poznám, že jsem ve stresu? Může být stres i užitečný? A co dělat, aby nám stres neškodil? Kuba, Hanka a Jenda najdou odpovědi na tyto otázky a na stres si ze všech stran posvítí.
Publikace vysvětluje, že se stres může projevovat různými způsoby. Ukazuje jednoduché triky, jak škodlivému stresu v běžném životě předcházet. Bohatě ilustrovaná kniha s napínavým příběhem může sloužit jako odrazový můstek rozhovoru mezi dospělými a dětmi na toto téma. Zároveň publikace může fungovat jako materiál k prvnímu samostatnému čtení v počátečních třídách základní školy.
Kniha vychází v edici Rozvoj emočních dovedností pro děti na 1. stupni ZŠ.

Jak vyzrát na stres

Rozvoj emočních dovedností pro děti na 1. stupni ZŠ
Autorka: Dagmar Geislerová
Ilustrátor: Nikolai Renger

Počet stran: 48
Vazba: brožovaná
Formát: 175×245 mm
ISBN: 978-80-88429-78-4
Doporučená cena: 295 Kč

Knihu Jak vyzrát na stres vydalo nakladatelství Pasparta.

Ukázka z knihy

 jak_vyzrat_na_stres_ukazka

Nezapomeňte si prohlédnout i další ukázky.

O autorce

Dagmar Geislerová již 25 let píše a ilustruje knihy pro děti a mládež. Zabývá se sociálně-emocionálním vývojem dětí a poskytuje jim četné příležitosti ke společnému rozhovoru o pocitech, obtížných situacích a problémech. I když opakovaně zpracovává velmi obtížná témata, jako je smutek, rozvod nebo zneužívání, vždy trefí přesně ten správný tón a ukazuje četné přístupy, jak tyto fáze pozitivním způsobem překonat.

Zdroj informací: loewe-verlag.de

O ilustrátorovi

Nikolai Renger se narodil v Karlsruhe a vystudoval vizuální komunikaci na HFG v Pforzheimu. Pracuje jako ilustrátor na volné noze.

Zdroj informací: thienemann.de

————————————————

Kromě stresu mohou děti i dospělé trápit úzkostné stavy. Psycholožka Regine Galanti vám ve své příručce Stop úzkosti poradí, jak s úzkostí pracovat a jak ji zvládat.

Mít dobré známky, držet krok se sociálními médii, udržovat kamarádské vztahy…

Takových výzev je dnes nespočet a je těžší jim čelit, pokud trpíte úzkostmi. Možná to řešíte tím, že se lidem nebo situacím, které ve vás pocit úzkosti vyvolávají, vyhýbáte. Jde to ale i jinak. Poznejte techniky všímavosti a osvojte si dovednosti používané v kognitivně-behaviorální terapii. Naučte se úzkost zpracovat a zvrátit negativní vzorce chování. Prostřednictvím jednoduchých a účinných cvičení vám tato kniha poskytne nástroje potřebné k tomu, abyste zvládli všechny životní výzvy.

Stop úzkosti

Příručka pro teenagery
Autorka: Regine Galanti
Přeložila: Lenka Štěpáníková

Počet stran: 184
Vazba: brožovaná
Formát: 165×239 mm
ISBN: 978-80-271-5206-3
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Stop úzkosti vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Určitá míra úzkosti je pro nás prospěšná. Ve skutečnosti plní strach u lidských bytostí roli jednoho z mechanismů nutných pro přežití – je to přirozená reakce našeho mozku na nebezpečné situace. Existuje i reakce fyzická, kterou můžeme znát pod názvem „útok, útěk nebo ustrnutí“. Tento mechanismus nás připravuje na okamžitou reakci obrany, útěku nebo ustrnutí, ocitneme-li se tváří v tvář vnější hrozbě. (str. 14)

Dočtěte si ukázku.

O autorce

Doktorka Regine Galanti je psycholožka, která se specializuje na léčbu úzkostných stavů u dětí a dospívajících. Zaměřuje se na kognitivně-behaviorální terapii (KBT) a pomáhá řešit problémy spojené s obsedantně-kompulzivními poruchami, úzkostí, rodičovstvím a chováním. Je zakladatelkou terapeutického centra Long Island Behavioral Psychology na Long Islandu ve státě New York, které nabízí vřelý a citlivý přístup zaměřený na individuální řešení problémů každého klienta.
Ve své klinické praxi uplatňuje doktorka Galanti krátkodobé strategie založené na důkazech, které pomáhají mladým lidem změnit jejich myšlení a chování. Jedná se zejména o metodu expozice a s ní související techniky behaviorální terapie, jejichž prostřednictvím umožňuje lidem žijícím s úzkostí čelit jejich strachu, aby mohli žít šťastnější a zdravější život.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

V komiksovém zpracování vyšel bestseller lesníka Petera Wohllebena Tajný život stromůKomiks určitě zaujme především děti, které se dozví více o zázracích skrývajících se v přírodě.

Peter Wohlleben je nejznámějším lesníkem na světě a autorem bestselleru Tajný život stromů, který byl přeložen do více než čtyřiceti jazyků. Tato kniha je jeho příběhem. Nyní vychází v komiksovém zpracování. Díky svému úžasnému vypravěčskému talentu nás zavede do důvěrné blízkosti stromů, až k jejich samotným kořenům. Na jednotlivých stránkách odhaluje zázračné fungování lesa: jak se k sobě stromy navzájem chovají, komunikují spolu, umí se pohybovat a bránit. Kniha Tajný život stromů nám dovolí nahlédnout do nádherného, ale křehkého světa. Chránit stromy znamená chránit celé lidstvo.

Tajný život stromů – komiks

Autoři: Peter Wohlleben, Fred Bernard, Benjamin Flao
Ilustrátor: Benjamin Flao
Přeložila: Blanka Carrière

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 170×228 mm
ISBN: 978-80-7670-161-8
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Tajný život stromů – komiks vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

tajny_zivot_stromu_komiks_ukazka

Nezapomeňte si prolistovat celou ukázku.

O autorovi

Peter Wohlleben se narodil v roce 1964 v Bonnu. Již od malička se zajímal o přírodu a původně chtěl studovat biologii. Dal ale na radu své matky a rozhodl se studovat lesnictví. Po studiích strávil přes dvacet let v zemské lesní správě, kde nejdříve pracoval jako vedoucí kanceláře a později se stal lesníkem. Zde si našel cestu k ekologickému lesnictví a organizaci túr pro turisty a kurzů pro studenty. V roce 2007 mu vyšla první kniha a během několika následujících let se stal jedním z nejprodávanějších autorů. V současnosti pracuje a vyučuje na Lesní akademii v německém Eifelu a globálně se zasazuje o obnovu pralesů. Často vystupuje v televizních programech, pořádá přednášky a semináře a píše knihy týkající se lesa a ochrany přírody. Jeho bestsellery Tajný život stromů, Citový život zvířat, Tajná síť přírody, Tajemné pouto mezi člověkem a přírodou a Než stromům dojde dech nadchly čtenáře po celém světě. Za emocionálně působivé a nekonvenční zprostředkovávání vědeckých poznatků mu byla v roce 2019 udělena Bavorská státní medaile Za zásluhy o životní prostředí. Film z roku 2020 Tajný život stromů, vycházející ze stejnojmenné knihy, zhlédlo v kinech na 350 tisíc lidí.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

O ilustrátorovi

Benjamin Flao je francouzský autor a ilustrátor komiksů.

Zdroj informací: Středočeská vědecká knihovna v Kladně

————————————————

Malí i velcí milovníci přírody by si neměli nechat ujít netradiční atlas Zuzany Čupové. Schválně: znáte všech třicet stromů, které do něj zařadila?

Z jakého dřeva se vyrábí housle, geometrické pomůcky nebo kouzelnické hůlky? Jaký čaj pomůže proti kašli? No, přece lipový! Slazený akátovým medem. Na jaře ožívají kočičky na vrbě jívě, v létě chroupeme hrušky, na podzim se stromům zbarví koruny a v zimě najdeme dárky pod jedličkou. Stromy nás okouzlují po celý rok. Animátorka a ilustrátorka Zuzana Čupová vybrala do tohoto netradičního atlasu třicet stromů, s nimiž se setkáváme v české krajině. V jejích ilustracích stromy ožívají a vykračují si, tančí, muzicírují, jednoduše žijí!

Stromové

Netradiční atlas třiceti stromů, s nimiž se setkáváme v české krajině.
Autorka a ilustrátorka: Zuzana Čupová

Počet stran: 72
Vazba: vázaná
Formát: 200×200 mm
ISBN: 978-80-11-04244-8
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Stromové vydalo nakladatelství Meander v edici Dveře do světa příběhů.

Ukázka z knihy

 stromove_ukazka

K dispozici jsou i další ukázky.

O autorce a ilustrátorce

Zuzana Čupová vystudovala Ateliér animované tvorby na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Atlas Stromové je její první knihou, kterou sama napsala i ilustrovala. Ilustruje knihy jiných spisovatelů – např. Ireny Hejdové. Psaní nepovažuje za svou parketu – u knihy Stromové udělala výjimku, protože texty jsou kratičké a sestavené ze sesbíraných faktů. Zuzana Čupová bydlí na vesnici a každý den chodí na procházku se psem.

Zdroj informací: ccdk.cz

————————————————

Víte, jak vznikly nejstarší inteligentní tvorové na naší planetě – chobotnice? Pokud ne, vydejte se na výpravu do neznámého světa s Michaelem Stavaričem!

Co mají společného oceán a vesmír? Jak vůbec vznikly chobotnice? A jak lidé? Co přesně jsou hlavonožci, a proč se jim říká tak legračními jmény? Chobotnice jsou nejstarší inteligentní tvorové na naší planetě, skuteční „mimozemšťané“, jejichž schopnosti nás nepřestávají udivovat. Michael Stavarič a Michèle Ganserová vytvořili naučnou knihu pro děti plnou překvapivých zvratů, která nabízí mnohem víc než pouhé předávání vědomostí. Knihu, která je stejně neobvyklá jako chobotnice samy, která vybízí k zamyšlení i k vlastní tvorbě, která je plná vtipných detailů a barvitých popisů.

Že se přitom čtenář dozví to nejdůležitější o světle, Zemi, evoluci, genetice a tak dále, je téměř vedlejší efekt. Tak vzhůru za dobrodružstvím do říše chobotnic!

Fantastické chobotnice

Výprava do neznámého světa
Autoři: Michael Stavarič a Michèle Ganserová
Ilustrátorka: Michèle Ganserová
Přeložila: Michaela Škultéty

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 200×300 mm
ISBN: 978-80-7470-495-6
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Fantastické chobotnice vydalo nakladatelství Akropolis.

Ukázka z knihy

 fantasticke_chobotnice_ukazka

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Michael Stavarič (* 1972 v Brně), spisovatel na volné noze, překladatel a lektor žijící ve Vídni, je autorem oceňovaných knih pro děti a mládež, románů, divadelních her a básní. Je držitelem mnoha ocenění. Za knihu Fantastické chobotnice obdržel mj. Rakouskou státní cenu za literaturu pro děti a mládež a Cenu města Vídně za dětskou knihu. V češtině mu vyšly např. knihy Děvčátko s kosou (Portál, 2015), Včelikář (MF, 2009) nebo Mrtvorozená Eliška Frankensteinová (Labyrint, 2010).

Zdroj informací: nakladatelství Akropolis

O ilustrátorce

Michèle Ganserová (* 1995) je ilustrátorka a grafička. Vystudovala bakalářské studium komunikačního designu na FH Aachen a následně pokračovala v magisterském studiu na Univerzitě aplikovaných věd v Mohuči, kde se specializovala na ilustraci a redakční design.

Zdroj informací: nakladatelství Akropolis


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKolik smyslů máš?
Encyklopedie lidských a zvířecích smyslů

Evans, Cathy

Portál, 2024

zobrazit info o knizeJak vyzrát na stres
Rozvoj emočních dovedností pro děti na 1. stupni ZŠ

Geislerová, Dagmar

Pasparta, 2024

zobrazit info o knizeStop úzkosti
Příručka pro teenagery

Galanti, Regine

Grada, 2024

zobrazit info o knizeTajný život stromů – komiks

Wohlleben, Peter - Bernard, Fred - Flao, Benjamin

Kazda, 2024

zobrazit info o knizeStromové
Netradiční atlas třiceti stromů, s nimiž se setkáváme v české krajině.

Čupová, Zuzana

Meander, 2024

zobrazit info o knizeFantastické chobotnice
výprava do neznámého světa

Stavarič, Michael – Ganserová, Michèle

Akropolis, 2024

Napsat komentář