Poselství z fiktivních světů

sci-fi prochazka uvod(1)
Patříte k fanouškům science fiction literatury? Rádi navštěvujete fiktivní světy a s napětím sledujete počínání hlavních hrdinů? Pak dnešní knižní tipy jsou určeny právě vám. Představíme vám třeba tvorbu Adriana Tchaikovského.

Nejprve potěšíme příznivce série Architekti světů. Autor Adrian Tchaikovsky vás zavede doprostřed válečné vřavy! Dokáže Idris zvrátit průběh války a zachránit galaxii?

Po osmdesáti letech křehkého míru jsou Architekti zpět. A působí spoušť, dokážou zničit a pohltit celé planety.
V minulosti pomohly artefakty Prapůvodních – pozůstatky dávno zaniklé civilizace – zachránit svět před zkázou. Tentokrát Architekti našli způsob, jak tyto ochranné relikvie obejít. Žádná planeta není v bezpečí.
Lidské kolonie čelí hrozícímu vyhynutí a zmítá jimi zmatek. Zatímco někteří věří, že jediným způsobem, jak Architekty zastavit, je jednotná fronta všech galaktických civilizací, jiní trvají na tom, že by lidstvo mělo bojovat samo. A jsou i tací, kteří se snaží těžit z roztříštěné válečné politiky – i když Architekti se rychle blíží.
Idris, který strávil desítky let útěkem před hrůzami své minulosti, se opět ocitá uprostřed válečné vřavy. Jako mediátor by mohl být jedním z mála, kdo zvrátí průběh války. S hrstkou spojenců hledá zbraň, která by mohla zatlačit Architekty a zachránit galaxii. Aby tak ale mohl učinit, musí se vrátit do noční můry neprostoru, kde byla jeho mysl zlomena a přetvořena.
To, co tam Idris objeví, všechno změní.

Oči prázdnoty

Architekti světů 2
Autor: Adrian Tchaikovsky
Přeložil: Milan Pohl

Počet stran: 582
Vazba: vázaná
Formát: 140×195 mm
ISBN: 978-80-7684-253-3
Doporučená cena: 699 Kč

Knihu Oči prázdnoty vydalo nakladatelství Triton.

Doporučujeme

Přečtěte si také první díl série Architekti světů:

Ukázka z knihy

Idris byl mužem, který zahnal Architekty od Berlenhofu.
Byl mužem, který zradil Kolonie.
Oba ty příběhy kolovaly Lidskou sférou, šířily se, rozcházely, a jak se valily z planety na planetu, nabalovaly se na ně vrstvy spekulací a výmyslů. Ani Rada lidských zájmů, ani Partenon k nim nevydaly oficiální vyjádření. Každý tedy věděl své. To, co věděl, se zároveň v čase i prostoru lišilo od toho, co věděli všichni ostatní. Ve skutečnosti nikdo nevěděl nic.
Ani sám Idris už si nebyl jistý, čím vlastně je. (začátek 2. kapitoly)

O autorovi

Anglický autor fantastiky, vlastním jménem Adrian Czajkowski, se narodil 14. června 1972 ve vesnici Woodhall Spa v hrabství Lincolnshire. Vystudoval zoologii a psychologii na univerzitě v Readingu, aby se z důvodů nejasných dokonce i jemu samotnému následně stal soudním vykonavatelem sloužícím v současnosti v Leedsu, kde také žije s manželkou a synem. Ve volném čase se věnuje hraní RPG her a amatérskému divadlu. Své jméno pro autorské účely pozměnil v obavě před špatnou výslovností, což je v anglo-americké literatuře zcela běžný postup. Po patnácti letech marných pokusů publikovat nakonec oprávněně vzbudil pozornost čtenářů obsáhlou desetisvazkovou sérií Stíny vědoucích. První díl se jmenuje Impérium černé a zlaté (viz recenze) a druhý Pád vážky (recenze). Tchaikovsky je rovněž autorem románu Děti času.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Jaké tajemství skrývá místo v lese nedaleko domu rodiny Creedových? To zjistíte v novém vydání knihy Řbitov zvířátek od krále hororu Stephena Kinga.

Rodina Creedových se přestěhuje z Chicaga a usadí se v půvabném venkovském domě ve státě Maine. Otec je lékař, má zajímavou práci, krásnou manželku a dvě roztomilé děti. Zdálo by se, že jejich rodinné štěstí nemůže nic překazit. Nedaleko od domu je však podivný hřbitov, kam místní obyvatelé pochovávají své zvířecí miláčky. Panuje tu zvláštní ponurá atmosféra temného tajemství, již nelze přesně definovat. To ale není nic proti indiánskému pohřebišti o pár kilometrů dál… Poté, co Creedovým zemře kocour a oni se rozhodnou ho tady pohřbít, se začnou dít šílené, nepředstavitelné věci, které jsou horší než sama smrt…

Řbitov zviřátek

Autor: Stephen King
Přeložil: Ivan Němeček

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7593-624-0
Doporučená cena: 420 Kč

Knihu Řbitov zviřátek vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Ukázka z knihy

Zaparkoval před stodolou a vypnul motor dodávky.
Nastalo ticho. Proti Chicagu, proti lomozu State Street a randálu ve čtvrti Loop se zdálo nezměrné. Do pozdního odpoledne se ozval ptačí trylek.
„Doma,“ řekla Rachel tiše, oči stále upřené na dům.
„Doma,“ opakoval spokojeně Gage na jejím klíně.
Louis a Rachel se na sebe podívali. Eileen ve zpětném zrcátku vykulila oči.
„Slyšels –“
„To on –“
„Bylo to –“
Promluvili všichni najednou a společně se pak zasmáli. Gage si jich nevšímal; dál si cucal palec. Už skoro měsíc uměl říkat „máma“ a jednou nebo dvakrát mu uniklo něco jako „táta“, ale to se mohlo Louisovi v jeho otcovské pýše jen zdát.
Tentokrát však, ať už náhodou nebo nápodobou, vyslovil Gage opravdové slovo. Doma.
Louis zdvihl Gaga z manželčina klína a objal ho.
Tak přijeli do Ludlow. (závěr 1. kapitoly)

O autorovi

Stephen King (*21. září 1947 Portland) je současný americký spisovatel, publikující také pod pseudonymem Richard Bachman. Vystudoval anglickou literaturu, krátce pracoval v prádelně, rozvážel noviny nebo učil. Spisovatelskou dráhu odstartoval v roce 1974 a úspěšně v ní pokračuje dodnes.
Proslavil se zejména jako autor hororů, ale píše také thrillery nebo sci-fi a fantasy. Lákají ho i nejrůznější experimenty; tvoří teoretická díla popisující žánr hororu. Většina jeho děl vyšla také v českém překladu (např. Carrie, To, Revival, Pan Mercedes, Právo nálezceKonec hlídky či sbírky povídek Všechno je definitivní, Bazar zlých snů a Noční směna), o což se velkou měrou zasloužilo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA. Mnohé z jeho knih byly úspěšně zfilmovány. Na motivy Kingových děl byly natočeny snímky Vykoupení z věznice Shawshank nebo Zelená míle, které se dnes řadí mezi desítku nejlepších filmů všech dob. Knihy Stephena Kinga plné odkazů na americké reálie, populární kulturu a zejména rockovou hudbu, úspěšně propojují fiktivní svět se světem reálným. Do atmosféry obyčejného života, kterou autor  umí mistrně navodit, postupně zasazuje prvky nadpřirozené, nezřídka gradující v naprosté inferno. Píše o umělcích potýkajících se s tvůrčími problémy a pronásledovaných nadpřirozenými silami, o zlu na malém městě, o násilí páchaném na ženách nebo o dětském vidění světa.

Pro více informací o autorovi se podívejte do našeho medailonu.

Zdroj informací: nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA

————————————————

Kim Stanley Robinson napsal příběh o klimatických změnách. Čtenáři se díky románu Ministerstvo pro budoucnost ocitnou v blízké budoucnosti a uvidí, jaký vliv budou mít klimatické změny na lidstvo.

Brilantní román z blízké budoucnosti o klimatických změnách.

Tato nová organizace byla založena v roce 2025 a její cíl byl jednoduchý: hájit zájmy budoucích generací a chránit všechny živé tvory, současné i budoucí. Brzy se stala známou jako Ministerstvo pro budoucnost a toto je její příběh… Od legendárního autora sci-fi Kima Stanleyho Robinsona přichází vize změny klimatu, jakou si dosud nikdo nedokázal představit. Kniha Ministerstvo pro budoucnost, vyprávěná výhradně prostřednictvím fiktivních očitých svědectví, je mistrovským dílem představivosti, příběhem o tom, jak nás všechny klimatické změny ovlivní v příštích desetiletích. Jejím dějištěm není pustý postapokalyptický svět, ale budoucnost, která je téměř před námi – a v níž možná právě překonáme mimořádné výzvy, kterým čelíme. Je to román bezprostřední i působivý, stejně zoufalý jako plný naděje, a je to jedna z nejsilnějších a nejoriginálnějších knih o klimatických změnách, které kdy byly napsány.

Ministerstvo pro budoucnost

Autor: Kim Stanley Robinson
Přeložila: Radka Knotková

Počet stran: 528
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-341-2
Doporučená cena: 598 Kč

Knihu Ministerstvo pro budoucnost vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Frank May se zvedl z karimatky a odšoural se k oknu, aby vykoukl ven. Tmavě okrové štukové zdi a kachle, barvy místního jílu. Čtvercové obytné bloky jako ten, v němž se nacházel, střešní terasy obsazené usedlíky, kteří se na ně přes noc přesunuli, jelikož na spaní uvnitř bylo moc horko. Teď jich hodně postávalo u zídky, která jim sahala až k hrudi, a hledělo k východu. Obloha barvy budov, smíchaná s bělobou tam, kde zanedlouho vyjde slunce. Frank se zhluboka nadechl. Vzduch připomínal saunu. Nastala nejchladnější část dne. Za celý život strávil v saunách míň než pět minut, ten pocit se mu nelíbil. Horká voda, no, dejme tomu; horký vlhký vzduch – ne. Nechápal, proč tu dusivou upocenost někdo vyhledává. (str. 7)

Dočtěte si ukázku.

O autorovi

Kim Stanley Robinson je nositelem cen Hugo, Nebula a Locus a je zařazený na seznam nejprodávanějších autorů deníku The New York Times. Napsal víc než dvacet knih včetně bestsellerové trilogie Mars, 2312, Aurora a New York 2140. V roce 2008 ho časopis Time nazval „hrdinou životního prostředí“. Spolupracuje s výzkumnou organizací Sierra Nevada Research Institute. Žije v kalifornském Davisu.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

A ještě se vrátíme ke tvorbě Adriana Tchaikovského – fanoušci sci-fi by si neměli nechat ujít ani třetí díl série Děti času.

Země padla. Kosmická loď Enkidu a její kapitán Heorest Holt se zoufale snaží uniknout i se vzácným lidským nákladem a najít nový ráj. O mnoho generací později kolonie jen tak tak přežívá. Život je tvrdý, a hodně technologických vědomostí bylo ztraceno. Po čase se objevují cizinci z jiného světa. Mají jedinečné znalosti i nové technologie a chtějí lidské kolonii pomoci. Všechno ale není takové, jak se jeví. Cenou za pomoc cizinců se může stát i kolonie samotná… Moderní space opera, která začala knihou Děti času a pokračovala románem Děti zmaru, opět přináší mimořádné čtení o boji a přežití lidstva na terraformované planetě.

Děti vzpomínek

Autor: Adrian Tchaikovsky
Přeložil: Zdeněk Uherčík

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7684-243-4
Doporučená cena: 429 Kč

Knihu Děti vzpomínek vydalo nakladatelství Triton.

Doporučujeme

Nezapomeňte ani na předchozí dva díly série Děti času:

 

Ukázka z knihy

Loď vstříkla Heorestu Holtovi plnou dávku těch správných farmak potřebných k poklidnému návratu k životu, ale nebyl připravený na něco, co vypadalo jako konec světa. Subjektivně vzato uběhl jen okamžik od chvíle, kdy se shromáždili ve velicí místnosti, hovořili o svém cíli a oslavovali úspěch. Esi Arbandirová, jejich upovídaná filoložka, dokonce ze starých tiskáren na Enkiduovi vykouzlila něco alkoholického, a přitom pitného. (str. 18)

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

Různými dimenzemi vás provede L. B. Arling. Jak dopadne jeho hra o osudu lidstva? Pusťte se do vyprávění, které vyšlo pod názvem Strážci osudu.

Existují miliardy planet vhodných pro život, a přesto vesmír zůstává pustý. Kam se poděly všechny mezihvězdné civilizace? V hlubinách nekonečného kosmu číhá zlo, jaké si lidé ani nedokážou představit.

Myslíte si, že historie je jen souhrou za sebou jdoucích náhod? Předpokládáte, že geniální lidé ovlivňující dějiny jsou dílem přírody a statistiky? Omyl!
Za všemi důležitými událostmi lidské historie stojí šedé eminence, které trpělivě pozorují, hodnotí a zasahují. Předurčují životy čerstvě narozených dětí, dohlížejí na nás, řídí naše kroky i vývoj. Jsou tu pořád. Stály za vznikem jaderné bomby, zasadily se o vytvoření jahodového müsli a donutily Evropskou unii zakázat příliš výkonné vysavače.
Jak vznikly? Proč to dělají? To zatím nikdo neví. Stala se z nich mytická stvoření, vystupující snad jen v prastarých slovanských bájích. Jsou to temní strážci, často považovaní za příbuzné samotného ďábla.
Jejich úhlavní nepřítel?
Firma Electrolux, prachové filtry ve ventilaci a rasa super inteligentních chobotnic útočící na planetu Zemi.
Vesmírné invaze jsou snad ještě horší než helikon.

Strážci osudu

Autor: L. B. Arling

Počet stran: 408
Vazba: brožovaná
Formát: 125×190 mm
ISBN: 978-80-278-0178-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Strážci osudu vydalo nakladatelství Epocha v edici Jiné světy.

Ukázka z knihy

Adam se prudce otočil a zděšeně se podíval na svou ženu. „Co když mu to nebude stačit?“
V odpověď se ozvalo chladné, pravidelné zaklepání na dveře. Oba rodičové zcepeněli strachem na dobrých deset vteřin. Pohlédli jeden na druhého. Už nebylo cesty zpět.
Adam se vydal ke dveřím. Každý krok doprovázelo zlověstné vrzání podlahy. V krbu začalo praskat a oheň znovu olizoval polínka, jako by bylo čerstvě přiloženo.
Vzal za kliku a pro jistotu ustoupil dozadu.
Ve tmě viděl jen obrysy postavy zahalené v černém. Ozval se hluboký, zvučný hlas.
„Pan Adam Lobkowitz?“
„A… ano?“ zakoktal Adam. (str. 11)

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

L. B. Arling – jihomoravský rodák, pořadatel larpů a různých setkání fanoušků fantastiky. Vášnivý hráč her na hrdiny, občasný přednášející, rekreační návštěvník Masarykovy univerzity a příležitostný houbař. Jeho největší přirozeností je chalupaření v místech, kde lišky dávají dobrou noc. Na gymnáziu se rozhodl, že si pokazí život a zkusí v České republice podnikat. Od roku 2009 provozuje klub přátel fantastiky, her na hrdiny a černého humoru v podobě Čajovny Inaris v Brně. Psát začal již v dětských letech v panelovém domě uprostřed nehostinné pustiny zvané Břeclav, kde mu nezbylo nic jiného než fabrikovat si své vlastní fantastické světy, aby přežil. Naštěstí se dal do holportu s bandou podobně smýšlejících lidí, kteří jej uvedli do tajů české fantastiky a československého fandomu.

Zdroj informací: nakladatelství Epocha


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOči prázdnoty
Architekti světů 2

Tchaikovsky, Adrian

Triton, 2024

zobrazit info o knizeŘbitov zviřátek

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2024

zobrazit info o knizeMinisterstvo pro budoucnost

Robinson, Kim Stanley

Jota, 2024

zobrazit info o knizeDěti vzpomínek

Tchaikovsky, Adrian

Triton, 2024

zobrazit info o knizeStrážci osudu

Arling, L. B.

Epocha, 2024

Napsat komentář