Dětem k svátku – knihu!

deti-si-ctou
Mezinárodní den dětí se blíží! Nevíte, čím své ratolesti obdarujete? Přece knihou! A my vám pomůžeme s výběrem. Dnes vám představíme dokonce sedm pohádkových příběhů kypících dobrodružství, kouzel i ponaučení, ze kterých můžete vybrat ten pravý dárek podle věku svých ratolestí.

Nejmenší děti potěší leporelo plné obrázků od Susanne Rotraut Bernerové. Svými předchozími leporely autorka zaujala mnoho malých čtenářů. A tentokrát jim ukáže, jak jejich oblíbení hlavní hrdinové bydlí.

Staří známí z městečka, které si oblíbili nejmenší čtenáři celé Evropy, se vracejí. Tentokrát v knize, která vám ukáže, jak bydlí a co dělají, když se zrovna netoulají. Jirka jede na blešák, Standa se chystá vymalovat, Květa mlsá marmeládu. Je tu ale i spousta malých zvířátek: netopýři, pavouci, veverka i rozpustilý papoušek Niko.

Obrázky ožívají v příbězích všedního dne. Poutají a bystří pozornost, podněcují fantazii a řečové schopnosti, ale hlavně baví malé i větší, ba i největší. Tentokrát knihu navíc doprovází veselé verše.

Knížka ze světa populární řady Jaro, Léto, Podzim, Zima a Noc je zárukou kvality, zábavy, a navíc hravé výchovy.

Dům

Obrázkové příběhy
Autorka a ilustrátorka: Susanne Rotraut Bernerová
Přeložil: Radek Malý

Počet stran: 14
Vazba: vázaná
Formát: 216×282 mm
ISBN: 978-80-7637-464-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Dům vydalo nakladatelství Paseka.

Ukázka z knihy

 dum_ukazka-2

O autorce a ilustrátorce

Rotraut Susanne Bernerová (1948) vystudovala v Mnichově grafiku a design. Třikrát získala Německou cenu za literaturu pro mládež a obdržela prestižní Cenu Hanse Christiana Andersena, nejvyšší ocenění pro tvůrce dětských knih za celoživotní dílo. Patří mezi nejznámější a nejúspěšnější současné ilustrátory a autory knih pro děti v Evropě i v zámoří.

Zdroj informací: nakladatelství Paseka

————————————————

Pokud svým dětem rádi pořizujete poučné příběhy, nenechte si ujít sbírku povídek Neskutečná skutečnost od Lucie Ferenzové. Zabývá se totiž důležitými tématy, která negativně ovlivňují dětskou duši – třeba rozvod rodičů či ztráta milovaného člověka.

Sedm povídek od režisérky Lucie Ferenzové. Autorka se na svět dívá očima dětí, stejně jako ony nachází krásu a výjimečnost v něčem zdánlivě obyčejném. Zážitky, které děti důvěrně znají, v tomto vyprávění získávají až kouzelnou atmosféru. Příběhy ale také obsahují důležitá a aktuální témata, jako jsou rozvod rodičů, smrt blízkého člověka, život v cizí zemi. Petra Waldauf Slabá svými jedinečnými ilustracemi dotváří silnou atmosféru povídek.

Neskutečná skutečnost

Autorka: Lucie Ferenzová
Ilustrátorka: Petra Waldauf Slabá

Počet stran: 72
Vazba: vázaná
Formát: 203×205 mm
ISBN: 978-80-11-04535-7
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Neskutečná skutečnost vydalo nakladatelství Meander.

Ukázka z knihy

 Neskutecna_skutecnost_ukazka

Prolistujte si i další ukázky.

O autorce

Lucie Ferenzová vytudovala bohemistiku na FFUK a režii na DAMU; v letech 2010–2014 byla zaměstnána jako dramaturg-lektor v Divadle na Zábradlí; založila divadelní spolek Kolonie, se kterým pravidelně na jeviště uvádí soudobou literaturu (např. Lucie Faulerová, Bianca Bellová, Sally Rooney, Elfriede Jelinek). V současnosti působí jako kmenová režisérka pražského A studia Rubín, kde spolu s Dagmar Fričovou inscenuje autorské texty (např. Pravidla úklidu, Propast). Tvorbě pro děti se aktuálně věnuje v brněnském divadle Polárka, kde režíruje dramatizaci knihy Fridy Nilsson Gorila a já; pro Kolonii z.s. píše autorské pohádky (Velký uši, Rusalka od Vydří řeky, Bacha na Bacha) a pro Český rozhlas napsala hru pro děti Jezerní prales.

Zdroj informací: nakladatelství Meander

O ilustrátorce

Rodilá Pražačka Petra Waldauf Slabá je nadšená umělkyně a ilustrátorka dětských knížek. Již od mala se zabývala kresbou a kurátorstvím vlastních výstav pro rodinu. Později přišla velká škola života plná cestování a sbírání nenahraditelných zkušeností. A jak je tomu dnes? Tak jako kdysi. Nejšťastnější a nejspokojenější najdete Petru právě při ilustrování příběhů (nejen) pro děti. Ilustrovala knihu pro malé detektivy Paříž s vůní zločinu (Šárka Ledenová, Hana Prokopcová), kapesní příběh pro nejmenší Pán, který škytal (Noemi Cupalová) a v nakladatelství Meander Mízovník Kateřiny Blažkové. Její nezměnitelné ilustrace najdete i v dětském časopisu Raketa aj.

Zdroj informací: nakladatelství Meander

————————————————

Vzpomínáte si na dvojčata, která se hrdě označují za nejstrašlivější vikingy široko daleko? Pak nejspíš znáte sérii Dva strašliví vikingové. Máme pro vás dobrou zprávu: právě vyšel druhý díl!

Tnul a Sekla jsou ti nejstrašnější vikingové v celé vesnici – až do chvíle, kdy se přistěhuje děsivý berserk a zřídí si hned vedle jejich domu strašlivě smradlavou kadibudku. Pomůže snad dvojčatům jejich věrný pes a nově otevřená vikinská škola? Kdo vyjde vítězně ze zápasu se zápachem?
Být ve všem úplně nejstrašnější není občas žádná sranda!

Dva strašliví vikingové a smradlavý berserk

Dva strašliví vikingové 2
Autorka: Francesca Simonová
Ilustrátor: Steve May
Přeložil: Vratislav Kadlec

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-2760889-8
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Dva strašliví vikingové a smradlavý berserk vydalo nakladatelství Slovart.

Doporučujeme

Přečtěte si také první díl série Dva strašliví vikingové.

Ukázka z knihy

 dva_straslivi_vikingove_2_ukazka

Podívejte se i na další ukázky.

O autorce

Francesca Simonová je úspěšná americká autorka. Proslavila se knižní sérií Darebák David (např. Darebák David a jídloDarebák David a těloDarebák David chystá léčkuDarebák David má noční můruDarebák David a zvířataDarebák David a duchovéDarebák David – králové a královnyDarebák David a podivná zvířataDarebák David: Hurá do oblak!). Studovala na univerzitách v Yale a Oxfordu, poté pracovala jako nezávislá novinářka a několik let psala divadelní recenze. V současné době se svým britským manželem a synem žije v Londýně.

Zdroj informací: Kosmas

O ilustrátorovi

Ilustrátor a animátor Steve May se narodil ve slunném Hastingsu, získala magisterský titul v oboru animace na Royal College of Art. Na svém kontě má několik animovaných filmů. Jako ilustrátor pracoval pro různé světoznámé klienty včetně Marks & Spencer, Harper Collins, The Guardian, The Economist, Puffin & Faber a mnoha dalších. Žije v okouzlujícím severním Londýně a jeho matka o něm říká, že je génius.

Zdroj informací: stevemay.biz

————————————————

Máte rádi skřítky? Pak vás zaujmou Kulíškovy neposedné příběhy. Vydejte se společně se skřítkem Kulíškem na dobrodružnou výpravu plnou kouzel!

Pokud náhodou duhou prolétne dešťová kapka a dopadne na zem, může se stát, že se na jejím místě objeví malý čarovný skřítek. Tak přišel na svět skřítek Kulíšek. Ale i takový kouzelný skřítek potřebuje občas pomocnou ruku a přátele, aby mohl poznat svět a všemu se naučit.
Čeká na vás dobrodružná výprava plná kouzel a setkání nejen se zvířátky z lesa, ale také s tajuplnými bytostmi, jako jsou třeba úplničky. Že je neznáte? Nevadí, Kulíšek vám je rád představí.

Kulíškovy neposedné příhody

Autorka: Sandra Dražilová Zlámalová
Ilustrátorka: Marie Koželuhová

Počet stran: 88
Vazba: vázaná
Formát: 170×248 mm
ISBN: 978-80-247-4619-7
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Kulíškovy neposedné příhody vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

 kuliskovy_neposedne_pribehy_ukazka

Nezapomeňte si prohlédnout celou ukázku.

O autorce

Sandra Dražilová Zlámalová se dětským čtenářům představila v roce 2017, kdy vyšla její pohádková prvotina Kulíškovy neposedné příhody.
Vystudovala učitelství jak pro střední, tak pro základní školy, z čehož čerpá i ve své tvorbě. Dříve se věnovala také překládání a tlumočení z německého jazyka. Nyní je především maminkou tří uličníků, takže jsou všechny její příběhy „testované na dětech“. Má ráda, když její vyprávění obsahuje více textových rovin. Miluje knížky, sportování a cestování se svými dětmi a manželem. Se svou rodinou bydlí v Jizerských horách, kde se odehrává i děj Čarodějnice Bordelíny. Dále napsala např. Co zmůže hvězdný prachBordelína a ŘachaticeNeplechy čerta Zbrklíka, Zbrklík a čertidloŘemeslné pohádky či Babiččina kouzelná zahrádka.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

O ilustrátorce

Marie Koželuhová je grafička a ilustrátorka. Vystudovala Výtvarnou školu Václava Hollara. Užité grafice se věnuje víc jak dvacet pět let. Vytvořila již desítky publikací nejen pro děti, ale i pro dospělé. Je autorkou mnoha zajímavých projektů. Navrhuje design všeho, co si jen dokážete představit. Poskytuje konzultace ohledně kreslení, grafiky či modelování žákům i studentům. Ráda poznává nová místa, kde čerpá inspiraci. Je pravidelným účastníkem kurzů rychlořezby motorovou pilou. Ve volném čase vytváří sochy a maluje obrazy.

Zdroj informací: nakladatelství bambook

————————————————

Snažíte se podporovat fantazii vašich dětí a rozšiřovat jejich slovní zásobu? Dobrou volbou by pro vás mohl být titul Než nás nabrala bublina. Obsahuje krátké povídky, které autorka Michaela Zdrubecká nedokončila – tento úkol totiž přenechala dětem.

Tonda cítil, že tohle je teprve opravdový průšvih, a jen doufal, že se Míla nikde neztratí. Když tam tak stál a chvilku přemýšlel, všiml si duhových barev, které se kolem něj začaly pohybovat. Začíná se vznášet a teď už letí… v zázračné bublině.

Nedokončené příběhy u dětí vzbuzují chuť přemýšlet a vymýšlet vlastní příběhy. Podporují tak především fantazii, slovní zásobu a celkově čtenářskou pregramotnost. Každá z dvanácti krátkých povídek v knize řeší situaci, se kterou se děti běžně setkávají ve školce, škole nebo doma. Ukazují, že nic není černobílé a každé chování obvykle mívá nějakou hlubší příčinu. Kromě samotných nedokončených příběhů najdeme v knize otázky podporující čtenářské kompetence a navazující výtvarné či dramaticko-pohybové aktivity a hry. Najdeme zde i vzorové dokončení příběhu pro inspiraci od dětí samotných i od dospělých.
Kniha je určena pro děti od 4 do 9 let.

Než nás nabrala bublina

aneb Nedokončené příběhy, které chtějí být dokončeny
Autorka: Michaela Zdrubecká
Ilustrátorka: Jitka Vojtěchová

Počet stran: 80
Vazba: brožovaná
Formát: 200×200 mm
ISBN: 978-80-88429-86-9
Doporučená cena: 330 Kč

Knihu Než nás nabrala bublina vydalo nakladatelství Pasparta.

Ukázka z knihy

Nez_nas_nabrala_bublina_ukazka

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

David Walliams patří k celosvětově známým autorům píšícím pro mládež. Máte-li jeho tvorbu rádi i vy, začtěte se do novinky Kosmokluk.

Píšou se 60. léta minulého století. Amerika a Rusko závodí o to, kdo dobude vesmír. Dvanáctiletá Ruth je sirotek a žije u své příšerné tety na odlehlé farmě. Je doslova posedlá vesmírem – hltá komiksy i filmy, v nichž svět přepadají Marťani. Každou noc starým, otlučeným dalekohledem pozoruje noční oblohu a sní o dobrodružstvích. Jednou zahlédne létající talíř, jak se řítí po nočním nebi… a havaruje v poli. Když se kosmická loď otevře a vystoupí z ní záhadný mimozemšťan, Ruth se splní všechny její sny. Ale návštěvník z jiné planety má jedno velké tajemství, které by mohlo změnit běh dějin!

Kosmokluk

Autor: David Walliams
Ilustrátor: Adam Stower
Přeložila: Veronika Volhejnová

Počet stran: 368
Vazba: brožovaná
Formát: 150×205 mm
ISBN: 978-80-257-4349-2
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Kosmokluk vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Kosmokluk_ukazka

Nezapomeňte si prolistovat celou ukázku.

O autorovi

David Walliams je britský herec a scenárista, spolutvůrce populární komediální série Little Britain (Malá Velká Británie), za kterou se svým kolegou Mattem Lucasem obdržel tři ceny BAFTA a British Comedy Award. V roce 2008 napsal svou první knihu pro děti. Literární kritici jej dnes označují za nového Roalda Dahla. Jeho vypravěčsky brilantní příběhy s překvapivou pointou a černým humorem dávají tomuto označení za pravdu. V současnosti patří k nejoblíbenějším a nejprodávanějším autorům dětské literatury, jeho knihy byly přeloženy do 55 jazyků a po celém světě se jich prodalo 45 milionů výtisků. Napsal např. NěfoLedová obludaTáta za všechny prachyDědečkův velký útěkKrysburger a mnoho dalších.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

O ilustrátorovi

Adam Stower je oceňovaný britský spisovatel a ilustrátor knížek pro děti. Co jeho paměť sahá, hrozně rád kreslí a do dnešního dne ilustroval šestnáct titulů. Kniha Král Vrkú (v nakladatelství Host vyšla v dubnu 2018) byla v mnohém inspirována vzpomínkami na dětství, kdy si Adam hrál se svým bratrem Mattem v lese, a také časem stráveným na internátní škole v Norfolku staré přes čtyři sta šedesát let. Žije v  jihoanglickém Brightonu se svou ženou, dcerou a kocourem Murrayem.

Zdroj informací: nakladatelství Host

————————————————

Většina dětí tráví letní dovolenou u moře. Kuba, hlavní hrdina dobrodružného vyprávění Utopený poklad, však místo k moři jede na prázdniny k nevlastnímu dědovi. I na malé vesnici ho však čeká mnoho zážitků!

Kubovi je jedenáct a nejede k moři. Místo toho bude celý prázdninový týden u nevlastního dědy kdesi na vesnici. Nikoho tam nezná, a navíc v celé dědově chalupě není internet. Ale zato je tam nachystaný podkrovní pokoj, který bude jenom jeho a kde ten strašný týden snad nějak přečká. Jenže ve svém pokoji Kuba záhy potká… Pavla. Kde se tu ale tak najednou vzal? A proč má kolo bez přehazovačky, nosí podivné oblečení, neví, co je to mobil nebo kdo je Messi? Ví ale, kde je ve starém zatopeném lomu ukrytý poklad z druhé světové války. A to se musí prozkoumat!
Dobrodružný příběh pro děti od 9 do 12 let.

Utopený poklad

Autorka: Radka Volfová
Ilustrátor: Viktor Svoboda

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 147×203 mm
ISBN: 978-80-262-2142-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Utopený poklad vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

 Utopeny_poklad_ukazka

Dostupné jsou i další ukázky.

O autorce

Radka Volfová vystudovala učitelství a nyní pracuje jako studijní referentka na Právnické fakultě UK. Žije s rodinou v Mníšku pod Brdy.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

O ilustrátorovi

Viktor Svoboda je animátor a ilustrátor na volné noze, věnuje se ilustrační tvorbě pro starší děti, komiksům a kresbě storyboardů pro film. V nakladatelství Portál vyšly s jeho ilustracemi například knihy Tajná dvojka nebo Fantastické psaní. Letos vydal komiksovou knihu Supro™: Hrdinové na dluh.

Zdroj informací: nakladatelství Portál


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKosmokluk

Walliams, David

Argo, 2024

zobrazit info o knizeKulíškovy neposedné příhody

Dražilová Zlámalová, Sandra

bambook, 2024

zobrazit info o knizeDva strašliví vikingové a smradlavý berserk
Dva strašliví vikingové 2

Simonová, Francesca

Slovart, 2024

zobrazit info o knizeNeskutečná skutečnost

Ferenzová, Lucie

Meander, 2024

zobrazit info o knizeDům
Obrázkové příběhy

Bernerová, Rotraut Susanne

Paseka, 2024

zobrazit info o knizeNež nás nabrala bublina
aneb Nedokončené příběhy, které chtějí být dokončeny

Zdrubecká, Michaela

Pasparta, 2023

zobrazit info o knizeUtopený poklad

Volfová, Radka

Portál, 2024

Napsat komentář