Krimi není nikdy dost

krimi
Chcete se začíst do zamotaného vyprávění, které nebudete moci odložit? V dnešních knižních tipech najdete hned pět krimi příběhů, v nichž není nouze o pořádné napětí. Vyberte si čtení na víkend a pusťte se společně s hlavními hrdiny do pátrání.

Podaří se Evě Dallasové zjistit, kdo mučí a týrá nevinné dívky? To zjistíte v detektivce Krutá rozkoš, kterou napsala oblíbená autorka J. D. Robb.

Poručíka Evu Dallasovou zaujmou na místě činu nákladné, elegantní šaty a drahá kosmetika na těle třináctileté dívky. Zdá se, že dívku někdo připravoval k roli sexuální otrokyně. Pomoct by Evě mohl manžel Roarke, který se pohybuje mezi městskou smetánkou. Bude těžké zachovat chladnou hlavu tváří v tvář tomu, kdo mučí a týrá nevinné dívky.

Krutá rozkoš

Autorka: J. D. Robb
Přeložil: Dušek Zdík

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7695-063-4
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Krutá rozkoš vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Přibližně v době, kdy Dorian prolezla rozbitým oknem v opuštěné budově a upadla do spánku navozeného analgetiky, koleno a kotník omotané ledovými obklady, poručík Eva Dallasová stála nad tělem na severním okraji Battery Parku.
Noční bouřka ukončila nejhorší nápor třídenní vlny veder v závěru června a pročistila ovzduší Dolního Manhattanu.
Nevydrží to, ale aspoň bylo příjemné ráno.
Pokud nepočítala to dítě – a je to ještě dítě, pomyslela si Eva. Zvlněné zrzavé vlasy rámovaly pohledný, široký obličej. Zelené oči hyzdil skelný lesk smrti. (str. 1)

Dočtěte si ukázku.

O autorce

J. D. Robb přišla na svět 10. října 1950 v Silver Springu v Marylandu jako Eleanor Marie Robertson (zkrácením jména si vytvořila svůj další spisovatelský pseudonym Nora Roberts). Chodila do katolické školy, kde se od jeptišek naučila disciplíně, která jí později v její spisovatelské kariéře velmi pomohla: „Můžete mít všechen talent světa, ale když nebudete mít disciplínu sednout si a psát, nepovede se vám napsat a publikovat žádnou knihu.“ Až do února 1979 byla Nora klasickou ženou v domácnosti, která pečovala o rodinu a malou farmu. Zlom v jejím životě nastal jednoho večera, kdy se přihnala sněhová bouře a uvěznila ji spolu s dětmi na týden v domě. „Už ani nevím, co mě to napadlo, že jsem vzala tužku a začala psát příběhy, které jsem měla v hlavě. Možná to bylo i z pudu sebezáchovy a ve jménu uchování zdravého rozumu. V té chvíli jsem ani v nejmenším nepocítila ambice stát se spisovatelkou.“ Rukopis, který tehdy vznikl, sice nakladatelé odmítli, Nora se však nedala odradit a psala dál. První román Irský plnokrevník jí vyšel v roce 1981. Začínající autorka, která kvůli inspiraci hodně četla, si jednoho dne objednala u místního truhláře knihovnu. Bruce Wilder přišel, postavil knihovnu, poté opravil nábytek v domě a pak už u Nory zůstal, protože se do sebe vášnivě zamilovali. Nora Roberts patří v současné době mezi nejplodnější spisovatele planety – na svém kontě má více než 200 titulů (včetně knih, které napsala pod pseudonymem J. D. Robb), které vyšly v celkovém nákladu 300 miliónů výtisků. Nakladatelství Alpress vydalo již několik desítek jejích románů, např. Znám tvou minulostZemřeš v další kapitoleSe mnou si nezačínejSchůzka s ďáblem, Jen ty a já či Kolotoč přání

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Patrick Dostert, hlavní hrdina knihy Fake od Arna Strobela, čelí obvinění z ublížení na zdraví a únosu ženy. Jenže tvrdí, že na ničem z toho se nepodílel. Podaří se mu dokázat svou nevinu?

Patrick Dostert vede spokojený život: má dobrou práci, přátele, milující manželku. Když u dveří jeho domu nečekaně zazvoní kriminální policie, jako by se ocitl ve špatném snu. Čelí vážnému obvinění z ublížení na zdraví a únosu ženy, kterou nikdy předtím neviděl. Důkazy proti němu jsou poměrně pádné a Patrickův život se tak neuvěřitelnou rychlostí proměňuje v noční můru. Přichází o práci, přátele, … Když už se zdá, že policie váhá, objevuje se video, na němž je Patrick jasně poznat. Nikdo už nepochybuje. Patrick ve vazbě čeká na soudní proces. Obrazový materiál je pravý, tvrdí policie. Podaří se Patrickovi prokázat, že je to „fake“?

Fake

Kdo ti teď uvěří
Autor: Arno Strobel
Přeložila: Romana Hájková

Počet stran: 336
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7625-292-9
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Fake vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Věděla to hned, jakmile vstoupil do dveří. Viděla mu to na obličeji. Ta svislá rýha, která se mu táhla z čela ke kořeni nosu…
Je naštvaný. Hodně naštvaný. Srdce jí sevřela ledová pěst. „Ahoj,“ pozdraví a pokusí se o nevinný úsměv.
Nesmí si všimnout, jak ti je. Že máš chuť od něj utéct, tak daleko, jak to jen jde. Tak daleko, aby tě už nikdy nenašel. Teď mu to ale v žádném případě nesmí dojít. Hlavně neříkej nic, co by ho rozzlobilo ještě víc.
Sepne ruce a pomalu jde k němu.
Prostě nedělej nic, co by ho ještě víc rozzlobilo. (str. 9)

Nezapomeňte si stáhnout celou ukázku.

O autorovi

Arno Strobel je německý spisovatel. Do roku 2014 působil v oblasti IT, s psaním začal až tesně před svými čtyřicetinami. Píše především thrilery, několik knih vzniklo ve spolupráci s Ursulou Poznanski.

Zdroj informací: arno-strobel.de

————————————————

Další pátrání čeká Otu Finka – hlavní postavu knihy Volání odnikud od Jaroslava Velinského. Co myslíte, odhalí tajemství nedbale zamčeného betonového bunkru? A zjistí, co se stalo manželce velitele holetínské posádky, která před časem zmizela?

Podivný telefonát, zamčený bunkr, zmizelá žena – a uprostřed toho bezděčný detektiv Ota Fink…
Bezděčný detektiv Ota Fink – v civilu soustružník – pozve v létě roku 1960 svoje trampské kamarády na vandr do pustých lesů zrušeného vojenského újezdu u Holetína, kde byl na jaře na vojenském cvičení. Nechtěně je tím všechny zatáhne do temného, bizarního dobrodružství, které se hned první večer ohlásí zazvoněním polního telefonu uprostřed tmavého lesa.

Po setkání s velitelem holetínské posádky, svérázným plukovníkem Hlomozou, začíná Ota tušit záhadu ještě temnější: Hlomozova krásná manželka, přezdívaná Sulika, před časem zmizela. Šušká se, že utekla s milencem, ale vůbec to nemusí být pravda.
Zatímco na taneční zábavě v Holetíně vyhrává narychlo sestavený trampský band, Otovi vrtá hlavou podivný vzkaz, který mu diktoval neznámý telefonista. Jaké tajemství skrývá nedbale zamčený betonový bunkr? A co o tom ví plukovník Hlomoza? Může být Sulika ještě naživu?

Volání odnikud

Autor: Jaroslav Velinský

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 155×210 mm
ISBN: 978-80-7588-597-5
Doporučená cena: 319 Kč

Knihu Volání odnikud vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

„Od těch borůvek tady,“ řekla holka House, „budeme samej fialovej puntík.“
„To je fuk,“ já na to. „Mám fialovou rád.“
„Proč zrovna fialovou, Bigglesi?“
„A proč je někdo slávista a někdo sparťan? Fialovou jsem měl rád už ve školce… Možná proto, že ostatním dětem se líbila červená.“
„A ty jsi chtěl bejt jinej…?!“
„Třeba jsem byl jinej. Červená se mi zdála protivně přímočará a uřvaná. Fialová je tichá, zamyšlená, záhadná… a může bejt všelijaká.“
„Jo. Dokonce jedovatá, hele. Například oměj je taky krásně fialovej.“

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Horník, soustružník, noční hlídač v zoo, umělecký pracovník libereckého Divadla hudby, reklamní grafik a od konce šedesátých let také spisovatel Jaroslav Velinský se narodil v prosinci 1932 v Praze a zemřel v únoru 2012 v Ústí nad Labem. Ve volném čase byl trampem, muzikantem a písničkářem (pseudonym Kapitán Kid), který stál u zrodu hudebního festivalu Porta. Psal sci-fi, dobrodružné a především detektivní příběhy, jejichž neznámějším hrdinou je „český Phil Marlowe“, detektiv-amatér Ota Fink. Dříve než podlehl vlivu americké drsné školy, napsal několik detektivek úplně jiného ražení. Případy penzionovaného kriminalisty Augustina Velikého a jeho přátel se odehrávají v kulisách města, které silně připomíná Liberec, a svými zločiny i literárním stylem se blíží černému humoru. Napsal např. Strašidlo minulosti.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

Jaké to je poprvé vyšetřovat vraždu? To se dozvíte v prvním díle nové detektivní série Vražedný Oxford od Martina Faitha. Mladá policistka Trudy se pokusí zjistit, kdo stojí za podivným úmrtím psychicky nevyrovnané ženy.

V úvodním díle detektivní série, zasazené do malebného prostředí Oxfordu 60. let dvacátého století, se mladá policistka Trudy dostává po boku obávaného koronera Clementa Rydera ke své první vraždě. Jde o podivné úmrtí psychicky nevyrovnané ženy. Zbytek oddělení mezitím vyšetřuje sérii zločinů spojených s místním podnikatelem. Doktor Ryder se ale nemůže zbavit dojmu, že spolu oba případy souvisí.

Vražedný Oxford – Osudová posedlost

Autor: Martin Faith

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7695-098-6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Vražedný Oxford – Osudová posedlost vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

„Tady si radši dávej pozor na jazyk, hochu,“ napomenul ho. „Takže, mladý pán podle všeho zas někde jezdí na koni, ale prý slíbil, že bude kolem desáté zpátky. A ty se ho budeš držet jako klíště, Rode, zvlášť v poledne. Ty, Trudy, zajdeš do kuchyně a promluvíš si s personálem. Zkus vyzvědět, co se o té rodině povídá. My musíme nejen zjistit, kdo ty dopisy posílá, ale taky důvod, proč se na sira Marcuse a jeho rodinu zaměřil. Nějaký tu být musí. Jasné?“
„Ano, seržante,“ reagovala Trudy nadšeně.
Konečně se směla zapojit do vyšetřování skutečného případu! (str. 1)

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Martin Faith je jeden z mnoha pseudonymů britské autorky Jacquie Walton, která již třicet let věnuje psaní profesionálně a má na svém kontě celkem přes pět desítek vydaných titulů. Narodila se v Oxfordu, po studiích pracovala jako sekretářka na Somerville College v rámci prestižní Oxfordské univerzity. Celý život žije v hrabství Oxfordshire a ve zdejších městech či vesnicích se také odehrává děj jejích knih.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Oblíbená švédská autorka thrillerů Tove Alsterdal napsala další napínavý příběh, v němž hraje hlavní roli mladá policistka Eira Sjödinová. Co se stane, když se na seznam pohřešovaných dostane i elitní vyšetřovatel vražd? Začíná závod s časem!

Hluboko v ångermanlandských lesích pracuje fotografka Tone na sérii zobrazující melancholii zániku. Na opuštěném domě u jezera ji cosi přitahuje. Ale teprve když fotografie vyvolá, všimne si ruky napřažené ze sklepního okénka. Zachránci přijdou už pozdě, muž zemřel vyhladověním. Na levé ruce má dva prsty useknuté.
O sedm set kilometrů dál na sever leží téměř vylidněné hornické městečko, které postupně pohlcuje obrovský kráter. Tam zaslechnou dva muži při inspekci opuštěného domu ze sklepa podivné zvuky. Když okénkem nahlédnou, uvidí v koutě schouleného člověka.
Policejní asistentka Eira Sjödinová se zapojí do vyšetřování, ale přitom si dělá starosti kvůli matce s pokročilou demencí i bratrovi sedícímu ve vězení za zločin, který nespáchal. Vyšetřování případu uvězněných mužů vede G. G., s kterým Eira už dříve pracovala – je zkušený, velice schopný, a také šaramantní. A překvapivě nezodpovědný. Jednoho dne si prostě nepřijde do práce. Jenže se neobjeví ani další den a začne být jasné, že elitního vyšetřovatele vražd je třeba zařadit do kolonky „Pohřešovaný“. Závod s časem začíná.

Chřtán

Autorka: Tove Alsterdal
Přeložila: Jana Chmura-Svatošová

Počet stran: 304
Vazba: brožovaná
Formát: 145×200 mm
ISBN: 978-80-257-4372-0
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Chřtán vydalo nakladatelství Argo.

O autorce

Tove Alsterdal je jednou z nejznámějších švédských spisovatelek thrillerů. Napsala pět kritikou oceňovaných knih (např. Zapomenutí mrtví) a získala literární ceny ve Švédsku a Francii. Na podzim roku 2020 byla její poslední kniha Vývrat vyhlášena nejlepším švédským kriminálním románem roku.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrutá rozkoš

Robb, J. D.

Alpress, 2024

zobrazit info o knizeFake
Kdo ti teď uvěří

Strobel, Arno

Metafora, 2024

zobrazit info o knizeVolání odnikud

Velinský, Jaroslav

Mystery Press, 2024

zobrazit info o knizeVražedný Oxford – Osudová posedlost

Faith, Martin

Alpress, 2024

zobrazit info o knizeChřtán

Alsterdal, Tove

Argo, 2024

Napsat komentář