Jak porozumět světu

porozumeni-svetu
V dnešních novinářských tipech se zaměříme na to, jak lépe porozumět světu okolo nás. První kniha vás seznámí se světovým korupčním podsvětím a nechá vás nahlédnout za oponu velkých kauz. Druhá kniha vám zas ukáže, jak pracovat s negativními informacemi, které se na nás denně valí z médií.

Novinář Tom Burgis přichází s knižní novinkou Kleptokracie, která pojednává o různých světových korupčních kauzách, zlodějích z nejvyšších pater, o těch, kteří si uzurpují moc. Kniha je vlastně takovým reálným faktografickým thrillerem, který vám na pozadí 4 příběhů nabídne šokující odhalení a objasnění globální korupční sítě, o které asi málokdo hodně ví. Nahlédnete za oponu Ruska, Anglie, Kanady či americké CIA. Čeká vás vskutku poctivá novinářská práce a pravděpodobně znepokojující čtení. Chcete-li ovšem nahlédnout pod pokličku, tahle kniha je pro vás!

Kleptokracie

Jak špinavé peníze ovládají svět
Autor: Tom Burgis
Přeložila: Helena Hartlová

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-189-0
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Kleptokracie vydalo nakladatelství Jota.

Oceňovaný investigativní novinář Tom Burgis v šokujícím, pečlivě zpracovaném díle literatury faktu odhaluje globální kleptokracii a ukazuje, jak korumpuje svět kolem nás. Jsou všude, zloději a jejich lidé. Mistři utajování. Dosud jsme se o jejich existenci dozvídali jen z toho, co nechávali za sebou, ať už to bylo tělo v ohořelém Audi, dělníci postřílení v kazašské poušti, zfalšované volby v Zimbabwe nebo britský bankéř umlčený a zneuctěný, když se pokusil odhalit pravdu o londýnské City. Nahromadili víc peněz než většina zemí. Především ale kradou moc. V tomto thrilleru ze skutečného života plném zarážejících odhalení Tom Burgis splétá dohromady čtyři příběhy objasňující globální síť korupce. Aktéry příběhů jsou potížista z anglického městečka Basingstoke, který narazí na tajemství jedné švýcarské banky, miliardář z bývalého Sovětského svazu budující soukromé impérium, poctivý kanadský právník se záhadným klientem a brooklynský podvodník pod ochranou CIA. Náznaky tohoto stínového světa se objevovaly v průběhu mnoha let. Tom Burgis jednotlivé body propojil. Sledoval stopy špinavých peněz, které zaplavují globální ekonomiku, pomáhají diktátorům a zamořují demokracie. Ale stopy od Kremlu po Peking, od Harare po Rijád, od Paříže po Bílý dům naznačují cosi ještě znepokojivějšího: zloději se spojují. A lidské ztráty budou velké.

Ukázka z knihy

Morální odvaha, jistě, ale také rošťáctví patrné z vrásek v koutcích očí vedly Nigela Wilkinse k tomu, že se rozhodl ukrást tajemství jedné švýcarské banky. Stalo se to toho roku, kdy se všechno změnilo, roku 2008, na konci starých časů. V bankovnictví pracoval čtyřicet let, přestože bankéřem vlastně nikdy nebyl. Nebyl jím ve smyslu, v němž to slovo užívají sami bankéři, ani v tom, v němž je poslední dobou začali užívat všichni ostatní. Především byl příliš plachý. Skrze své brýle dokázal vystřelit pohled tvrdý jako žula. Za tímto pohledem se však skrývala nejen potlačovaná arogance nejchytřejšího muže, jakého kdy lidé v jeho okolí poznali, ale také nesnesitelné rozpaky. Nigelovy košile s fiží by si žádný pán tvorstva, který má trochu sebeúcty, neoblékl ani za nic na světě. Také by se nepodvolil plešatosti tak rezolutně jako Nigel, neuložil by poslední zbytky svých kdysi bohatých kadeří do malé lepenkové krabice s nápisem „Nigelovy vlasy“ a tu by si doma nevystavil na polici. Zřejmě by také nepřemýšlel o penězích tolik jako Nigel. Nešlo o jejich prosté rozmnožování. Nigel o nich skutečně přemýšlel. V jinošském věku ho nadchl labouristický premiér Harold Wilson, děsící establishment svými protahovanými yorkshirskými samohláskami a přímočarostí, s níž vysvětloval význam peněz: kdo je má, jak se k nim dostal a proč by mnozí z těch, jimž se nedostávají, mohli mít oprávněný nárok na jejich větší díl. Nigel začal investovat kapesné, jako jiní experimentovali s chemickou soupravou nebo ti krutější přidržovali lupu nad slimákem. Líbily se mu matematické představy, které se daly uplatnit v praxi. Uvažoval o tom, že by se stal inženýrem, jeho povaha si však žádala obor, který by dával větší prostor pro nesouhlas a diskuse. Objevil ekonomii: umění vyprávět příběhy peněz.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Poté, co Tom Burgis zanechal raných představ o dráze potulného básníka, působil jako zahraniční dopisovatel v Jižní Americe a Africe. Šest­náct let pracoval ve Financial Times, mimo jiné jako člen investigativního týmu. Od­haloval korupční skandály, zabýval se teroristickými útoky, převraty, neonacismem a zapomenutými konflikty a sledoval pohyb špinavých peněz světem. Za svou novinářskou práci získal řadu ocenění v USA, v Británii a Asii.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

O nakladateli

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikuje tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

————————————————

Publikace Svět je lepší, než si myslíte od německé novinářky Ronjy von Wurmb-Seibel je z jiného soudku. Autorka vám totiž představí, jak změnit vaše vnímání negativních zpráv a jak s nimi obecně pracovat. Zprávy totiž utvářejí to, za co utrácíme, o čem přemýšlíme, koho volíme či jak se cítíme. Abychom se tak cítili lépe, je třeba změnit náš přístup k těmto informacím. Tato kniha vám ukáže, jak na to, ozřejmí, jak funguje mozek, a ukáže, jak se více zaměřovat na pozitivní věci. Nadějeplná kniha pro všechny, kteří už mají dost každodenní zpravodajské negativity!

Svět je lepší, než si myslíte

Jak se vypořádat s mediální záplavou negativních zpráv
Autorka: Ronja von Wurmb-Seibel
Přeložil: Tomáš Mach

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 144×207 mm
ISBN: 978-80-271-3824-1
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Svět je lepší, než si myslíte vydalo nakladatelství Grada.

Už vás nebaví číst jen špatné zprávy? Máte pocit, že televize, rozhlas a další média na vás chrlí jen tragédie? To sice změnit nemůžete, ale můžete změnit, jak tyto informace vnímáte.
Zprávy utvářejí naše životy mnohem více, než si připouštíme – ovlivňují, koho volíme, za co utrácíme peníze nebo jak vychováváme své děti. Určují, jak se cítíme, když se ráno probudíme, a na co myslíme, když jdeme večer spát. Denní příval negativních zpráv nejen zhoršuje naši náladu, ale zkresluje náš pohled na svět. Jak z této negativní spirály uniknout? Tím, že změníme svůj vlastní přístup k informacím.
V této knize najdete konkrétní možnosti a postupy, jak zařídit, aby vás špatné zprávy přestaly ovlivňovat. Dozvíte se, jak funguje lidský mozek a proč v důsledku evoluce vnímá mnohem intenzivněji negativní než pozitivní skutečnosti. Naučíte se vědomě zaměřovat na příjemné věci a ty nepříjemné posuzovat bez zkreslení a s nadhledem.

Ukázka z knihy

Co s námi dělá fakt, že jsme nepřetržitě konfrontováni s katastrofami, násilím a ničením?
Silně nás ovlivňuje – to, koho nenávidíme a koho milujeme. Jaké komentáře píšeme na sociálních sítích, zda zdvořilé nebo urážlivé. Jak se cítíme ráno po probuzení a o čem přemýšlíme, když jdeme večer do postele. Zda máme strach z budoucnosti, která nám připadá stále pochmurnější, nebo zda se na ni těšíme, protože víme, že o tom, jak moc tato budoucnost bude pochmurná, pokud vůbec, spolurozhodujeme i my svým jednáním. Jen čtvrtina lidí v Německu si myslí, že se životní podmínky jejich rodiny v následujících 15 letech zlepší. Méně než 10 procent lidí v Německu má pocit, že se náš svět mění k lepšímu.
Zprávy ovlivňují, jaké pojištění uzavřeme a kolik za ně zaplatíme. Dokonce ovlivňují i míru rizika, že dostaneme infarkt. Neumíte si to všechno představit? Já jsem si to také nedovedla představit. Dokud jsem z vlastní zkušenosti nezjistila, jak moc utváří příběhy kolem mě můj pohled na svět a můj každodenní život.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Ronja von Wurmb-Seibel (*1986) vystudovala politologii v Mnichově. Před tím, než začala pracovat na volné noze v roce 2013, pracovala jako redaktorka v politickém oddělení deníku ZEIT. Je autorkou rubriky ORTSZEIT KABUL, která v něm vychází. Její práce získala několik ocenění. Autorka je také filmařka.

Zdroj informací: autorčin web

O nakladateli

 Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.


 Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zajímá vás pozadí korupčních kauz a jak pracovat s negativním zpravodajstvím? Napište nám svůj názor v komentářích. 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKleptokracie
Jak špinavé peníze ovládají svět

Burgis, Tom

Jota, 2023

zobrazit info o knizeSvět je lepší, než si myslíte
Jak se vypořádat s mediální záplavou negativních zpráv

Wurmb-Seibel, Ronja von

Grada, 2023

Napsat komentář