Patříte mezi vášnivé kuchaře či si rádi připravujete doma alternativní čisticí prostředky? Do první knihy si budete moci zaznamenat všechny své oblíbené recepty, v dalších naleznete inspirativní recepty včetně bezlepkových a odhalíte tajemství jedlé sody a její využití nejen v kuchyni.
Zatímco z dalších knih, které vám dnes představíme, načerpáte inspiraci pro vaření, do tohoto zápisníku si budete moci poznamenat své nejpovedenější recepty. Jako základ poslouží postupy z kuchyně slovenské autorky, které doplňují citáty z jejích románů.
Vytvořte si vlastní kuchařskou knihu z receptů, co vás zaujaly, které chcete vyzkoušet nebo podle nichž roky vaříte, ale máte je jen jako výstřižky z časopisů či narychlo zapsané poznámky na útržcích papíru.
Pomůže vám k tomu stylový zápisník s třiceti ověřenými rodinnými recepty z kuchyně Táni Keleové-Vasilkové, doplněný citáty z jejích románů.
Ukázka z knihy
Moje recepty
Autorka: Táňa Keleová-Vasilková
Přeložila: Monika Mitterko
Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 132×207 mm
ISBN: 978-80-8111-505-9
Doporučená cena: 179 Kč
Knihu Moje recepty vydalo nakladatelství Noxi.
O autorce
Táňa Keleová-Vasilková je jednou z nejúspěšnějších slovenských spisovatelek. Narodila se v Chomutově v severních Čechách v rodině slovenského publicisty a cestovatele Františka Keleho. Jako čtyřletá se přestěhovala s rodiči do Bratislavy, kde od té doby žije a působí. Vystudovala gymnázium a žurnalistiku na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě. Několik let pracovala jako redaktorka v časopise Osvetová práca a od roku 1991 je spisovatelkou na plný úvazek. Na kontě má téměř třicet velice úspěšných společenských románů, mezi něž patří například Druhá, Manželky, Kouzlo všednosti, Květiny pro Lauru, Touhy, Co to bude?, Duhový most či Sítě z pavučin. Je vdaná a je matkou tří dětí, se kterými žije v Devínské Nové Vsi.
Zdroj informací: autorčiny oficiální stránky
————————————————
Vyzkoušejte všech 101 snadných a výživných jídel přímo z trouby, vhodných i pro vegetariány a vegany. Ideální hlavně pro ty, kteří nechtějí mít po vaření plno špinavého nádobí, ale zároveň chtějí připravit chutná a výživná jídla.
Co vám kuchařka radí? Napěchovat plech zeleninou, luštěninami, zrním, bylinkami a dalšími dobrotami, vrazit do trouby a nechat je ukázat, co dovedou. Když se totiž spojí trouba s plechem, můžete vytvořit hlavní jídla všeho druhu s minimální námahou a výsledky jsou opravdu neuvěřitelné! Kdo by nemiloval vaření, které je pohodlné, uvolněné, nezašpiníte při něm moc nádobí a ještě umocňuje chuť a vůni? Jsou tu k vyzkoušení slaná lákadla i sladká potěšení na snídani, brunch, oběd i večeři. Liz Franklinová, autorka píšící o jídle ověnčená cenami, vás pozve také na kulinární cestu kolem světa – můžete vyzkoušet leccos od snadného dhalu z trouby po tex-mex zeleninové tacos. Ať už jste dlouholetý vegetarián nebo vegan, hostíte přátele nebo vaříte pro rodinu, která se živí rostlinnou stravou, nebo jednoduše chcete omezit spotřebu masa – následující stránky nabízejí spoustu svůdných jídel k vyzkoušení.
Ukázka z knihy
Zeleninové zázraky z jednoho plechu
101 snadných a výživných jídel přímo z trouby, vhodných i pro vegetariány a vegany
Autorka: Liz Franklinová
Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 196×242 mm
ISBN: 9788075297440
Doporučená cena: 399 Kč
Knihu Zeleninové zázraky z jednoho plechu vydalo nakladatelství Slovart, kde najdete další ukázky.
————————————————
Radka Vrzanová se dlouhodobě věnuje bezlepkovému vaření a díky experimentování vyvinula nové postupy při přípravě bezlepkových jídel. Ve své třetí knize dokazuje, že i jídla bez mléka a vajec mohou být slavnostní a báječně chutnat.
Zvládáte každodenní bezlepkové stravování, ale rádi byste svůj jídelníček obohatili i ve sváteční dny? Třetí kniha známé autorky vám přináší na 120 nových receptů, které zpestří vaši slavnostní tabuli. Získáte inspiraci, co přichystat na Velikonoce a Vánoce, na narozeniny dětí i rodičů, pro svatební hostinu nebo zahradní párty.
Radka Vrzalová je kouzelnice – vyčaruje z bezlepkových surovin i to, o čem byste si netroufali při své dietě ani snít, protože jste dosud nevěřili, že je to vůbec možné. Ale je to tak, můžete uvařit a upéct v podstatě cokoli, nic není překážkou:
- tradiční dorty a zákusky, jaké znáte z dětství
- nádherně zdobené dorty pro děti k narozeninám
- klasiku české kuchyně
- jídla ze zahraničních kuchyní od italské po asijskou
- sladké i slané drobnosti jen tak na chuť nebo jako pohoštění
Mimořádný přínos autorky spočívá v tom, že recepty jsou naprosto originální – její vzdělání potravinářského technologa a neustálá chuť a vůle experimentovat ji přivedly k tomu, aby vyvinula zcela nové receptury, přesně ušité na míru jednotlivým pokrmům. Nejde tedy jen o pouhou náhradu lepkové mouky za bezlepkovou nebo o shromáždění receptů, kde mouka není zapotřebí, ale o unikátní postupy.
S bezlepkovými, popřípadě bezlaktózovými, bezmléčnými, a dokonce i bezvaječnými surovinami tak docílíte stejného výsledku, jako kdybyste neměli žádná zdravotní omezení. Dobrou chuť!
Ukázka z knihy
Ve složení moučných směsí najdete spoustu názvů takzvaných „zlepšujících“ látek či zahušťovadel, které vám nemusí být jasné. Na internetu na vás vyskočí rozporuplné informace o jednotlivých gumách, methylovaných celulózách atd. Opět je třeba zapojit trochu zdravého selského rozumu, případně si načíst trošku víc z různých zdrojů, a také se podívat, kolik těch neznámých složek v mouce asi tak může být – řádově jsou to miligramy, maximálně gramy na 1 kg balení.
Nahlédněte do pokračování ukázky.
Doporučujeme
Bezlepkové vaření může být kreativní. Inspirace načerpáte v celé řadě kuchařek:
Radčina kuchařka bez lepku – slavnosti
Se spoustou rad a receptů i bez mléka a vajec
Autorka: Radka Vrzalová
Počet stran: 322
Vazba: vázaná
Formát: 215×215 mm
ISBN: 978-80-247-3187-2
Doporučená cena: 399 Kč
Knihu Radčina kuchařka bez lepku – slavnosti vydalo nakladatelství Grada. Můžete si prohlédnout ukázku z první Radčiny kuchařky.
————————————————
A od vaření přejdeme k prostředku téměř na vše. A tím je jedlá soda, která dokáže nahradit jako alternativa různé čisticí prostředky a lze ji využít v kuchyni, koupelně či na zahradě. Navíc neškodí životnímu prostředí a ocení ji i vaše peněženka.
Jedlá soda – ačkoliv tento nenápadný bílý prášek koupíte téměř v každém supermarketu, jeho podivuhodné schopnosti zná jen málokdo. Naši prarodiče sodu ještě běžně používali, později však upadl tento „zázračný prostředek“ do zapomnění, protože jej stále více vytlačovaly nejrůznější výrobky v lákavých obalech. Přitom to jde téměř vždy mnohem levněji, zdravěji a ekologičtěji – s jedlou sodou!
Jako bezpečná a udržitelná alternativa a zároveň univerzální domácí prostředek nahradí jedlá soda mnoho dalších výrobků v domácnosti, kuchyni, koupelně, při praní i na zahradě. Navíc je oproti nim téměř zadarmo, skvěle funguje a nezanechává za sebou žádné látky škodlivé pro životní prostředí. To je hodně dobrých důvodů, proč by jedlá soda neměla chybět v žádné domácnosti.
Jedlá soda je
- prospěšná pro zdraví: Díky jedlé sodě se můžete ve své domácnosti zbavit mnoha pochybných látek v deodorantech, mycích prostředcích, vlasové kosmetice a spol. a nahradit je neškodnými, ale stejně účinnými alternativami.
- prospěšná pro životní prostředí: Domácí alternativy s jedlou sodou nešetří jen ohromné množství obalového odpadu a chemie, ale jsou také zcela neškodné pro životní prostředí.
- prospěšná pro vaši peněženku: Zapomeňte na drahé speciální výrobky na každý problém, díky mnohem levnější jedlé sodě bude většina z nich zbytečná.
- prospěšná pro vás osobně: Výroba domácích pomocníků přináší radost, podporuje kreativitu, posiluje sebevědomí, a navíc díky ní budete o něco nezávislejší.
Nechte se inspirovat i vy a udělejte tak něco pro přírodu!
Ukázka z knihy
Většina lidí zná jedlou sodu z oddělení s přísadami do pečení, téměř vždy tam stojí přímo vedle prášku do pečiva. Není to náhoda, protože samotný kypřící prášek do pečiva se skládá z velké části z jedlé sody. Společně s okyselovacím prostředkem dosáhne kypřícího účinku, díky němuž je těsto nadýchané. Teplem při pečení a chemickou reakcí jedlé sody s okyselovacím prostředkem se v těstě vytváří oxid uhličitý. Malé bublinky se derou ven a dodávají těstu nadýchanou konzistenci.
Doporučujeme
A pokud si rádi vyrábíte vlastní produkty, nahlédněte do dalších publikací značky smartikular.net:
Jedlá soda
Prostředek téměř na vše: více než 250 způsobů využití tohoto ekologického zázraku v domácnosti, kuchyni, koupelně a na zahradě
Autor: Smarticular.net
Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-88316-48-0
Doporučená cena: 298 Kč
Knihu Jedlá soda vydalo nakladatelství Kazda. A můžete si prolistovat ukázku.
O autorovi
Od roku 2014 zveřejňuje berlínský portál smarticular.net návody a tipy na jednodušší a udržitelnější život. Na problémy pouze neupozorňuje, ale denně představuje nová řešení, recepty a alternativy, díky nimž si může každý trochu usnadnit život a zároveň být ohleduplnější k životnímu prostředí. Návody a různá řešení se neustále vyvíjejí i díky nesčetným věrným příznivcům, kteří je sami zkoušejí a dělí se o své zkušenosti.
Zdroj informací: Kazda
Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.
Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.
Související knihy
Moje receptyKeleová-Vasilková, Táňa
Noxi, 2019
Zeleninové zázraky z jednoho plechu101 snadných a výživných jídel přímo z trouby, vhodných i pro vegetariány a vegany
Franklinová, Liz
Slovart, 2019
Radčina kuchařka bez lepku – slavnostiSe spoustou rad a receptů i bez mléka a vajec
Vrzalová, Radka
Grada, 2019
Jedlá sodaProstředek téměř na vše: více než 250 způsobů využití tohoto ekologického zázraku v domácnosti, kuchyni, koupelně a na zahradě.
Smarticular.net
Kazda, 2019
Napsat komentář
Pro přidání komentáře musíte být přihlášeni.