Sherlock Holmes a ženy

holmesova_ucednice_nahled
Jedna žena se chopila pera, druhá z něj vyšla, aby se stala učednicí velkého génia, a třetí se zrodila, aby byla jeho největší protivnicí. A samozřejmě jej ani na venkově neopouští ani věrná paní Hudsonová.

Prostě Sherlock Holmes v sérii z pera Laurie R. Kingové je přímo obklopen ženami. To však ani v nejmenším neumenšuje jeho genialitu a suverénní postavení mezi všemi literárními detektivními postavami, které kdy spatřily světlo světa. Laurie R. Kingová je ve světě, který se točí kolem hrdinů z Baker Street, velice populární. Na původní dílo Arthura Conana Doyla se pokusila navázat po svém: geniálnímu Sherlocku Holmesovi vymyslela učednici, která se mu postaví po boku jako rovnocenný partner. A o tom, že se jí její úmysl povedl, svědčí již pětadvacítka příběhů, které se setkaly s velkým ohlasem jak u čtenářů, tak i odborných hodnotitelů udělujících různá ocenění.

Na český knižní trh však vstoupila až letos v září díky nakladatelství Argo, které vydalo úvodní příběh celé série Holmesova učednice aneb Královna v ohrožení.

Počátek vyprávění spadá do chvíle, kdy se rozbíhají boje první světové války. Sherlock Holmes se uchyluje na venkov, kde se věnuje chovu včel a provozování různých pokusů a experimentů. Shodou okolností se právě díky včelám seznámí s patnáctiletou dívkou, Mary Russelovou, u níž ho zaujme její schopnost dedukce, a rozhodne se ji zasvětit do všeho, co sám umí.

Nakonec na mně veškeré vypětí dolehlo a iluze normálnosti pominula. Přemýšlela jsem, k čemu mi bude diplom z univerzity a k čemu mi je to, že dokážu vypátrat zločince, dokonce i vraha, když půl milionu britských vojáků zalévá evropskou půdu vlastní krví, a každý, kdo nastoupí na vojenskou loď, má jen malou šanci, že se vrátí domů nezmrzačený. (str. 61)

Mary je sirotek a její poručnicí, která spravuje její majetek, je lakomá a zlá teta. Vzdálenost deseti mil, která dělí sídla Holmese a Mary, není nepřekonatelná a mezi oběma aktéry se rozvíjí osobitý vztah. Ten zahrnuje i Dr. Watsona a paní Hudsonovou.

„Velmi mi pomáhalo vidět se Watsobnovýma očima, když jsem měl s nějakým případem potíže. Naučil mě mnoho o tom, jak lidé fungují, co je pohání. Díky Watsonovi jsem pokornější, skromnější.“ Zachytil můj pochybovačný pohled. „Inu, tak skromný, jak jen to dokážu.“ (str. 54)

Učitel a jeho žačka začínají řešit nejprve drobné případy ze svého okolí, pak si jejich služby vyžádá americký manželský pár, jemuž byla během dovolené unesena dcera přímo ze stanu. Když ji Holmes a jeho partnerka osvobodí z rukou únosců, jde teprve o začátek velké šachové partie, kterou s detektivním duem rozehrál šílený mozek dcery hrdé na svého zločinného otce. Nebezpečná hra nejen, že oba partnery rozdělí, ale málem je připraví i o život!

Musím říct, že jsem se u knihy dobře bavila. Navíc jsem byla potěšena tím, že také svět Sherlocka Holmese začaly opanovávat ženy, aniž by on sám ztratil své kouzlo. Jen mi připadalo, že jej autorka trošku více obdařila city, kterými v originále příliš nehýří. Empatií a soucitem Doylův Sherlock totiž nikdy neoplýval. Na druhou stranu – je tento odklon od originálního obrazu chybou? Není naopak zlidštění Holmese obohacením a přínosem i pro něj samotného? Myslím, že to budou muset posoudit čtenáři sami.

Já osobně jsem spokojená. Dostala jsem velkou porci napínavého čtení, u kterého jsem mohla zapomenout na starosti běžného dne a mohla se ponořit do nových dobrodružství s oblíbenou literární postavou. Holmesova dívčí pomocnice mi připomněla Flavii de Luce z detektivek Alana Bradleyho, ovšem o něco starší a zkušenější. Rozhodně se nebráním novým příběhům psaným na motivy A. C. Doyla. Jeho dílo již bylo završeno, lidská fantazie však nezná mezí a literární odkaz žije a má mít šanci rozvíjet se. Proto mě těší, že tak činí nejen Anthony Horowitz (Dům hedvábí, Moriarty), Lydsay Fayeová (Prach a stín), ale že přispěl i Rudolf Čechura (Dr. Sherlock Holmes v Čechách a jiné případy), a proto teď budu netrpělivě vyhlížet i další díly série Laurie R. Kingové. Jsem totiž zvědavá, jaké nové případy pro svůj tandem vymyslela.

Jste-li milovníky detektivek od klasiky po modernu a užíváte-li si každý pohádkový konec, v němž zvítězí dobro nad zlem, pak zkuste ochutnat i novou sérii z pera americké světoběžnice Laurie R. Kingové. Věřím, že vám zachutná…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHolmesova učednice

Kingová, Laurie R.

Argo, 2016

Napsat komentář