Ukázka z knihy RAW pro začátečníky (Chantal Sandjonová)

Chantal Sandjonova_RAW pro zacatecniky
Kniha RAW pro začátečníky představuje poutavý a srozumitelný úvod do problematiky syrové stravy, která je v dnešní době stále populárnější. Recepty na sladké i slané pokrmy vás přesvědčí, že raw jídlo je nejen zdravé, ale i velmi chutné.

Přinášíme vám ukázku z knihy RAW pro začátečníky, kterou vydalo nakladatelství NOXI v edici Zdravotní tituly Gräfe und Unzer.

Anti-aging díky antioxidantům
Antioxidanty jsou naší endogenní obranou proti volným radikálům. Ty vznikají v oxidačních procesech a představují pro nás do té míry nebezpečí, že vyvolávají řetězovou reakci, při které mohou být poškozeny i základní buněčné komponenty jako DNA nebo buněčné membrány. Volné radikály jsou tak bezděčnými motory stárnutí na buněčné úrovni, a proto nežádoucí. Nikde nejsou antioxidanty, které tyto procesy efektivně blokují, v tak vysoké rozmanitosti a koncentraci jako v čerstvém ovoci a zelenině, jakož i v ořeších, semenech, obilí a luštěninách – a to je esence syrové stravy. Bobule jsou v tom neporazitelní šampioni. Už jen 20 gramů sušených bobulí goji, méně než hrst, dodává doporučené denní nejmenší množství antioxidantů. Avšak i méně exotické plody jako švestky, rozinky nebo borůvky porazí ve svém působení proti stárnutí (anti-aging) každý kosmetický prostředek. Do dnešního dne nejobsáhlejší studie amerického zemědělského ministerstva o antioxidantech v potravinách došla v roce 2004 k prostě vypadajícímu nálezu: „Konečným výsledkem je: Jezte více ovoce a zeleniny.“ A právě o to jde v dobrodružství se syrovou stravou – vidět a vnímat i krásu toho, co jíme.

Zhubnout jako samo sebou
I to vás tu očekává: Syrová strava je jednou z nejpřirozenějších cest k ideální váze. Umožňuje nám úbytek na váze v souladu s naším tělem, a ne v boji s ním. Protože čím přirozeněji se stravujeme, tím přirozenější je forma, kterou naše tělo přijímá. Se syrovou stravou ztratíme přebytečná kila takřka automaticky. Počítání kalorií přitom není nutné. Místo toho stojí na prvním místě to, co má být vlastně kaloriemi měřeno: výživná hodnota. Jak diety, při nichž se na krátkou dobu mnohého musíte zříct, tak i přemíra junk food (neformální označení potravin s vysokou kalorickou a nízkou výživovou hodnotou) dodávají našemu tělu jen minimum esenciálních živin.

Lákavá rozmanitost
Hubnout se syrovou stravou neznamená jen mrkev a celer! A taky to neznamená, že musíte ráno, v poledne a večer jíst salát. Naopak: pravděpodobně vás udiví, jak velká rozmanitost je se syrovou stravou možná. Můžete dokonce vyzkoušet zmrzlinu nebo kuchyňské recepty ze syrové stravy, dezerty jsou taky při hubnutí povoleny. Právě s nimi se naučíte vychutnávat přirozené látky v syrové stravě. Protože jen s požitkem se natrvalo zbavíte přebytečných kil.

————————————–

Zdravotní tituly Gräfe und Unzer

Nakladatelství NOXI již vydalo v edici o lidském zdraví a chutném vaření řadu zajímavých publikací. Přečtěte si také ukázky z knížek SuperpotravinyVysoký krevní tlakZelené smoothieIntolerance laktózyAcidobazická rovnováha a Rostlinná antibiotika.
Při cestě za zdravým životním stylem a pestrým stravováním vám pomohou i naše články Žijte zdravě!, Poučte se o motivačních knihách nebo Za zdravím díky informacím z knih.


Nakladatelství Noxi působí na českém a slovenském knižním trhu od roku 2004 a jeho zakladatelkou je Jana Mišíková. Zatím vydalo téměř 200 knih a nabídku stále rozšiřuje. Čtenářům nabízí úspěšné tituly, které se v zahraničí staly bestsellery, především pak knihy o zdravém životním stylu ale i kvalitní beletrii.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRAW pro začátečníky

Sandjonová, Chantal

Noxi, 2015

Napsat komentář