Chutě klasické, románové i exotické

kucharky
Dochází vám v kuchyni fantazie? Potřebujete kapku inspirace? V dnešních knižních tipech vám představíme tři originální kuchařky, které vám jistě pomohou zpestřit váš jídelníček.

Pokud se chcete učit kulinářství od těch nejlepších, vyzkoušejte recepty, které pro vás připravili šéfkuchaři Eric Treuille a Jeni Wright z institutu klasických disciplín francouzské kuchyně Le Cordon Bleu. Škola kuchařských technik – přes 700 klasických kuchařských technik metodou krok za krokem vám nabídne mnoho způsobů vaření, dušení či pečení lahodných pokrmů, ale také rady, jak vybrat ty nejlepší suroviny. A protože jídlo musí nejen dobře chutnat, ale také vypadat, naleznete zde i spoustu tipů pro závěrečné servírování. Se vším vám pomůže rozsáhlá obrazová příloha, podle níž určitě připravíte mnoho chutných jídel.

Ukázka z knihy

Mexické tortilly

tortillyIngredience na 6 tortill :

175 g hladké mouky
1/2 lžička soli
2 a 1/2 lžičky rostlinného nebo ztuženého tuku či kostiček sádla
5 lžic vody

Příprava moučných tortill

Jako většina chlebových placek i mexické tortilly jsou snadné – pokud je do mouky dobře zapracováno sádlo před tím,  než se přidá voda. Vodu přilévejte postupně, až vznikne měkké těsto. Může se stát, že budete vody potřebovat trochu více či méně, záleží to na nasákavosti mouky. Výsledné těsto by mělo být tvárné a pružné, ale ne lepkavé.

Promíchejte mouku se solí. Zatřete tuk. Vidličkou vmíchejte vodu, až vznikne těsto. Prohněťte ho dohladka, to trvá asi 3 minuty. Rozdělte ho na 6 dílů. Nechte odpočinout, volně přikryté, 30 minut. Rozehřejte suchou grilovací pánev. Kousky těsta vyválejte. Po jedné opékejte tortilly 15-30 vteřin z každé strany. Ihned je podávejte.

Škola kuchařských technik

skola kucharskych technikAutoři: Eric Treuille, Jeni Wright

Nakladatelství: Ikar
Vydáno: 11/2014
Překlad: Jitka Rákosníková
Počet stran: 352
Vazba: vázaná

Pokud máte chuť, můžete si další recepty z knihy Škola kuchařských technik vydané nakladatestvím Ikar prolistovat v ukázce.

——————————————————–

Lenka Požárová dostala originální nápad – využít svůj románový příběh k sepsání kuchařky. Dozvíte se tak, co by vám uvařily postavy z knihy Muž s vůní kávy, žena se špetkou skořice, co servírovala jejich matka o Vánocích nebo co ochutnaly na svých cestách, a také si tyto pochoutky můžete sami uvařit.  Kuchařka z románu s vůní kávy a špetkou skořice je neobvyklá, originální a plná fantazie i inspirativních fotografií. Obsahuje recepty z domácí kuchyně i jídla s nádechem latinskoamerické exotiky, především pak Salvadoru a Panamy, to vše s ohledem na dostupnost surovin u nás. Hlavní hrdinka je totiž vášnivá kuchařka a dobře ví, co znamená přísloví, že láska prochází žaludkem. Kniha receptů ale rozhodně bude pro váš jídelníček přínosem i bez znalosti románové předlohy.

Přečtěte si ukázku z románu.

Ukázka z knihy

Čokoládovo-arašídový koláč s kávou
Pokud máte rádi čokoládu, přijdete si na své. Tento koláč má nahoře pevnou krustu a uvnitř pod ní je mazlavě vláčný. Temný je jako noc, posetý oříšky. Nemá v sobě žádnou mouku, takže je vlastně méně hříšný, než by se zdálo.

Ingredience pro 8–10 osob (příprava 30 min. + pečení 30 min.):čoko

100 g nesolených arašídů
200 g třtinového cukru
3 lžičky (10 g) jemně mleté kávy
80 g másla + na vymazání formy
250 g čokolády se 70 % kakaa
4 vejce
3 lžíce vody
velká špetka soli

Arašídy opražte v rozehřáté troubě při 200°C 8-10 minut. Lehce zezlátnou. Ještě horké je v robotu nasekejte najemno se 2 lžícemi cukru a mletou kávou. Máslo s čokoládou rozpusťte ve vodní lázni. Žloutky našlehejte se zbylým cukrem do bílé pěny. Přidejte k nim drcené arašídy, čokoládovo-máslovou směs, vodu a promíchejte. Na závěr vmíchejte bílky našlehané se solí. Směs nalijte do máslem vymazané kulaté formy s průměrem 26–28 cm a pečte při 160 °C zakryté alobalem 15 minut. Pak dopečte dalších 15–20 minut odkryté. Nechte vychladnout a naporcujte.

Kuchařka z románu s vůní kávy a špetkou skořice

kava a skoriceAutorka: Lenka Požárová

Nakladatelství: Motto
Vydáno: 11/2014
Počet stran: 240
Vazba: brožovaná

Další recepty z kuchařky vydané nakladatelstvím Motto si můžete přečíst v listování v knize.

——————————————————–

Nejnovějším hitem nakladatelství Ikar je kniha To jsem já, Anife s podtitulem Jídlo, pití, cestování. Autorka v ní představuje recepty nejen z rodného Bulharska, ale také Maroka, Tuniska, Bosny a Hercegoviny či Turecka. A pokud se rozhodnete si některé z jídel uvařit, můžete si ve chvílích čekání přečíst zajímavé historky z Anifina života, z jejích cest, jak exotické recepty získala, a třeba se nechat inspirovat zajímavými místy na příští dovolenou. Pokud jste ale alergičtí na gramatické nebo stylistické chyby, budete muset trochu přimhouřit oko. Nakladatelství se totiž rozhodlo ponechat knihu bez úprav kvůli autenticitě a entuziasmu čišícímu z Anifina specifického projevu. Můžete se pak třeba podivit, co jsou to „kokurky“ nebo se pousmát nad přáním „dobrou huť“.

Ukázka z knihy

Hummus

Potřebujete:anife obrázek

200 g cizrny
1 l vody
šťáva ze 2 citronů
150 g tahini
4 stroužky česneku
sůl
na ozdobení olivový olej
špetka sladké papriky
najemno nakrájená hladká petrželová nať
několik zrnek uvařené cizrny na ozdobu

Cizrnu namočíte přes noc do vody. Druhý den vodu scedíte, luštěniny zalijete čerstvou vodou, přivedete k varu a sbíráte pěnu z okraje kastrolu. Na mírném ohni vaříte dlouho, až se odloupávají slupky. Scedíte je a vývar uschováte stranou. Několik zrnek necháte na ozdobu.

Cizrnu, citronovou šťávu, tahini, česnek a trochu vývaru rozmixujete na hladké pyré a osolíte.

Aranžujete tak, že vezmete hluboký talíř, nejlépe orientální keramický :-). Já mám tyrkysový s ozdobami. Dáte směs dovnitř, lehce posypané sladkou paprikou a nakrájenou petrželkou. Uprostřed vytvoříte důlek, do něj nasypete olivový olej a několik zrnek uvařené cizrny.

To jsem já, Anife

to_jsem_ja_anifeAutorka: Anife Hassan Vyskočilová

Nakladatelství: Ikar
Vydáno: 1/2015
Počet stran: 192
Vazba: vázaná

 

Více receptů z knihy To jsem já, Anife naleznete v ukázce. Můžete se také podívat, jak se tato originální kuchařka křtila.


Vaříte (často) podle kuchařek? A držíte se přesně popsaných postupů, nebo si recepty vylepšujete podle svého? Podělte se o své názory a zkušenosti v komentářích.

Všechny zmíněné knihy (a nejen ty) můžete získat v našich aukcích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKuchařka z románu s vůní kávy a špetkou skořice

Požárová, Lenka

Motto, 2014

zobrazit info o knizeŠkola kuchařských technik
přes 700 klasických kuchařských technik metodou krok za krokem

Wright, Jeni - Treuille, Eric

Ikar, 2014

zobrazit info o knizeTo jsem já, Anife

Vyskočil, Anife Hassan

Ikar, 2015

Napsat komentář