Pojďme vařit BIO!

BioJidlo
Již třetí článek v měsíci září budeme věnovat vaření z biopotravin. Stačí utrhnout na zahradě právě dozrávající plody jako je paprika či dýně a můžeme kouzlit dobroty. Sbíhají se vám sliny? Pak neváhejte a začtěte se do našeho speciálu!

Podzim nám buší na vrata, častěji prší a teploty nás zahánějí domů. Naše zahrádka ale právě teď překypuje hojností úrody, kterou můžeme využít v kuchyni… Inspirace najdeme v Biokuchařce:

Červené paprikové lusky plněné žemlí

Ingredience:

Červené paprikové lusky plněné žemlí

4 malé červené paprikové lusky
150 g žampionů
2 šalotky
1 svazek petržele
3 bílé žemle (housky) z předchozího dne
2 PL másla
sůl
čerstvě namletý pepř
1 čerstvý bobkový list
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
100 ml olivového oleje
150 ml zeleninového vývaru
šťáva z 1/2 citronu
100 ml mléka
1 vejce

Postup:

1. Paprikové lusky umyjeme a shora odřízneme jakousi pokličku asi 2 cm vysokou. Střed neodstraňujeme. Jádra a bílé přepážky vydlabeme. Žampiony otřeme utěrkou, odkrojíme nohy a houby rozkrájíme na čtvrtiny. Oloupeme šalotky a na jemno nakrájíme. Opereme petržel, necháme okapat, otrháme lístky ze stonků a na jemno nakrájíme.

2. Žemle nakrájíme na kostky velké asi 1 cm. Na pánvi rozpálíme 1 PL másla, žemle dozlatova opečeme a přendáme do misky.

3. Na pánvi rozpálíme zbývající máslo, přidáme šalotku, žampiony a lehce zpěníme. Osolíme, opepříme a nasypeme petržel. Vše přidáme k žemlím do misky. Pomalu přivedeme k varu mléko s bobkovým listem. Poté bobkový list vyndáme a žemle přelijeme horkým mlékem. Důkladně promícháme a necháme 4 až 5 minut bobtnat. Nakonec přimícháme vajíčko dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

4. Směsí ze žemlí naplníme vydlabané papriky a vrátíme na ně „pokličku“. Plněné papriky vyrovnáme do malého hrnce nebo pekáče, přelijeme olivovým olejem a přilijeme zeleninový vývar. Přiklopíme a zeleninu asi 40 minut pečeme v troubě předehřáté na 180 °C. Odklopíme, paprikové lusky přelijeme výpekem a odklopené pečeme dalších 15 minut.

5. Plněné papriky vyjmeme z hrnce a dáme na předehřáté hluboké talíře. Hrnec s výpekem postavíme na sporák, přimícháme citronovou šťávu a výpek vaříme, dokud nezhoustne. Obalíme v něm papriky a podáváme.

Tip: Vynikající vegetariánský pokrm! Současně výborně chutná k tenkým plátkům orestovaného vepřového nebo hovězího masa.

———————————————————————

Vice receptů najdete v knize Biokuchařka z nakladatelství Grada

Thomas Thielemann, šéfkuchař ve „Wirtshaus zum Herrmannsdorfer Schweinsbräu“ v Glonnu u Mnichova, představuje bohatství prosté, přírodní kuchyně na bázi biopotravin. Klade zejména velký důraz na to, aby se pokrmy připravovaly rychle a nebyly příliš nákladné. Jeho recepty jsou srozumitelné, přehledné a doprovázejí je praktické tipy, aby se příprava zaručeně podařila. Přejeme vám mnoho úspěchů při vaření z biopotravin. Dobrou chuť!

O autorovi

Thomas Thielmann se narodil v roce 1964, vystudoval Steinberger Hotelfachschule v Bad Reichenhall a praxi absolvoval ve Frankfurter Hof ve Frankfurtu. Vařil v hotelích v Osacea Tokiu, působil jako asistent šéfkuchaře u Karla Ederera v mnichovské restauraci „Glockenbach“ a jako šéfkuchař v Horbruchu v „Historische Schlossmühle“.V roce 1993 založil vlastní „Wirtshaus zum Herrmanns-dorfer Schweinsbräu“ v Glonnu. Zde mohl začít realizovat své dlouholeté přání podávat hostům sezonní kuchyni, která současně odráží specifika daného regionu. Hostům nabízí produkty nejvyšší kvality z ekologického chovu.


Ale zdravě se nevaří jen ve světě. I u nás jsou mnozí průkopníci zdravého vaření. Například Zdeňka Kolláriková ukazuje jak vařit dokonce v televizním Dobrém ránu. Pokud si chcete uvařit jako ona, zdravě a chutně, můžete vyzkoušet následující recepty:

Dýně hokkaidó

Dýně hokkaidó je krásně voňavá, už na pohled plná energie, a navíc obsahuje beta-karoten, vitaminy C, B, bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vápník, hořčík a železo. Pozitivně působí při onemocnění žaludku, sleziny a slinivky břišní. Dužnina má močopudné a žlučopudné účinky. Pomáhá proti hlístům, roupům, škrkavkám.

100 g másla
1 kg dýně hokkaidó
1 červená cibule
kousek zázvoru
muškátový oříšek
1 lžička kuzu
(může být i kořenová zelenina a bio brambor podle množství dýně)

Dýňová polévka

Dýni pečlivě omyjeme, vydrhneme kartáčkem, rozkrojíme, polévkovou lžící vybereme střed se semínky, neloupeme, pokrájíme na kostky. Posekanou cibuli a na kousky nakrájený zázvor lehce orestujeme na másle a na oleji, přidáme dýni, po chvíli podlijeme vodou, dusíme 15 minut, než změkne. Rozmixujeme dohladka. Na suché pánvi opražíme dýňová semínka. Na talíři polévku posypeme semínky a pokapeme dýňovým olejem. Jindy polévku ochutíme rýžovým krémem (špaldovou, ovesnou nebo mandlovou smetanou) a umeoctem nebo řeckým jogurtem.

 

Špenát

 

2 lžíce semínek chia
200ml vody
2 hrsti listů čerstvého špenátu
sůl
4 lžíce bio celozrnné špaldové mouky hladké
špaldová krupice na obalení
rýžový olej na smažení
alpský tvaroh
2 lžíce javorového sirupu
2 jablka
vločky dulse

Špenátové placičky se semínky chia

Semínka chia smícháme s polovinou množství vody a necháme odpočinout asi 5 minut. Chia absorbují vodu a vytvoří gel. Listy čerstvého špenátu dobře omyjeme, zbavíme stopek, spaříme na sítu a vložíme do mixéru. Rozmixujeme, přidáme k chia, přisypeme mouku, sůl a dobře promícháme. Hustotu řídíme přidáním vody či mouky. Na rozehřátou pánev nalijeme olej, lžící tvoříme placky, obalíme je v krupici a opečeme po obou stranách.

Náplň: Alpský tvaroh, nastrouhané jablíčko, lžička javorového sirupu, sypeme mořskou řasou dulse. Nezvyklá kombinace, ale opravdu chutná.

———————————————————————

Více zdravých nápadů najdete v knize Moje BIO pochoutky z nakladatelství Grada

Kniha pro všechny, kteří chtějí vařit zdravě, přináší 50 chutných receptů z tzv. zdravých a BIO potravin. Zajímavé, jednoduché, většinou i rychle realizovatelné, ale chuťově velice atraktivní pokrmy z BIO surovin, budou mít chuť vařit i úplní začátečníci, ale neurazí ani velmi zkušené kuchaře. V úvodní části se čtenář seznámí se zdůvodněním, proč by se měl pídit po netradičních a tzv. zdravých potravinách, jak by si je měl vybírat, kde a od koho je nakupovat a proč jimi nahrazovat některé tradiční potraviny.

O autorech

Zdeňka Kolláriková

Manažerka obchodu se zdravou výživou. Lektorka vzdělávacích kurzů, výživová poradkyně NUTRIS, registrovaná koučka MINDSET COACH. Je propagátorkou bio potravin a zdravého vaření. Přispívá do časopisů a novin. Spolupracuje se školami, stravovacími zařízeními, připravuje jídelníčky a receptury pro sportující děti a mládež, přednáší pro různé organizace. Od roku 2006 pořádá workshopy, kurzy vaření a ochutnávky, které se těší velké oblibě. Vymýšlí nové receptury. Má skutečný dar inspirovat a nadchnout a slučovat v kuchyni i zdánlivě neslučitelné. Tvoří pokrmy, které jsou zdravé, ale zároveň krásně vypadají a úžasně chutnají. Boří mýty o tom, že co je zdravé, není dobré.

Ivan Mach

Jako vedoucí výzkumný a vývojový pracovník působil na mnoha pracovištích chemického a potravinářského průmyslu. Od sedmdesátých let se věnuje výživovému poradenství a odborné sportovní a dietologické publicistice. Je autorem mnoha titulů, překladů, odborných publikací a přednášek o výživě, rediguje výživu v odborném magazínu Muscle&Fitness od počátku vycházení. V osmdesátých letech působil jako předseda Výboru svazu kulturistiky ČSTV, jako rozhodčí, trenér a manažer vrcholových sportovců. Nyní je lektorem řady vzdělávacích kurzů, odborným garantem akreditovaného kurzu Nutris(r) a přednáší výživu na 1. lékařské fakultě UK, FSS Masarykovy univerzity v Brně a VŠ Palestra. Je prezidentem Aliance výživových poradců ČR a byl jmenován soudním znalcem v oboru výživy.


Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBiokuchařka
Maso, drůbež, zelenina

Thomas Thielemann

Grada, 2010

zobrazit info o knizeMoje BIO pochoutky
50 nejchutnějších receptů

Kolláriková, Zdeňka - Mach, Ivan

Grada, 2013

Napsat komentář