Netradiční kuchařky: Jezte česky

jezte
Česká kuchyně, to nejsou jen omáčky, knedlíky a jiná, složitě připravovaná či kalorická jídla. Jsou to především čerstvé sezónní suroviny a inspirace tradicemi – vždyť naše babičky vařily tak jednoduše, dobře a také levně! A taková je i kuchařka Jany Vašákové a Zdeny Skokanové, která se kvalifikovala pro postup do světového kola soutěže Gourmand Cookbook Awards 2012 o nejlepší kuchařky za Českou republiku.

Jana Vašáková a Zdena Skokanová N.: Jezte česky – rok v naší kuchyni

Česká kuchyně, to nejsou jen omáčky, knedlíky a jiná, složitě připravovaná či kalorická jídla. Jsou to především čerstvé sezónní suroviny a inspirace tradicemi – vždyť naše babičky vařily tak jednoduše, dobře a také levně! Kniha představuje nápadité recepty ze surovin, které jsou na našich zahrádkách či v obchodech dostupné v daném ročním období. Autorky vaří z brambor, které vyrostly na našich polích, z masa, které bylo odchováno na českých farmách, nebo z bylinek, které si samy vypěstovaly v truhlících. Neopomíjejí ani Vánoce, Velikonoce či posvícení. Naučí vás také domácí marmelády, nanuky a sirupy. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky, z výlovu rybníka i z honu. Zavede vás do českých lesů, provede vás po vinicích a všechno, co na jejích stránkách najdete, si s obrovskou chutí uvaříte.

Autorky o knize:

„Jsou to právě rodiče, kdo mohou děti naučit vnímat jídlo nejen jako zdroj potravy, ale také jako poklad, který jim jejich země nabízí. My rodičům na oplátku nabídneme vyzkoušené tipy, jak používat zdravé lokální sezónní suroviny v kuchyni, čímž ušetří čas, ale i peníze. Oprášily jsme staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Věříme, že k tomu, abychom v České republice jedli zdravě a chutně, potřebujeme poctivé české suroviny a výrobky z nich.“

O knize řekli:

„Pojďme se řídit podle přírody a využívat množství surovin, které máme na dosah. Jakmile začne jaro, je radost vařit. Léto a podzim nám naservírují nespočet možností a v zimě si můžete připravovat třeba husté horké polévky. Je mnoho surovin, se kterými je možno pracovat, a tato kniha vám tohle tajemství s chutí poodhalí.“

Roman Paulus/šéfkuchař hotelu Radisson Blu Alcron

„Kuchařka Jezte česky vychází z každodenního života a je pro každodenní život zase určená. Nabídne vám zajímavosti
o původních surovinách, které jsou běžně k sehnání, a přesto je moc nepoužíváme. Vaření v podání Jany Vašákové rozhodně neznamená nudu! Recepty mají šmrnc, tradiční jídla díky nim dostávají nový švih. A fotky? Krása je opět v jednoduchosti, to dokazuje Zdena Skokanová N. za objektivem! Tuhle knížku je radost číst, je radost se na ni dívat a je radost podle ní i vařit.“

Eva Všetíčková a Jitka Rakosníková/časopis FOOD

„Dobrá kuchařka je jako droga – způsobí návyk, kterého se jen tak nezbavíte. Má totiž několik funkcí. Můžete si v ní číst, jen tak listovat, prohlížet si fotky a obrázky, vařit podle ní nebo v ní hledat inspiraci. A najdete v ní i mnoho
informací, které se vám budou hodit z hlediska zdravého životního stylu. Pokud jsme v Česku, měli bychom v naší kuchyni využívat hlavně české a kvalitní suroviny a možná si připomenout i ty, na kterých jsme si dříve pochutnávali, ale dnes z našich spíží a ledniček vymizely. Pak třeba nebude vadit, když občas zhřešíte nějakou sladkostí či jinou dobrotou. Hlavně, když vás vaření bude bavit a když bude chutnat celé rodině u společného stolu.“

Petra Lamschová a Petr Havlíček/spoluautoři knih Jídlo jako životní styl I. a II.

„Vážení přátelé a milí čtenáři, chtěl bych vás tímto příspěvkem pozvat do velice zajímavého, poutavého, nádherně a nápaditě zpracovaného díla, které si dalo v dnešní době paradoxně nelehký úkol – představit zapomenuté, netradiční, ale i známější a známé recepty české kuchyně, jež se v rukou povolaných přeměnily ve vybrané, ale nikoliv pracovně náročné
menu servírované s duchem toho nejlepšího, co může naše gastronomie nabídnout. Autorkám knihy děkuji za úspěšné naplnění ambice ukázat bohatost a rozmanitost naší kuchyně. To vše prostřednictvím putování po ročních obdobích spojeným s nabídkou aktuálně čerstvých a dostupných potravin s původem z místních polí, sadů, zahrad, stájí, rybníků či lesů.“

Jan Veleba /prezident Agrární komory ČR

 

Jezte česky – rok v naší kuchyni

Autoři: Jana Vašáková, Zdena Skokanová N.
Počet stran: 240
Vazba: pevná
Formát: 172 x 240 mm
Doporučená cena: 399 Kč
ISBN: 978-80-87049-51-8
Vydáno: 24. 9. 2012

Knihu Jezte česky – rok v naší kuchyni vydalo nakladatelství Smart Press.

Více informací najdete zde.

 

O autorkách:

Jana Vašáková je maminka dvou holčiček, manželka a dcera, která poprvé upekla bábovku ve svých 9 letech a od té doby vlastně z kuchyně neodešla. Před 11 lety nastoupi­la do vydavatelství, kde se seznámila se Zdenou. Při mateřské dovolené absolvovala Školu výživy MAHRA spol. s r. o., psala o zdravém životním stylu, vařila pro časopisy, fotila, natáčela pro te­levizi a vydala svou první ilustrovanou knihu Míny a Týny Pohádkovou kuchařku. Nyní pracuje jako redaktorka časopisu Dieta, s šéfredaktorkou Petrou Lamschovou vydaly knihu Velký dietní plán. Stará se o web plný zdravých rodinných receptů, www.receptyprodeti.cz, a již druhým rokem se její „dietářky“ mohou těšit na diář Dietář.

Zdena Skokanová N. pracuje jako kulinární redaktorka časopisu Žena a život a její kulinární přílohy Chuťovka. Když vystudovala fotografii na FAMU, myslela si, že bude umělkyně. A uvařit dobré jídlo je vlastně umě­ní, takže se jí sen splnil. V této kuchařce si s Janou Vašákovou s chutí užívala kromě vaření i postávání za fotoaparátem. Je věčně hladovým fo­tografem, který vaří s velkou vášní, chutí a od­vahou zkoušet nové recepty a který všechno, než to sní, stihne také vyfotit…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJezte česky
Rok v naší kuchyni

Vašáková, Jana - Skokanová, Zdena

Smart Press, 2012

Napsat komentář