Sladká Iveta s kouzlem Francie

iveta_obal_úvodní
O dvě hlavy menší než její soupeři, drobná blondýnka, ale s nesmírnou odvahou, se kterou bojovala v televizní gurmánské show, a velkým, zatím nesplněným snem. To je Iveta Fabešová, která na konci minulého roku vydala svou první knihu…

Boj ve zmiňované televizní show sice nevyhrála, ale už svým jemným, inteligentním vystupováním se lišila od svých kolegů. A i když se jí od nich dostávalo hodně nepříjemných slov o tom, že jako kuchař – amatér nemá v soutěži co dělat, nenechala se zviklat a vydržela. A vydržela i se svým snem v podobě cukrárny s příznačným názvem Malý princ.

Zda jste úplný začátečník, nebo už máte s recepty typickými pro francouzskou kuchyni bohaté zkušenosti, vůbec nevadí. Tahle kniha vás prostě bude bavit. Hlavním tématem je příprava nejrůznějších francouzských dezertů, najdete jich zde sedmdesát. A to už je úctyhodný počet, aby si vybraly i ty nejmlsnější jazýčky. Ostatně francouzská kuchyně je typická svými dezerty, které lahodí nejen chuťovým buňkám.

Kniha Iveta & sladká Francie je zaměřená jak na teorii, kdy vás Iveta Fabešová seznámí dopodrobna se surovinami i použitými technikami nutnými pro přípravu dezertů, tak i na praktickou část. Kromě postupů na přípravu naleznete v knize i doporučení Ivety, které ona sama považuje za velmi důležité, aby se pokrmy povedly a chutnaly skutečně tak, jak se od nich očekává. Připojuje samozřejmě i své zkušenosti. U každého receptu je uveden čas nutný pro přípravu, doba pečení, chlazení či kynutí a nechybí ani údaj o počtu porcí. Navíc je připojeno i označení náročnosti daného receptu.

Ukázka z knihy: Profiteroles s čokoládou

Příprava: 40 minut
Pečení: 30 minut
Počet porcí: 5

Ingredience na větrníčky:
110g hladké mouky, špetka soli, 175ml vody, 85g másla, 3 vejce

Náplň:
275g kvalitní čokolády, 120ml horké vody, 750ml vanilkové zmrzliny nebo šlehačky

Troubu předehřejte na 220°C. Plech vymažte máslem. V malém hrnci přiveďte vodu s máslem k varu. Sundejte z plamene a dejte stranou. Do mouky dejte špetku soli a naráz přidejte do horké vody s máslem. Míchejte, dokud se směs neodlepuje od stěn hrnce. Dejte znovu na plamen a na mírném ohni za stálého míchání vařte asi 2 minuty. Dvě vejce přimíchejte do připravené směsi. Třetí vejce rozšlehejte a přidejte také. Pomocí lžíce nanášejte těsto na plech. Tvořte malé koblížky. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut. Po upečení nechte větrníky vychladnout v troubě s otevřenými dveřmi.
Vodu a čokoládu dejte do hrnce a na vodní lázni rozpusťte, aby vznikla poleva. Koblížky rozpulte, naplňte šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou a ozdobte čokoládovou polevou.

Tip Ivety: Až budete jíst tento dezert, pusťte si k němu píseň Amsterdam od Jaquese Brela. Pochopíte, že nic není náhoda.

Všechny dezerty připravovala tato nadějná amatérská kuchařka ve studiu Chefparade. Každý recept je doplněn barevnou fotografií Josefa Dvořáka a Jaroslava Kvíze, čímž získávají na názornosti – kdo by také chtěl vařit něco zcela nového jen podle textu.

Za foto na titulní straně vděčí Iveta Tomáši Beranovi. Navíc kouzlo knihy doplňuje i obálka v růžových pastelových barvách, tak typických pro cukrárnu.

Iveta nemá rozhodně zájem, aby její první kniha skončila někde zapadlá v knihovně. Dokazuje to nejen svými úvodními slovy, ale i otiskem svého levého ukazováčku v úvodu knihy. Protože správná a oblíbená kuchařská kniha má ležet v kuchyni a tudíž se očekává, že bude i ohmataná od rukou plných mouky. A tak to má být.

Na knize oceňuji jednoduchost, byť první pohled na ilustrativní fotografie tomu nenasvědčuje. Iveta Fabešová má ale nesporně talent podat i ten nejnáročnější recept tak, že se do jeho přípravy s chutí pustí snad každý. Zřejmě je to dáno i tím, že je pro svůj  koníček tak zapálená. A nesporně přispívá i fakt, že není profesionálka v oboru, jak sama uvádí „jsem jednou z vás“, a tak i proto se dokáže vžít do pochybností, zda vůbec něco takového, jako je na té krásné fotografii, dokážete připravit.

Ale věřte mi, upečete, protože když jsem to dokázala já, dokážete to i vy….

Pokud se jí podaří splnit si sen a otevřít si cukrárnu, pak se máme rozhodně na co těšit!

Doporučení:
Share

Napsat komentář