Zdravá strava včera a dnes

Dejiny_Recepty
Seznamte se s dějinami výživy a stravování v českých zemích i s pestrou a zdraví prospěšnou skladbou jídelníčku.

První z dnešních knih vás provede vývojem výživy i stravování od konce druhé světové války do začátku sedmdesátých let. Nahlédnete jak do domácích kuchyní, tak i do restaurací a jídelen.

Publikace přináší celkový pohled na dějiny výživy a stravování od poválečné bídy a přísného přídělového systému až po velký rozmach české haute cuisine na konci šedesátých let. Autor se zaměřil jak na domácí vaření, tak stravování v restauracích i v jídelnách. Ukazuje, jak se utvářely ceny potravin a co lidé vnímali jako luxus. Zkoumá nejrůznější aspekty ovlivňující stravovací návyky a zaměřuje se i na dobovou propagaci zdravé výživy a na prosazování inspirací ze zahraničí. Problematiku zasazuje do širokého kontextu kulturních, sociálních, hospodářských, ale i politických dějin. Dozvíte se, jak se u nás konzumovalo velrybí maso, co rád jídal Antonín Zápotocký, jak se v padesátých letech přejmenovalo tournedos Rossini, jak se sháněla čočka a játra i jak se bojovalo proti obezitě.

Dějiny výživy a stravování v českých zemích 1945–1970

Autor: Martin Franc

Počet stran: 736
Vazba: vázaná
Formát: 156×232 mm
ISBN: 978-80-200-3605-6
Doporučená cena: 950 Kč

Knihu Dějiny výživy a stravování v českých zemích 1945–1970 vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

O tvrdých dopadech zásobovacích potíží na stravování v domácnostech svědčí týdenní jídelníčky otiskované v Naší domácnosti a především v nově vydávaném ženském časopisu Vlasta. Na rozdíl od dobových kuchařských knih, které do značné míry působily jakési časové konzervy, u nichž se předpokládalo větší využití až v dobách, kdy pominou současné „špatné“ časy a nepochybně tehdy nezřídka plnily roli impulsu pro gastronomické fantazie a snění, jež se daly zhmotnit ve stávajícím období asi jen při naprosto mimořádných příležitostech, jídelníčky a recepty uveřejňované v časopisech či denním tisku si kladly za cíl především poskytovat praktická řešení v aktuální situaci.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Doc. PhDr. Martin Franc, Ph.D., (1973) vede Oddělení dějin AV ČR v Masarykově ústavu a Archivu AV ČR a přednáší na Fakultě humanitních studií UK. Věnuje se dějinám výživy a stravování v 18.– 20. století, dějinám životního stylu po roce 1945, sociálním dějinám vědy a historii vědní politiky.
Na stránkách Klubu knihomolů se můžete seznámit i s dalšími autorovými publikacemi Volný čas v českých zemích 1957–1967Průvodce kulturním děním a životním stylem v českých zemích 1948–1967,  Mezi pionýrským šátkem a mopedem nebo Dějiny Akademie věd ČR v obrazech.

Zdroj informací: Kosmas

O nakladatelství

academiaNakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966.
Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství také vychází populárně naučný časopis Živa.

————————————————

Obohaťte svůj jídelníček o recepty, které prospějí vašemu celkovému zdraví. Není třeba počítat kalorie, ale zaměřit se na kvalitu potravin.

Ať je jídlo vaším lékem.

- Hippokrates

Pokud očekáváte knihu o nejlepší dietě nebo recepty na zázračné hubnutí z prášku nebo jak se dostat do formy za 5 dní, tato kniha vám rozhodně nepomůže. Pokud vám však opravdu záleží na vašem celkovém zdraví, pokud chcete znát „tajemství“ zdravého a aktivního života, pak jste našli přesně to, co potřebujete.
Váš jídelníček by měl být založen na pestrosti. Dobré střevní a celkové zdraví je velmi jednoduché a hravé – „duha na talíři“. Potěšte své střevní mikroby i sami sebe a výběr a příprava jídla vás začne bavit!
Recepty nabízené v této knize obohatí váš jídelníček o rozmanité pokrmy rostlinného původu. Autoři úspěšného knižního titulu Zdraví bez léků, Ladislav Kužela a Zuzana Čižmáriková, tentokrát doplnili svůj tým o vášnivou „kuchařku“ Martinu Kuželovou. Na základě jídel rodiny Kuželových vznikla kniha zdravých receptů, které které si můžete uvařit i vy, aniž byste museli vyprázdnit peněženku a shánět suroviny v různých obchodech.
Přestaňte počítat kalorie a zaměřte se na kvalitu potravin. Zejména na ty sezónní. Uvidíte, jaký zázrak se s vaším tělem stane!

Recepty pro zdravé střevo

Autoři: Ladislav Kužela, Martina Kuželová, Zuzana Čižmáriková
Přeložila: Kristína Krištofičová

Počet stran: 152
Vazba: flexi
Formát: 170×233 mm
ISBN: 978-80-8111-655-1
Doporučená cena: 459 Kč

Knihu Recepty pro zdravé střevo vydalo nakladatelství Noxi.

O autorovi

doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD., MPH je uznávaný gastroenterolog, autor mnoha odborných publikací, vysokoškolský pedagog, bývalý hlavní odborník MZ SR pro gastroenterologii. Dlouhá léta působil i jako ředitel největší dětské nemocnice ve střední Evropě. Pod jeho vedením nemocnice prošla výraznými modernizačními změnami, ať už ve formě řízení procesů, poskytování nejnovější zdravotní péče a stala se lídrem z mezi státních nemocnic i nastavením terapeutické komunikace směrem k dětskému pacientovi a rodičům. Ladislav Kužela je přesvědčen, že jen léčit nestačí. Velmi důležitý je také přístup a komunikace. Pacient je pro něj vždy partnerem v diskusi.
Společně se Zuzanou Čižmárikovou se autorsky podílel také na publikaci Zdraví bez léků.

Zdroj informací: kuzela.sk

O nakladatelství

Logo-Noxi

Nakladatelství Noxi vzniklo v roce 2004 a přináší na slovenský a český knižní trh kvalitní populárně-naučnou literaturu a beletrii zahraničních i domácích autorů. Ediční program vydavatelství reaguje na aktuální trendy, ale nabízí také čtenářsky dlouhodobě zajímavá témata v oblastech esoteriky, zdraví a zdravého životního stylu, motivační literatury a beletrie.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDějiny výživy a stravování v českých zemích 1945–1970

Franc, Martin

Academia, 2025

zobrazit info o knizeRecepty pro zdravé střevo

Kužela, Ladislav – Kuželová, Martina – Čižmáriková, Zuzana

Noxi, 2024

Napsat komentář