Kuchařka v proměnách doby

vareni
Nad stránkami dnešních tipů si zcela jistě přijdou na své nejen gurmáni a milovníci vaření či pečení. Čtenáři se dozví spoustu informací o historii kuchařských knih, také o připravování pokrmů v románech Agathy Christie a naleznou inspiraci u nejlepšího českého amatérského pekaře.

Knihy, obsahující nejrůznější recepty na vaření a pečení, patří u nás dlouhodobě mezi nejoblíbenější a také nejprodávanější. Seznamte se, prostřednictvím prvního titulu, s jejich historií a vývojem.

Při současné záplavě kuchařek na knihkupeckých pultech nás už ani nenapadne, jak dramatickou historii za sebou mohou mít a že bývaly doby, kdy se na ně „stály fronty jako za války na maso“. V prostředí centrálně řízeného knižního trhu poválečného Československa získaly soubory receptů zcela zvláštní status: přivlastnili si je odborníci na výživu a usilovali jejich prostřednictvím proměnit stravovací návyky socialistických pracujících v masovém měřítku. Z kuchařek se stal během padesátých let typ odborné lékařské literatury a exemplární doklad úspěšné osvětově-propagační brožury. Jejich obsah, struktura i polygrafické provedení byly zcela podřízeny roli, kterou měly v nově budované společnosti sehrát. Trvalo další tři desetiletí, než se postupně z této role vyvázaly. Jak celá žánrová transformace probíhala? Kdo byli autoři a čtenáři socialistických kuchařek? Jaké strategie vyvíjeli nakladatelé ve snaze naplňovat či bořit žánrové konvence? A proč se typickým obrazovým doprovodem receptů nestala fotografie, ale humoristická karikaturní kresba? Tyto a mnohé další otázky se snaží autorka ve svém příspěvku k dějinám moderní knihy zodpovědět.

Kuchyně ve službách lidu

Vydávání kuchařek v Československu v letech 1945–1989
Autorka: Lenka Pořízková

Počet stran: 340
Vazba: vázaná
Formát: 156×232 mm
ISBN: 978-80-200-3526-4
Doporučená cena: 555 Kč

Knihu Kuchyně ve službách lidu vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Kuchařky zprostředkovávající vhled do kuchyní východního bloku byly obecně považovány za cennější už proto, že mohly mít na stravování v Československu reálný dopad. Ačkoli i ony obsahovaly cizokrajné ingredience, existovala větší šance, že budou dostupné alespoň ve specializovaných obchodech. Potraviny z dovozu se daly sehnat v Domě potravin na Václavském náměstí v Praze, od konce šedesátých let byly právě v souvislosti se zahraničními gastronomickými vlivy otevřeny v Praze prodejny s francouzskými (Paris–Praha) a skandinávskými rybími (Frionor) lahůdkami.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Mgr. Lenka Pořízková, Ph.D., (1980) působí na FF UP v Olomouci, kde se zabývá knižní kulturou, typografií a dějinami českého knižního trhu. Řídí Vydavatelství FF UP.
Je rovněž autorkou titulů Co jsou dějiny knihy, Přátelský podvod nebo Elektronická kniha jako nakladatelský produkt.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Připravte si „vražedné menu“ z románů Agathy Christie. Recepty pro vás sepsala její velká obdivovatelka, kanadská autorka Karen Pierceovou.

Fanynka Agathy Christie a milovnice jídla Karen Pierce se ve své kuchařce zaměřuje na jídlo v detektivních románech Agathy Christie. Všechny je prošla a sepsala snadné recepty na pokrmy či nápoje, které jsou v nich zmiňovány anebo souvisejí s dějem. Kuchařské předpisy doplnila mnoha zajímavostmi, například o přípravě a podávání jídel v čase, kdy Agatha Christie své knihy psala, třeba kdy se v letadle poprvé podávalo teplé jídlo nebo jaká byla v Anglii situace ohledně domácího služebnictva za druhé světové války. Po cestě od receptu k receptu poznáte také historii horké čokolády, dočtete se, kdy přišel na svět přístroj na přípravu espressa a jaká je spojitost mezi slečnou Marplovou a marakujou a mezi Agathou Christie a Elvisem Presleym! A jak nás Karen Pierce zábavně provádí „vražednými menu“ Agathy Christie, uvědomíme si, že se temné skutky mohou odehrávat v jakékoli „labužnické“ situaci: u jídelního stolu, na koktejlové party, při neformálním obědě, na narozeninovém večírku, na halloweenské oslavě nebo při odpoledním čaji. Zkuste si vychutnat ústřice Rockefeller z Orient expresu, makarony se sýrem od Rezavé kočky, staroanglický kmínový koláč, velšské koláčky, dokonalý šálek horké čokolády… Ale pamatujte – Recepty k vraždě jsou potravou nejen pro tělo, ale i pro mysl.

Recepty k vraždě

66 jídel a nápojů, které jsou poctou detektivkám Agathy Christie
Autorka: Karen Pierce
Předmluva: Dr. John Curran
Přeložila: Stanislava Moravcová ml.

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 150×205 mm
ISBN: 978-80-276-0858-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Recepty k vraždě vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Thriller, zasazený do zimy na okraji Dartmooru v jihozápadní Anglii, vykresluje Australany, uprchlého odsouzence, novinové hádanky i soutěže a seanci, která předpovídá vraždu. Když se ukáže, že kapitán Joseph Trevelyan je mrtvý, a z tohoto zločinu je obviněn snoubenec Emily Trefusisové James Pearson, zamíří Emily do nedaleké vsi Sittaford, kde se chystá pátrat.

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

Máte rádi sladké? Třetí kniha v pořadí přináší recepty na ty nejlahodnější a nejkrásnější dezerty. Pod vedením Vojtěcha Vrtišky si s nimi poradí úplně každý.

Chcete se naučit, jak péct ty nejlahodnější a nejkrásnější dezerty? Tak se inspirujte u Vojtěcha Vrtišky, vítěze soutěže o nejlepšího českého amatérského pekaře! Sympatický mladík se s vámi podělí o své nejoblíbenější sladké recepty. Nemusíte se ale bát, že mu nebudete stačit. Vojtěch pro vás připravil dvě verze každého dezertu: jednu vhodnou pro začínající pekaře a jednu pro ty, kteří chtějí své pečení povýšit na umělecké dílo. Pod jeho vedením si zážitky z vrcholné cukrařiny může vychutnat úplně každý.

Vojtěch Vrtiška: Kuchařka

Autor: Vojtěch Vrtiška

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 250×280 mm
ISBN: 9788026454694
Doporučená cena: 549 Kč

Knihu Vojtěch Vrtiška: Kuchařka vydalo nakladatelství CPress.

Ukázka z knihy

Tato kuchařka je jiná než ostatní. Je v ní více než rok času, práce, mého života. Pokusil jsem se do ní vložit vše, co jsem se za léta svého pečení naučil, abyste mohli na mých zkušenostech a posouvat je výš.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Vojtěch Vrtiška je mladý a talentovaný amatérský cukrář, který zvítězil ve třetí řadě populární pečicí soutěže. Posouval se sám, bez kurzů a učitelů. Metodou pokus-omyl. A velmi brzy našel svůj originální, až takřka umělecký rukopis, který nejen na Instagramu obdivuje spousta fanoušků. Svůj um rád předává dál a pořádá kurzy pro veřejnost pod záštitou různých značek. Vojta studuje medicínu na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a rád by se specializoval na urgentní medicínu.

Zdroj informací: cpress


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKuchyně ve službách lidu
Vydávání kuchařek v Československu v letech 1945–1989

Pořízková, Lenka

Academia, 2024

zobrazit info o knizeRecepty k vraždě
66 pokrmů a nápojů na počest detektivních příběhů Agathy Christie

Pierce. Karen

Slovart, 2024

zobrazit info o knizeVojtěch Vrtiška: Kuchařka

Vrtiška, Vojtěch

CPress, 2024

Napsat komentář