Zdravovědná osvěta

zdravovedna-osveta
Dnešní tipy budou spíše medicínského rázu. I když ne tak úplně! První kniha se zabývá tím, jak můžeme znalosti o šíření různých nemocí vztáhnout i na šíření různorodých společenských jevů. Druhá kniha vás provede příznaky a léčbou long covidu.

Adam Kucharski přichází s novou knihou Pravidla nákazy, ve které zkoumá, jak můžeme znalosti o epidemiích využít i v sociologickém vědění. Píše například o tom, jak nám studium pandemií různých nemocí může pomoci v pochopení šíření násilí nebo třeba dezinformací. V knize ale najdete mnohem více!

Pravidla nákazy

Jak se šíří – a proč končí
Autor: Adam Kucharski

Přeložil: Petr Holčák

Počet stran: 254
Vazba: vázaná
Formát: 165×285 mm
ISBN: 978-80-7675-131-6
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Pravidla nákazy vydalo nakladatelství Dokořán.

Proč finanční bubliny propukají tak rychle? Proč se některá videa na internetu stávají „virálními“ a některé dezinformační kampaně jsou tak efektivní? Proč je tak náročné vyrovnat se s šířením nových onemocnění, jako je SARS nebo covid-19? A přenášejí se některé formy chování, jako je kouření, násilí či jednání vedoucí k obezitě, podobným způsobem jako nakažlivé choroby? Rozsáhlé epidemie – virů, módních vln či idejí – se dnes šíří rychleji než kdy dřív. Jakými pravidly se řídí a co nám říkají o naší společnosti? Britský epidemiolog a matematik Adam Kucharski zkoumá široké spektrum nákaz – od nemocí, finančních krizí, násilí, manipulací na internetu či počítačových virů přes populární myšlenky a politické postoje až po lidové pohádky – a přesvědčivě dokládá, že pochopit fenomén nákazy je klíčem k porozumění modernímu světu.

Ukázka z knihy

Nové vědecké objevy populární vysvětlení epidemií stále znovu a znovu vyvracejí. Výzkum odhaluje tajemství nákaz a ukazuje nám, jak se vyhýbat zjednodušujícím představám a neúčinným řešením. I přes veškerý pokrok však bývají informace, jež nám o nákazách předávají média, stále mlhavé, protože obvykle slyšíme jen to, že je něco nakažlivé nebo že se něco stalo virálním. Stěží se dozvíme, proč se to rozšiřuje tak rychle (nebo pomalu), proč šíření ustalo nebo co bychom měli čekat příště. Ať nám jde o šíření myšlenek a inovací, nebo o to, jak zastavit růst virů či násilí, musíme vždy přesně vyhodnotit, co tu či onu nákazu pohání. A někdy to znamená přehodnotit vše, co jsme si mysleli, že o infekcích víme.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Adam Kucharski je matematik a epidemiolog. Působí jako profesor na prestižní Londýnské škole hygieny a tropické medicíny (LSHTM). Ve svém výzkumu se zabývá využitím matematických a statistických modelů k analýze a pochopení epidemií infekčních nemocí i jiných typů nákaz. Je držitelem ocenění pro mladé talenty popularizující vědu Wellcome Trust Science Writing za rok 2012 a Rosalind Franklin Award Lecture for Physical Sciences and Mathematics za rok 2016. Je autorem knihy The Perfect Bet (Dokonalá sázka, 2016) a přispívá do listů The Observera Financial Times či časopisů Wirednebo The New Statesman.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

O nakladatelství

dokoran

Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 1000 titulů, z nichž asi třetinu tvoří překlady. Zaměřuje se na populárně – naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie.

————————————————

To nejhorší z covidu už snad máme za sebou, neměli bychom ale zapomenout, že tato nemoc se stala součástí naší populace, stejně jako její delší projevy. Kolektiv autorů z řad lékařů a dalších odborníků dal dohromady knihu Svépomocný průvodce long covidem, která popisuje, jak pracovat s postcovidem a jak jej léčit. Publikaci editovala Emily Fraser.

Svépomocný průvodce long covidem

Praktické způsoby zvládání příznaků
Editorka: Emily Fraser
Přeložil: Ivo Müller

Počet stran: 272
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-2188-3
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Svépomocný průvodce long covidem vydalo nakladatelství Portál.

První praktický, přístupný, svépomocný a odborný průvodce pro zvládání příznaků chronického covidu čili long-covidu pro širokou veřejnost, která je v České republice odkázána na své praktické lékaře a je často bezmocná. Bez jasných medicínských rad, uprostřed dezinformací a nedůvěry k této diagnóze, kterou v EU trpí přibližně 17 milionů osob, je tato kniha potřebným rádcem pro každého, kdo bojuje s následky pandemie dlouho po jejím odeznění. Kniha je sestavena z kapitol psaných multidisciplinárním týmem lékařských odborníků pracujících s pacienty s postcovidem na jedné z prvních specializovaných klinik v Oxfordu. Je plná konkrétních rad a doporučení, se zapojením užitečných případových studií pacientů trpících těmito symptomy. Každá kapitola pojednává o jiném příznaku onemocnění a nabízí jasné, přátelsky podané pokyny v klíčových oblastech, jako je dušnost, poruchy spánku, smyslová poškození, psychologické aspekty, mozková mlha, únava, návrat k pohybu a návrat do práce, s důrazem na sebepéči.
Autorský tým tvoří lékaři z oborů respirační medicíny, rehabilitace, ergoterapie, chronické únavy, respirační a klinické fyzioterapie; klinické psychologie; sportovní a pohybové medicíny, pracovní rehabilitace; kardiovaskulární medicíny, revmatologie, sportu a cvičení; zátěžové medicíny, klinické neuropsychologie ad.

Ukázka z knihy

Pojem ‚‚postcovidový syndrom‘‘ se běžně používá pro označení přítomnosti symptomů, které trvají déle než čtyři týdny po prodělaném covidu-19. Odhaduje se, že postihuje kolem deseti procent lidí, přičemž symptomy mívají různý rozsah a sílu.

Přečtěte si celou ukázku.

O editorce

Dr. Emily Fraser je klinická vedoucí v Oxfordshire (UK) na Klinice pro hodnocení pacientů po covidu. Publikuje také vědecké články.

O nakladateli

portal

Portál byl založen v r. 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti a také 4 periodika: Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3–8. Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.


 Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených o zdraví a nemocech vás zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePravidla nákazy
Jak se šíří – a proč končí

Kucharski, Adam

Dokořán, 2024

zobrazit info o knizeSvépomocný průvodce long covidem
Praktické způsoby zvládání příznaků

Fraser, Emily

Portál, 2024

Napsat komentář