O vzniku barev

duhove-pohadky
Rádi bychom vás seznámili s audioknihou obsahující sedm pohádek na téma, jak mohly vzniknout barvy. Autorka knihu napsala již před několika desetiletími, ovšem stále baví děti i jejich rodiče. Jedná se tak o ideální rodinné čtení, tedy spíše poslech, na dlouhé podzimní či zimní večery.

Díky komu je ze Země zahrada? To přece není záhada…

V čerstvě zrozeném světě bez barev vládne nuda k ukousání, a tak osamocené Slunko hledá, jak by se zabavilo. Po pokusech s větrem, mlhou a hlavně deštěm, po kterém na obloze zůstalo sedm barev duhy, už zná řešení, jak živočichům i rostlinám životní prostor rozveselit. A dá se s vervou mistra malíře do díla. Brblavý Měsíc je sice zprvu proti, ale ještě bude čubrnět – a stejně tak neposlušné jahody, jimž se nelíbí jejich brčálově zelená. A přestože i samo Slunko se při všem tom zázračně rozpustilém barvení občas dopustí přehmatu, je na výsledku znát, jak znamenitě to k potěše nás lidí v pozemské zahradě zařídilo. Vždyť s barvami jdou ruku v ruce i symbolické hodnoty, kterých si ceníme nadevše. O javorech červenavě zlátnoucích s příchodem října, aprílové strakatosti a pihách pro větší krásu nemluvě.
Cyklus sedmi poetických pohádek o tom, jak na úsvitu věků vznikly barvy a co v očích lidí znamenají, patří už čtyřicet let k nejoblíbenějším sbírkám pro chvíle rodinného předčítání dětem-nečtenářům.

Duhové pohádky – Audiokniha

Autorka: Daniela Fischerová
Interpretka: Klára Suchá

Délka: 53 minut
Vazba: CD
Formát: mp3
ISBN: 8594169487090
Doporučená cena: 259 Kč

Audionihu Duhové pohádky vydalo nakladatelství OneHotBook.

Ukázka z knihy

„To jsem ale Slunko truhlík, že mě to nenapadlo dřív!“ Spletlo si z hrsti paprsků cůpek a ze štětičky byl malý štěteček. Zkusmo ho omočilo v červené barvě duhy a omalovalo několik mráčků. No ne!“ řeklo, když si prohlédlo svůj výtvor. To vůbec nevypadá špatně. Budu jim asi říkat červánky.“

Přečtěte si celou ukázku.

Poslechněte si také ukázku v audiu.

O autorce

Daniela Fischerová (*1948) po vystudování dramaturgie a scenáristiky na FAMU pracovala nejprve v barrandovských studiích a poté jako redaktorka nakladatelství Orbis. Od poloviny 70. let se ve svobodném povolání věnuje dramatické, rozhlasové i literární tvorbě. Vyučovala rovněž tvůrčí psaní na Literární akademii. K jejím nejznámějším hrám patří Hodina mezi psem a vlkem (1979), Velká vteřina (1991) nebo Dvanáct způsobů mizení (2008). Jako disidentka z okruhu Václava Havla byla v jeho úřadu načas poradkyní. Pro děti vytvořila přes třicet děl zaměřených převážně na proces sebepoznávání nejmenších hrdinů – mezi nimi vyniká nemocniční příběh Lenka a Nelka neboli Aha (1994). Po pohádkových sbírkách Kouzelná lampaDuhové pohádky se nyní přiklání k poetice nonsensu. Její básnické knihy Milion melounů (2011), Tetovaná teta (2015), Ochechule s ukulele (2018) a originální náměty pohádkových vyprávění Pohoršovna (2014, Zlatá stuha), Bylum nebylum (2017), Strakaté uši a sušení padouši (2021) či Z tajného deníku Cyrilky D. (2022) se vyznačují nejen laskavou ironií, ale i přesvědčením, že na počátku lidské tvořivosti muselo být slovo.

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook

O interpretce

Klára Suchá (*1987) je herečka původem z Chebu a studia DAMU završila  absolventskou rolí Niny Zarečné v Čechovově Rackovi, ačkoli už předtím hostovala např. na scéně Švandova divadla. První stálé angažmá získala v Olomouci, poté účinkovala v Českých Budějovicích a na prknech Stavovského divadla. Moderovala mj. pořad Zprávičky na kanálu ČT :D, je činná v rozhlase a nadále působí v pražském Cabaretu Calembour, který spoluzakládal její bývalý manžel. Roku 2020 se připojila k souboru Divadla pod Palmovkou a nyní hraje v ústeckém Činoherním studiu. Její subtilní projev si diváci vybaví z filmů Anglické jahody, Osudové peníze či z minisérie Božena. Brilantní načtení Ishigurova románu Klára a Slunce jí v soutěži Audiokniha roku 2022 vyneslo vítězství v kategorii Nejlepší interpretka.

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook


Nakladatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti. Audiokniha v podání OneHotBook není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDuhové pohádky (Audiokniha)

Fischerová, Daniela

OneHotBook, 2024

Napsat komentář