Pozor, nezakopni

King_Tommyknockeri
Patříte k lidem, kteří v jednom kuse o něco zakopávají? Pokud ano, buďte velmi opatrní v odhalování, o co jde. Můžete narazit na spadlou větev, ale co kdyby šlo o něco úplně jiného? Pod zemí se klidně může ukrývat třeba miliony let zapomenutá cizí kosmická loď. A to by se pak mohly dít věci…

V první polovině září 2024 vydalo nakladatelství Beta Dobrovský již potřetí román Stephena Kinga Tommyknockeři (The Tommyknockers, 1987, česky prvně 1997). Překlad pochází z dílny Milana Žáčka.

Zatímco na začátku letních prázdnin jsme se věnovali Kingovu v té době nejnovějšímu přírůstku s názvem Holly (2023, česky 2024) navazujícímu na velice úspěšnou sérii mercedesového vraha a jeho lovce Billa Hodgese, dnes sáhneme hluboko do minulosti a do samého středu autorova druhého tvůrčího období. Konkrétně se vrátíme až do roku 1987, kdy obsáhlý román Tommyknockeři vyšel poprvé. Abychom si alespoň v náznaku přiblížili tehdejší Kingovu náladu, dovolím si připomenout třeba jen o tři roky mladší sbírku Čtyři po půlnoci (Four Past Midnight, 1990), o které jsme si říkali zhruba před rokem. Pokud jste o ní slyšeli, pak už tušíte, že se budeme vracet do atmosféry hlubokého temna a pravého hororu. V případě Tommyknockerů navíc šmrncnutého klasickou ufounskou sci-fi. Ale všechno pěkně popořadě.

Představte si, že kráčíte po vlastním pozemku a o cosi trčícího ze země zakopnete. Budete zvědaví, co vás vyvedlo z rovnováhy? Bobbi Andersonová, spisovatelka na volné noze žijící v oblasti Kingem stvořené obce Haven, zvědavá rozhodně je. Ovšem od chvíle, kdy odkryje dost hlíny na to, aby si na předmět mohla sáhnout, stane se přímo posedlá potřebou odhalit účel a původ nálezu. A přiznejme si, kdo by nebyl, když se zdá, že ta věc o obvodu stovek metrů by mohla být… mimozemská vesmírná loď. Hodně stará loď. Vlastně starší než celá lidská rasa. Otázka ovšem zní: pohání Bobbi jen čistá zvědavost a zvídavost, nebo se o své právo na vysvobození hlásí něco jiného? Jak totiž záhy zjistí přítel Andersonové Jim Gardener, Bobbi najednou disponuje nečekanou technickou zdatností a vynalézavostí, stejně jako si sem tam není úplně jistá, co v uplynulých hodinách dělala. Nicméně nebyl by to Stephen King, kdyby se omezil jen na jednoduchou dějovou linii jakkoli zajímavých dvou postav. Hned v druhé části románu dvojici opustí, aby čtenářům odvyprávěl desítky malinkých příběhů o klíčových i méně významných osobnostech stojících za historií Havenu. Ale nebojte se, Bobbi i Jim se posléze zase vrátí… a budou se dít věci…

Podobně jako román Misery (1987, česky prvně 1994) a druhá kniha série Temná věž: Tři vyvolení (The Dark Tower II: The Drawing of the Three, 1987, česky prvně 1990), i Tommyknockeři spadají to těžkého období Kingova návratu z temnoty experimentování s návykovými látkami. A na knize to je samozřejmě znát. Téměř sedmisetstránková publikace se přímo hemží obrazy blízkými psychadelickému vjemu, stáčí se od rychlého děje k dlouhým pasážím plných ekologických, filozofických i čistě obrazových úvah, která místy orientaci v textu spíše stěžují, než aby jí napomáhaly. Od prvotního nadšení z krásně vykreslené scenérie jak přírodní, tak duševní, se tak dá snadno zabloudit v labyrintu pocitů a dojmů, jež autor umístil do hlav svých hrdinů a z nich pak na papír přímo před čtenářův pozorný zrak. Ne vždy se navíc lze ubránit dojmu, že ze stránek nepromlouvají ani tak románové postavy jako jedna z forem autorovy osobnosti. S některými z nich lze snadno souznět, jiné naopak vyvolávají odtažitý postoj. Což je, na druhou stranu, známkou spisovatelské zručnosti i odvahy. Stephena Kinga rozhodně nemůžeme obvinit, že by cítil potřebu se čtenářům podbízet.

Jak už bylo řečeno, Tommyknockeři přicházejí zabaleni do takřka sedmi stovek stran. Ty jsou rozděleny do tří „knih“ a Epilogu. Každou knihu shodně tvoří deset pojmenovaných částí rozdělených do číslovaných kapitol. Kniha první nese název „Loď v zemi“, druhá „Příběhy z Havenu“ a třetí vcelku očekávatelně „Tommyknockeři“. Kromě názvu jsou jednotlivé knihy uvedeny ještě jedním či dvěma citáty.

Jak už to u mnohých Kingových prací bývá, i Tommyknockeři upoutali pozornost televizních a filmových tvůrců. V roce 1993 uvedla televizní stanice ABC dvoudílnou minisérii pod stejným názvem (v češtině uváděna jako Monstrum). O dvacet let později se o novou verzi měla pokusit i stanice NBC, stejně jako ještě o několik let později dokonce dva filmoví tvůrci. Nicméně ani z jednoho projektu zatím nic hmatatelného nevzešlo, což je jistě škoda, protože jedním z nových producentů měl být i Roy Lee, který stojí za vcelku úspěšným zfilmováním dávno legendárního hororu To (It).

Tommyknockeři nejsou ale jen přehlídkou strachu a hrůzy. V pravém protipólu k těmto emocím přichází i s téměř bezpodmínečným přátelstvím mezi oběma hlavními postavami. Kromě toho si autor celkem často neodpustí bezpočet odkazů na sebe sama – a to jak své osoby, tak sebe jako autora. Schválně, kolik Kingových předchozích prací dokážete v náznacích i očividných narážkách najít? Nechybí ani příliš neskrývané konspirační teorie, od devastujícího dopadu americké jaderné energetiky na vzrůst rakovinou kosených pacientů, velmi ostře a konfliktně vyjádřené ústy Jima Gardenera, až třeba k vládním spiknutím a odklízení nepohodlných osob. Přehlédnout nelze ani zmínky o místě, kde vláda ukrývá zbytky mimozemšťanů i jejich strojů. Zkrátka, každý fanoušek tajných laboratoří a spiknutí může nadšeně vrnět blahem.

Sedm set stran rozhodně není četba na jedno odpoledne (alespoň pro mě ne). Takže hledáte-li něco, co vám opravdu pár dní vydrží, Tommyknockeři by mohli být jasnou volbou. Přidejme fakt, že k vám putují z dílny jednoho z nejvyhlášenějších autorů současnosti, s tématem budícím přinejmenším zvědavost, a máte v ruce dokonalou knihu. Ať už pro sebe sama, nebo jako zajímavý dárek. Ostatně vánoční čas se kvapem blíží. Tak neváhejte, třetí vydání dává tušit, že i to by mohlo být brzy rozebrané. Tommynockery můžete objednat třeba přímo na stránkách nakladatelství Beta Dobrovský.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTommyknockeři

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2024

zobrazit info o knizeTommyknockeři

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2013

Napsat komentář