Přežijí jen připravení

Hlavne_vsechno_prezit-nahled
Čeká nás nová pandemie? Nebo už v ní dokonce jsme a zodpovědní činitelé mlčí? Jak zjistit správné informace? Jak se připravit, abychom přežili?

Dystopický thriller skotského autora Ewana Morrisona (*1967) s názvem Hlavně všechno přežít vydalo nakladatelství Metafora v polovině srpna. Jde o první autorův román, který byl přeložen do češtiny, ale rozhodně se nejedná o debut. Ewan Morrison je ve své vlasti známý rovněž jako scénárista, režisér a publicista a jeho dílo sbírá různá literární i filmová ocenění.

Román má evokovat příručku k přežití v čase pandemie. Vypravěčkou příběhu je patnáctiletá Haley, kterou její prepperský otec Ed i s jejím osmiletým bratrem Benem unesl do tajného bunkru ve skotské vysočině. Blíží se totiž další pandemie smrtícího viru a vše nasvědčuje tomu, že přežijí jen připravení! Jenže Haley zná svého otce a tuší, že vše nebude tak, jak říká…

Každý potřebuje věřit, že jeho život má nějaký smysl. Protože pokud tomu nevěříte, tak jen plynete, bez víry a bez cíle. Tenhle stav bezúčelnosti, říká táta, začal s koncem naší náboženské víry, ale využil toho konzum. (str. 176)

Čtivě podaný příběh uzavřené komunity bunkru varuje před reálným nebezpečím úniku biologické zbraně z tajné laboratoře. Popisuje možný chaos a úpadek civilizace, jak ji nyní známe, a nabízí návod k možnému přežití bez závislosti na rozvodné síti, dodávkách pitné vody a nákupu potravin.

Musím se omluvit všem vyznavačům tohoto žánru, ale pro mne byl výběr knihy Hlavně všechno přežít dost velký přešlap. Děj je sice docela bohatý a obsahuje velké množství událostí, s nimiž se musí komunita vypořádat. Nad to stále panuje otázka, zda ve městech skutečně zabíjí neznámý virus, nebo ne. I přesto mne román nenadchl a dočetla jsem jej jen s velkým sebezapřením. Zkrátka jsem si ověřila, že žánr dystopie opravdu není nic pro mne.

Každá zbraň je stejně chytrá jako člověk, který ji drží v ruce. Zbraně nemají vlastní rozum, ale ani nejsou hloupé. Neudělejte se zbraněmi nějakou pitomost. (str. 198)

Nicméně pokud jste jeho fanoušky, pak říkám, že tuto knihu rozhodně musíte mít! Určitě vás bude bavit Haleyin smysl pro účelné zaznamenávání každodenních trampot. Pobaví vás její vnitřní dilemata i dozrávání v člověka, který je nucen se zodpovědně rozhodovat a přiložit ruce k dílu. I když se jí u něj obrací žaludek…

Také zjistíte, že bez současných moderních vymožeností lze žít, ale nelze přežít bez lásky. A že společné utrpení lidi sbližuje a možná i dává šanci opravit to, co se kdysi rozbilo.


Knihu Hlavně všechno přežít vydanou nakladatelstvím Metafora můžete zakoupit na Grada.cz

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHlavně všechno přežít

Morrison, Ewan

Metafora, 2024

Napsat komentář