Čteme české autory

ceska literatura pondeli
Čím jiným odstartovat začátek nového týdne než pořádnou dávkou literatury. Tentokrát jsme se zaměřili na české autory, stačí si jenom vybrat: klasiku, román, nebo třeba povídky ze současnosti? 

V životě má každý to svoje. Někomu se v životě daří, někomu se „smůla lepí na paty,“ a někdo své štěstí teprve hledá. I postavy první dnešní knihy mají svoje trápení a radosti. Prožijte je společně s nimi.

Každý z nás prožívá vlastní příběh a nejinak to mají ti, o nichž vypráví Marta Hlušíková. Žijí si své životy ve svých mikrosvětech. Některým se vede dobře, jiní se trápí a neví, jak ze začarovaného kruhu ven. Tak či tak, autorka má ve svém srdci i na papíře dost místa pro všechny. Protože to, co je dnes povídka, může být zítra skutečnost. A opačně.

Vykřičník v trávě

Autorka: Marta Hlušíková
Ilustrátor: Arne

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 115×185 mm
ISBN: 978-80-87654-42-2
Doporučená cena: 240 Kč

Knihu Vykřičník v trávě vydalo nakladatelství JaS.

O autorce

Marta Hlušíková je spisovatelka, středoškolská pedagožka a autorka beletrie i naučné literatury. Čtenáři mohou znát její předchozí knihy A ještě jsem prý drzá, Žena našívající záplaty a Ztracená flétna pana Ananase.

————————————————

Postava další knihy má v životě spíše smůlu než štěstí. Za muže má alkoholika, slaví padesátku, což jí na náladě nepřidává, a ještě jí k narozeninám dcera věnuje naprosto nezvladatelného psa!

Hlavní hrdince Ditě Hamáčkové opilé sudičky Hněvka, Žizňava a Kvašena v den jejího narození předpověděly, že bude absolutní budižkničemu a provdá se za výstavního alkoholika z pohraničí, za katastrofální existenci. A tak se také stalo, neb – jak známo – osudu neuniknete. Neurotická Dita slaví padesáté narozeniny, což je pro ženu už sama o sobě dost velká pohroma, mimoto se ale musí vyrovnat s nečekaným dárkem od dcery – zcela nezvladatelným loveckým psem. Ten během chvilky zdemoluje již i tak neutěšený interiér jejího venkovského stavení a obrátí jí život vzhůru nohama. Přidávají se však i další svízele: Dita si vzhledem k žalostné finanční situaci zoufale hledá práci. Nachází ji v obskurním vydavatelství plném podivínských zaměstnanců. Přičteme-li k tomu manželovu vášeň pro alkohol a motorky a fakt, že dcera se zetěm prodali byt a stěhují se i s batoletem do Ditina mrňavého baráčku, nelze se divit, že hlavní hrdinka má nervy, jak se říká, v kýblu.

Zpověď stárnoucí trosky, která má psa

Autorka: Eva Michorová

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-278-0198-5
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Zpověď stárnoucí trosky, která má psa vydalo nakladatelství Epocha.

Ukázka z knihy

Chyběla laskavá babička měkkého srdce, která by korigovala předchozí zdrcující výroky. V klíčovém okamžiku nepřispěchala žádná, jež by zvrátila nepříznivé proroctví drásavým zvoláním, podobným onomu notoricky známému: „Neumře! Jen bude sto let spát!“ Bíle oblečené persony se za šustění na paty sahajících rouch vrávoravě odebraly do komory na košťata, odkud se vzápětí ozvalo spokojené zašeptání: „Svatá matko boží! Oni si tu schovali basu rumu!“

K dispozici máte i kompletní ukázku.

O autorce

Eva Michorová (*1964) je kladenská rodačka. Vystudovala tamní gymnázium a následně Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy. Pracovala v celé řadě novin a časopisů, od Kladenského kováku v Poldi SONP Kladno přes pradávný legendární Dikobraz po kupříkladu Nedělní Blesk. Toto svérázné prostředí plné kuriózních, mnohdy až pološílených postav ji spolu s její originální rodinou inspirovalo ke psaní. Do povědomí čtenářů vstoupila jako autorka dívčích a humoristických románů Čekání na prince, Bára ze zámku, Kdo mi dá růži?, Nikoho se nepros, Samá voda, Tak co, holky, co si počnete?, Jedna jediná noc s inženýrem Kuželem, Přece nemůžeš zastřelit tchána a dalších. Je spoluautorkou knihy o výchově k rodičovství Přinesl nás čáp, asi, knihy o hazardu Hříchy velkých hráčů, podílela se na sborníku skutečných kriminálních příběhů A teď padáme, rejžo. Nějakým zázrakem je stále ještě vdaná a v současné době je šťastnou babičkou.

Zdroj informací: Epocha

————————————————

V dalším příběhu se historik Záviš míní po vyhazovu z učitelského místa schovat jako restaurátor, avšak zdá se, že klid na něj opravdu nečeká. Lebka nalezená při výkopu by totiž mohla patřit místnímu zemědělci, kterého naposled odvezla limuzína StB…

Stačila neuvážená rána pěstí a pár falešných obvinění a historik Záviš Brieftrager byl přinucen vyměnit učitelský post na Karlově univerzitě za podřadnou práci ve firmě restaurující památky. Ani na výkopech u Dívčího Kamene, trosek sídla Rožmberků kousek od Českých Budějovic, ho však nečeká klid. Nález staré lebky by ještě nemusel nic znamenat – pokud by nenásledovaly další ostatky, zjevně mladšího data. Mohou patřit zemědělci Antonínu Dvořákovi, jehož měli v padesátých letech z nedalekého Holubova odvézt v černé limuzíně příslušníci StB? Jak se v tom případě ale dostaly na hrad? A co jejich majitele spojuje s osudem středověkého šlechtice? Napravit vlastní život se Závišovi nedaří, možná by ale mohl vyřešit alespoň záhadu obou kosterních pozůstatků. Jenže čím hlouběji se do případu noří, tím víc chápe marnost, kterou pociťoval Oldřich z Rožmberka, když se v patnáctém století pokoušel na Dívčím Kameni polapit cizí špehy. Zároveň zjišťuje, že ne všichni si přejí, aby pravda vyšla najevo. I kdyby to znamenalo Záviše umlčet…

Stín smrti

Autor: Egon Trnka

Počet stran: 232
Vazba: brožovaná
Formát: 133×200 mm
ISBN: 978-80-7588-706-1
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Stín smrti vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

A teď ho skoro položí cesta z Třeboně na Dívčí kámen… Petr z Vikáně byl chvílemi jako syn, kterého chtěl mít. A přitom jeho vlastní Jan, jeho nejmladší, jeho nástupce, se veřejně postavil proti otcově vůli. Oldřich co nejrychleji vyšel tři schody a vstoupil do hlavního sálu. Tam už panovalo ticho a všichni se mu hluboce poklonili, jak náleželo vladaři Rožmberského domu, svrchovanému pánovi zdejšího kraje. „Vítej, urozený pane,“ třískal čelem o podlahu krčmář. „Dovol, abych tě odvedl do zadního salonku, kde budeš mít klid a soukromí. Už jsme pořádně roztopili v krbu.“ Děvečky kvapně sklízely ze stolu zbytky jídla, které nestihli dojíst předchozí hosté, a přes špinavou dubovou desku přehodily bílé ubrusy. Oldřich se usadil co nejblíž k ohni, tiše vydechl a zavřel oči. Z pláště stoupala pára. Všechno zařizování nechal na Petrovi z Vikáně, však on už bude vědět, čeho si starý pán žádá. Nesloužil mu první rok, znal tedy pánovy chutě i potřeby. A pán se zatím cítil strašlivě unavený.

Stáhněte si kompletní presskit s ukázkou.

O autorovi

Egon Trnka (*1963) se narodil a žije v Praze. Ačkoli vystudoval historii na Karlově univerzitě, profesně u oboru nezůstal. V minulosti se živil jako úředník, novinář nebo sezonní pracovník. V současnosti pracuje v mezinárodním korporátu a lásku k dějinám zužitkovává v literární tvorbě. Té se začal věnovat již za minulého režimu, jeho první pokusy však neprošly sítem dobové cenzury, a tak skončily v šuplíku. Přestože si pak na psaní dlouho nenacházel čas, snu o tom, že se stane spisovatelem, se nikdy zcela nevzdal. Nakonec si ho splnil prostřednictvím série detektivních románů Místo činu. Egon Trnka bydlí v malém bytě v pražských Holešovicích, kde mu společnost dělají vlezlí holubi a kocour příliš líný na to, aby je plašil.

Zdroj informací: Mystery Press

————————————————

Nakonec pro vás máme nestárnoucí klasiku od Aloise Jiráska. Začtěte se do klasických pověstí, které už možná znáte ze školních let, ale možná je čas si je připomenout.

Třicet pět pověstí, které sebral a beletristicky upravil Alois Jirásek, je rozděleno do tří oddílů: Staré pověsti české, Pověsti doby křesťanské a Ze starobylých proroctví. Právě zde se dočteme mimo jiné o praotci Čechovi, Krokovi a jeho dcerách, Přemyslovi i Libušiných proroctvích, o staré Praze nebo kouscích kouzelníka Žita či životě Kutnohorských havířů.

Staré pověsti české

Autor: Alois Jirásek
barevné ilustrace: Věnceslav Černý

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 170×230 mm
ISBN: 978-80-7428-470-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Staré pověsti české vydalo nakladatelství Plot.

O autorovi

Alois Jirásek byl český prozaik, dramatik a politik, autor řady historických románů a představitel realismu. Alois Jirásek pracoval jako učitel dějepisu na gymnáziu v Litomyšli a poté v Praze. Spřátelil se s mnoha vynikajícími osobnostmi českého národa – například s M. Alšem. Navštěvoval i umělecký kroužek v Kavárně Union na Národní třídě čp. 524/I, kde se scházeli Mikoláš Aleš, Josef Václav Myslbek, František Ženíšek, Antonín Wiehl a další.Pracoval jako redaktor časopisu Zvon. Byl zastáncem samostatnosti českého a slovenského národa a jako jeden z prvních podepsal Manifest českých spisovatelů.

Zdroj informací: Kosmas


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVykřičník v trávě

Hlušíková, Marta

JaS, 2024

zobrazit info o knizeZpověď stárnoucí trosky, která má psa

Michorová, Eva

Epocha, 2024

zobrazit info o knizeStín smrti

Trnka, Egon

Mystery Press, 2024

zobrazit info o knizeStaré pověsti české

Jirásek, Alois

Plot, 2024

Napsat komentář