Nestárnoucí fotbalová klasika

Klapzubova-jedenactka
Vzpomínáte si na příběh, v němž chalupník Klapzuba z vlastních dětí vytvoří fotbalové družstvo? Tato nestárnoucí česká klasika od Eduarda Basse si získává další a další generace čtenářů. A nyní si Klapzubovu jedenáctku můžete poslechnout i v audio podobě.

„Na zelené trávě svítí bílé linie. Kdo chce s námi hráti, ten si to vždy vypije…“
Bylo nebylo, žil v Dolních Bukvičkách u Kouřimi chalupník Klapzuba a ten na loučce za stavením vycepoval ze svých synů fotbalovou jedenáctku. Nastoupil s nimi do zápasu III. třídy středočeské župy, ale funkcionáři už po pár parádních kličkách zjišťují, že někde udělali chybu. Po urychleném přeřazení do nejvyšší soutěže svěřenci vysmátého pantáty smetou Spartu i Slavii a ovládnou republikové mistrovství s celkovým skóre 122:0. V dresu mladého Československa poté pokoří nafoukané Italy i Němce, zákeřnou Barcelonu a už si to hasí na mač s Angličany, reprezentanty pravlasti fotbalu. Lze s takovým tahem na branku vůbec ještě zažít větší čest a slávu? Co třeba v Austrálii?
Nesmrtelná fotbalová pohádka z dob, kdy se před kopačkami Čechoslováků třásla celá Evropa, je tu po sto letech pro malé i velké kluky konečně v úplném zvukovém znění. Ani u protinožců se féroví Klapzubáci neocitnou v ofsajdu. A postaví se i lidojedům!

Klapzubova jedenáctka (audiokniha)

Autor: Eduard Bass
Interpret: David Novotný

Délka: 4h 10m
Vazba: CD
Formát: mp3
EAN: 8594169487113
Doporučená cena: 249 Kč

Audioknihu Klapzubova jedenáctka vydalo nakladatelství OneHotBook. Poslechněte si ukázku.

O autorovi

Eduard Bass (1888–1946) byl český spisovatel a novinář. Syn a učeň malostranského výrobce kartáčů – rodným příjmením Schmidt – získal svůj tvůrčí pseudonym během působení ve varieté U Bílé labutě, a to díky hlubokému hlasu, kterým v kupletech komentoval stav upadajícího Rakouska-Uherska. Mimo novinářskou profesi, v níž rozvinul zejména tehdy ceněné žánry fejeton a soudnička, se též výrazně zasadil o věhlas kabaretu Červená sedma, jehož program spoluvytvářel už od roku 1913. Komediantskému prostředí složil později hold ságou Cirkus Humberto, která je stále populární i díky seriálové adaptaci z roku 1988, a povídkovým souborem Lidé z maringotek. Jeho všestranný humoristický um ocenili i nejmenší čtenáři. Vlnu nadšení ze svobodné Československé republiky a tehdejší úspěchy naší kopané promítl do „fotbalové pohádky“ Klapzubova jedenáctka. Mládeži dále šéfredaktor Světozoru a Lidových novin věnoval pojednání Ze začátku našich železnic či desítky adaptací světového folkloru, až posmrtně shrnuté do svazků Na lodi za pohádkou Koráb pohádek.

Zdroj informací: OneHotBook

O interpretovi

David Novotný (*1969) je český herec. Po vystudování Pražské konzervatoře získal angažmá v Jihočeském divadle. V letech 1998–2016 byl členem souboru Dejvického divadla – za titulní postavu z Kaurismäkiho Muže bez minulosti obdržel Cenu Alfréda Radoka 2010 – a nyní svůj široký výrazový rejstřík uplatňuje na volné noze. Jeden z nejobsazovanějších herců střední generace se blýskl ve filmech Non Plus Ultras, Pravidla lži, O rodičích a dětech, Hodinový manžel, Miss Hanoi a Případ mrtvého nebožtíka. Diváci ho dále znají např. ze snímků Tmavomodrý svět, Karamazovi, Křídla Vánoc, Díra u Hanušovic, Hastrman, Vlastníci, z trilogie Zahradnictví i z TV seriálů: nejnověji díky komediální epopeji Špunti na cestě, krimi Místo zločinu České Budějovice a dvěma řadám rodičovského dramatu Kukačky. Soustavně se věnuje dabingu.

Zdroj informací: OneHotBook


Nakladatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti. Audiokniha v podání OneHotBook není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKlapzubova jedenáctka (audiokniha)

Bass, Eduard

OneHotBook, 2024

Napsat komentář